2.12.08

Päivän uutisia

Pakko oli napata ihan kuva muistoksi, kun paikallinen valtamedia Turun Sanomat vihdoin huomasi kaupungissa olevan meneillään valtaisan kansanliikkeen. Yhden palstan pikku-uutisella mutta kuitenkin. Tai huomasi ja huomasi, kyseinen puolueeton tiedonvälittäjähän on sopassa korviaan myöten, kun lehteä julkaiseva TS-yhtymä on itse osakkaana toriparkkia ajavassa yhtiössä. No, tällaista tämä on pikkukaupungissa, minkäs teet.

TV-nytt teki muuten myös jutun toriparkkikansanäänestystä vaativasta kansanliikkeestä illan valtakunnallisiin tv-uutisiin. TV-nyttin jutun voit katsoa täältä, på svenska förstås.

Aloite luovutetaan huomenna tiistaina. Maanantaisten tietojen mukaan valtuuston puheenjohtaja Jukka Mikkolalla (sdp) ei ole tilaisuutta tulla vastaanottamaan noin 13400 (maanantai-iltaan kerääntyneiden allekirjoitusten määrä, irtolistoja kerätään kasaan vielä aamulla) kaupunkilaisen allekirjoittamaa aloitetta, vaan kansanliike on hyvä ja jättää aloitteensa proosallisesti kaupungin kirjaamoon. Saas nähdä, järjestyykö aikaa, kun asiaa on harkittu yön yli.

Jos puolueet tahi valtuustossa edustettuina olevien puolueiden enemmistö suhtautuu myönteisesti kansanäänestysaloitteeseen, Turussa tullaan kokemaan historiallisia hetkiä. Asukkaista itsestään lähtenyt kansanäänestysaloite ei ole tässä maassa juurikaan johtanut kansanäänestykseen. Saattaa olla, että ei koskaan, en osaa sanoa varmaksi. Hyvin harvinaista se ainakin on. Totuuden nimessä on sanottava, että aina eivät aiheetkaan ole olleet kansanäänestykseen kovin hyvin soveltuvia. Turun tilanne saattaa nyt murtaa tämän perinteen: toriparkki on sangen passeli aihe kansanäänestyksen kohteeksi, ja äänestystä vaatineiden kuntalaisten määrä on vaikuttava, käsittääkseni yli 9 % kaupungin äänioikeutetuista asukkaista. Ja se on paljon se, vieläpä kerättynä vain kahdessa viikossa vapaaehtoisjoukkojen voimin!

Mitäpä muuta? Kaupunginvaltuusto kokoontui tänään hyvin lyhyeeseen kokoukseen. Kestoa tuli vain 20 minuuttia. Esityslistalla oli Kristiinankatu 1:n asemakaavanmuutos ja liikennelaitoksen yhtiöittäminen, joista jälkimmäinen jäi pöydälle yksimielisesti.

Ja loppuun riemullisia uutisia: Hesarin nettilehden mukaan Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikka on tulossa vihreille, jotka ovat valinneet kaupungin ykkösluottamushenkilöksi Otto Lehtipuun. Onnea Otto ja HeVi!

Ei kommentteja: