3.12.08

Kansanäänestysaloite luovutettu kaupungille

Kansalaisaktivistit luovuttivat tänään tiistaina toriparkkikansanäänestysaloitteen (sanahirviö!) Turun kaupungille. Kuten hieman uumoilin, vastaanottokomitea oli eilisestä tiedosta komistunut, eli aloitetta olivat asianmukaisesti vastaanottamassa valtuuston puheenjohtaja Mikkola ja varapuheenjohtajista Saarinen.

Eilisessä ennakkolaskennassa oli joku nippu laskettu kahteen kertaan, tarkastuslaskennassa todettiin, että allekirjoittajien määrä jäi hieman alle 13 000. Tarkka luku on 12 879 allekirjoittajaa. !!! Se on todella paljon. Luovutuksesta voit katsoa vaikka Ylen alueuutisten jutun. Tai lukaista Iltalehden artikkelin.

Ja johan herkesi tiistain Turun Sanomatkin kirjoittamaan asiasta. Juttu puolueiden kannoista kansanäänestysaloitteeseen löytyy täältä. Demareiden ryhmäjohtaja Jarmo Rosenlöfille on kuitenkin pakko lukea lakia sen verran, että toisin kuin Rosenlöf voivottelee, äänestystä ei olisi voitu järjestää kunnallisvaalien kanssa samaan aikaan. Laki neuvoa-antavasta kunnallisesta kansanäänestyksestä sanoo nimittäin (kaikessa älyttömyydessään) seuraavaa:

  • 2§ Kansanäänestys toimitetaan kunnanvaltuuston määräämänä sunnuntaina. Äänestystä ei kuitenkaan voida määrätä toimitettavaksi uudenvuodenaattona tai -päivänä, loppiaisena, ensimmäisenä pääsiäispäivänä, vapunaattona tai -päivänä, helluntaipäivänä, itsenäisyyspäivänä taikka jouluaattona tai ensimmäisenä tai toisena joulupäivänä. Äänestystä ei saa määrätä toimitettavaksi myöskään kunnallisvaalien, valtiollisten vaalien tai valtiollisen kansanäänestyksen yhteydessä.
Ja lienee syytä muistuttaa myös siitä, että jos Rosenlöf ja muut toriparkkikumppanit eivät olisi väen väkisin olleet tunkemassa toriparkin asemakaavaa vielä vanhan valtuuston päätettäväksi, mitään kansanliikettä kansanäänestyksen järjestämiseksi olisi tuskin syntynyt. Kipinä kansanäänestykseen tuli nimenomaan siitä, että asiaa ei toriparkkilobbareiden taholta haluttu jättää uuden vaaleissa juuri valitun valtuuston päätettäväksi. Sittemmin nimiä alkoi kertyä ja nyt kansanäänestyshanke elää jo omaa elämännsä.

Tusari uutisoi myös demarien kannanmuodostuksesta (öö, siis mistä?) ja kansanäänestyksen kustannuksista. Vaikuttaa siltä, että keskusvaalilautakunnan sihteeri Pertti Liesivuori aikoo painattaa kullalla kirjaillut äänestyslipukkeet. Lisäkuluja tulee toki kirjeäänestysmahdollisuudesta (kuori + 1 lisäpostimaksu / ennakkoäänestäjä), mutta muutoin homma sujuu keveämmin: vaalialueet voivat olla suurempia, postiäänestyksen lisäksi ei tarvita ennakkoäänestystä, ehdokaslistoja ei tarvitse tarkistaa ja äänten laskeminen on kahden vaihtoehdon vaalissa joutuisaa. Mikä merkillinen tässä voi muka maksaa enemmän kuin kunnallisvaaleissa?

Ei kommentteja: