14.2.09

Kanivaara!

Kirjoittelin muutama päivä taaksepäin Helsingin kaniongelmasta, joka on leviämässä nähtävästi koko Etelä-Suomeen. Kaneja on ainakin Vantaalla, Espoossa ja kuulemma Forssassakin. Lauantain Turun Sanomat kirjoitti Turun kaniongelmasta. Meilläkin on kaniongelma, ei vielä suuri mutta ehdottomasti kasvava.

Asia vaatii nopeita toimenpiteitä. Kaupungin ympäristönsuojelutoimiston on mietittävä nopeasti, mitä asialle voi vielä tässä vaiheessa tehdä. Kanien leviäminen Ruissaloon on kammottava ympäristökatastrofi: Suomen arvokkain luonnonsuojelualue ja sen kasvillisuuden tuhoavat kanit on äärimmäisen huonosti yhteensopiva yhdistelmä.

Ja ihmiset: älkää nyt hemmetissä ruokkiko niitä kaneja! Ne voivat olla söpöjä, mutta ne ovat söpöjä samalla tavalla kuin minkit: karvaisia ja nappisilmäisiä ympäristötuholaisia. Kukaan ei ymmärrä niitä ihmisiä, jotka käyvät vapauttamassa minkkejä luontoon. Yhtä vähän pitää ymmärtää niitä, jotka vapauttavat kaneja luontoon tai käyvät niitä siellä ruokkimassa. Kanit ovat aiheuttaneet ekokatastrofeja kautta maailman. Lukekaa ympäristöongelmien historiaa, jos ette muuten usko.

Lisätiedoista kiinnostuneille: kanifaktaa voi käydä opiskelemassa Helsingin kaupungin rakennusviraston sivulta. Ylen ympäristösivulta voi taas käydä tutkimassa, miten kanit ja kissat aiheuttivat oikein kunnon katastrofin erään kaukaisen saaren ekosysteemille. Tapaus on hyvä esimerkki luonnon monimutkaisista vuorovaikutussuhteista ja siitä, että ihmisen pitäisi varoa näihin kajoamista. Seuraukset käyvät helposti hallitsemattomiksi. Varomisen tärkein vaihe on varoa päästämästä luontoon sinne sopimattomia vieraslajeja.

Ei kommentteja: