24.6.09

Kaupunginhallitusta ja kytkykauppaa

Vielä jaksaa, vielä jaksaa. Aamuyhdeksältä alkoi kevätkauden viimeinen kaupunginhallitus. Piti käydä nuijimassa muutamia päätöksiä ja täytäntöönpanoja sekä kinaamassa (eli häviämässä äänin 9-2, se 2 on Laaksosen Mikko ja minä ;) liikelaitosten johtajien hakutavasta ja Turun ja Raision rajalla sijaitsevan Kuloisten alueen kaavoittamisesta.

Kuloisiin liittyy monia ympäristönsuojelullisia kysymyksiä: alue on luonnoltaan ja maisemaltaan arvokasta ja turkulaisten kovassa virkistyskäytössä. Raisiossa taas on tahoja, joilla on palava halu rakentaa alueen poikki tie, jotta yhä usempi turkulainen pääsee ajamaan rahansa Myllyn alueen ostos"paratiisiin". (Samoille pelloille raisiolaiset voisivat toki rakentaa keskusakselia hyvin täydentävää asumistakin, mutta ketäpä nyt järkevät asiat kiinnostaisivat.) Turussakin on muutamia älypäitä, joiden mielestä tien rakentaminen on hyvä asia, Myllyn asiakkaat pääsevät siten paremmin Turkuun ostoksille. No joo joo, ja lehmät lentää. Vihreiden mielestä olisi riittänyt, että nyt olisi päätetty vain selvitysten tekemisestä. Itse osayleiskaavoituksesta olisi pitänyt päättää sitten vasta selvitysten perusteella. Meillä on huutava tarve kaupungin yleiskaavan päivittämiselle, enkä pidä yhtään hyvänä sitä, että vähiä yleiskaavarahoja hukataan joutavanpäiväisiin ja kaupungin kannalta jopa vahingollisiin pikkuhankkeisiin.

Kaupan hankkeista käytiin tänään kiinnostavaa keskustelua myös valtakunnan tasolla. Maan hallituksessa on kauden kuluessa täysin yllättäen noussut kokoomuslaiseksi suosikkiministerikseni Jan Vapaavuori, joka suorasanaisen reippaasti riisui keisarilta vaatteita blogissaan ja telkkarissa. Hienoa, ministeri Vapaavuori! Vapaavuori kritisoi kirjoituksessaan ilmastopolitiikan lähtökohdista kaupan suuryksiköiden hajaantumisen tuhovoimaa. Lisäksi hän sangen asiallisesti huomauttaa kaupan suuryksiköitä rakentavien tahojen ja kesän 2009(kin) kuuman vaalirahoituskeskustelun yhteydestä. Se, mikä ei näytä sattumalta, yleensä ei myöskään ole sitä.

Valtakunnan vaalirahoituskohu alkaa mediailmiönä käydä yli kansalaisten jaksamiskyvyn, mutta ihmeellisesti siitä vaan uutta tietoa löytyy koko ajan. Mätäpaiseen täytyy olla suuri, kun se jaksaa oireilla näin sitkaan. Toivottavasti tämä kohu johtaa siihen, että maahan saadaan tiukat säädökset puolueiden rahoituksen avoimuudelle. Ja koskien kaikkea puolueiden toimintaa, myös paikallistasoa. Ei tarvitse etsiä kauempaa kuin viime viikon tiistailta Turun ympäristö- ja kaavoituslautakunnan esityslistaa ja sieltä Suikkilan kartanon asemakaavaluonnosta. Alueesta on aikoinaan myönnetty suunnitteluvaraus YH Länsi-Suomi Oy:lle ja NCC Rakennus Oy:lle. Alueen rakentamisesta on vallinnut periaatteellinen yksimielisyys, mutta asemakaavatoimisto on hionut luonnosta kauan luonto- ja suojeluarvojen, järjellisen rakentamistehokkuuden, suunnitteluvarauksen saajien suurten rakennusoikeustoiveiden ja asukkaiden mielipiteiden ristipaineessa. Prosessin tuloksena asemakaavatoimisto esitti päätökseksi omaan valmisteluunsa perustuvaa kevyempää vaihtoehtoa, jossa on kohtalaisen hyvin saatu samaan suunnitelmaan mahtumaan monenlaisten toiveiden ja tarpeiden huomiointi. Vihreiden edustajat lautakunnassa pitivät tätä päätösesitykseksi valittua luonnosta oikein hyvänä.

Vaan toisin kävi. Lautakunnan kokouksessa demarien ja kokoomuksen johtama juntta ajoi päätökseksi hyvän kaupunkiympäristön kannalta huomattavasti heikomman mutta kyseisten rakennusliikeiden YH Länsi-Suomi ja NCC itse toivoman raskaan rakentamisen vaihtoehdon. Päätös tehtiin äänin 5-8. Esittelijän esittämän paremman vaihtoehdon puolella olivat vihreiden ja vassareiden edustajat, rakennusliikeiden toiveen mukaisesta päätöksestä vastasivat kokoomus, demarit ja keskusta. Ne nokkelat, jotka ovat säilyttäneet puolueiden vaali- tai muita lehtiä, voivat käydä tarkastamassa, löytyykö lehdistä kyseisten rakennusliikkeiden mainoksia. Tällaisia kytkyjä on vaikea todistaa, mutta epäilys jää.

Vihreiden vaalilehdestä ei rakennusliikkeiden mainoksia löydy. Eikä minkään muunkaan. Vaalilehtemme ei ollut eikä tule olemaan paksu eikä painettu kiiltävälle paperille. Mutta se on riippumattomien päätöksentekijöiden lehti. Vihreiden valtakunnallisen rahoituksen voit taas tarkastaa täältä. Siellä se on verkossa keikkunut julkisesti jo pitkään, ja mm. ennen eurovaaleja todella moni ehdokkaamme yritti saada kaiken kiireen keskellä oman vaalirahoituksensa julki ennen vaalipäivää. Puolueiden välillä on siis eroja, ei vain ideologioissa vaan myös ihan käytännön toiminnassa.

Kinasimme hallituksessa myös liikelaitosten johtajien virkojen täytöstä. Vihreiden mielestä ilmiselvä periaate pitää tällaisissa tapauksissa olla, että paikat täytetään avoimella haulla. Ja määräaikaisina. Esitin avointa hakua ja enintään 8 vuoden määräaikaa. Meillä on sangen hyviä liikelaitosjohtajia, joiden toivoisi jatkavan ja jotka varmasti tulisivat valituiksi ihan omien ansioidensa ja ammattiosaamisensa perusteella myös avoimessa haussa. Mutta on meillä muunlaisiakin. Asiasta käytiin pitkä keskustelu ja sain osakseni hieman sympatiaa, mutta en äänestyksellistä tukea. Pöh.

Ei kommentteja: