10.9.08

Säätilastoa ja itsensä kommentointia

Eilen Turussa satoi 42,2 millimetriä. Paljolta tuntui, mutta paljonko oikeastaan on paljon? Katsotaanpa säätilastoista.

Vuonna 2007 Turussa satoi koko syyskuussa 46 millimetriä ja vuonna 2006 34 millimetriä. Vuosien 1971-2000 30 vuoden keskiarvo (säätilastothan tehdään 30 vuoden keskiarvoista) on 68 mm. Siihen nähden eilen satoi paljon.

Vaan miltä eilinen sade tuntui sade-ennätysten valossa? Vuoden 1937 syyskuussa Turussa satoi peräti 166 mm. Pienimmästä päästä on vuosi 1959, jolloin satoi 4 mm. Syyskuinen valtakunnallinen ennätys on satanut vuonna 1937 Vaasassa, jossa vettä tuli 234 mm.

Hupaisaa eilisen tiistain sateessa oli tietysti se, että se tuli kuin kaupunginhallituksen maanantaisen päätöksen kunniaksi - tai sanoisiko testaamiseksi. Kaupunginhallitushan päätti yksimielisesti, että "sekaviemäröintimaiksun käyttöönotosta luovutaan toistaiseksi ja asia tuodaan uudelleen päätettäväksi sen jälkeen, kun kaikki tarvittavat tontti- ja alueselvityksen on tehty". Ok, tilanne on nyt tosi sekava ja väärää informaatiota hulevesiuudistuksesta on liikkeellä valtavan paljon. Mutta päätettävä tästä asiasta kuitenkin on, hautaamispäätös tämä ei saa olla.

Muistutan, että hieman yli vuosi sitten (12.8.2007) Porissa satoi lähes koko päivän. Rankkasateeksi sade kääntyi klo 17 paikkeilla ja vettä tuli taivaan täydeltä noin kolme tuntia. Lasku sateen aiheuttamista vahingoista on tämän päivän tietojen valossa noin 20 miljoonaa euroa. Korkein yksityisen henkilön mittaama sademäärä oli ollut noin 140 mm. Porin ympäristöjohtaha Matti Lankiniemen PowerPoint-esityksen Porin sateesta ja sen seurauksista voi käydä lataamassa täältä (Teema D: Olis tarttenut tehrä jotain - mitä maksaa jos ei varauduta?).

Sadeasioiden lisäksi viittasin edellisessä bloggauksessa nuorten seksikasvatukseen. Ilokseni asia nousi heti maanantaina myös valtakunnantason keskusteluun Ylen tv-uutisissa.

Ei kommentteja: