19.8.08

Työt alkoi, aika loppui

Työt alkoi, aika loppui. Blogiä päivitetään kun ehditään. Toivottavasti tästä tulee lyhyt teksti, pitäisi mennä nukkumaan.

Eka kouluviikko oli raskas, työn puolesta piti kiirusta eikä se saakelin flunssa hellittänyt ollenkaan. Ääni oli tosi heikoissa kantamissa ja olo kurja. Pakko vaan oli vääntää koululla, sillä kurssit piti saada kunnialla alkamaan. Ja alkoivathan ne.

Oma valvontaluokkani on nyt ysillä, odotan kivaa ja mieleenpainuvaa vuotta. Mussukat olivat yhtä mukavia kuin ennenkin, mutta pään mitan verran keväistä pidempiä. Kuin olisi metsässä seissyt, kun poikien keskellä jotain selitti. Opiskelu tuntui luokalla lähtevän käyntiin kepeän myötämielisessä hengessä. Keväällä itketään, kun näistä täytyy erota.

Ekaan kouluviikkoon mahtui kaikenlaista palaveria, kurssisuunnitelmaa, haeskelua ja muuta ekstraa tuntien lisäksi. Toteutan lukion biologian kertauskurssin ekaa kertaa osin Moodlekurssina (puolet lähi- ja puolet etäopetusta), ja Moodlen opettelussa on ollut hieman ihmettelemistä. Ei kuitenkaan kovin paljoa. Vaan työlästä on etäopetuksen teko, aikaa kuluu niin että hirvittää. Perjantaina olin flunssan takia niin loppu, että jätin Hesan reissun ja puoluehallituksen väliin.

Viikonloppu kului Tammelassa, Mustialan maatalousoppilaitoksella. Vihreät kerääntyivät sinne pitämään kesäpäiviä ja valmistautumaan kunnallisvaaleihin. Ohjelma oli lähinnä koulutusta uusille ja uudenkarheille kunnallisvaaliehdokkaille. Ja heitä riitti: kaikki ilmoittautuneet eivät olleet edes mahtuneet mukaan. Erityisen hienoa oli se, että tällä kertaa en tuntenut porukasta kuin vähemmistön. Ilmassa oli suuren perhejuhlan tuntua, mutta perhe on saanut koko joukon uusia jäseniä ja vieläpä nuoria sellaisia. Vihreiden tilaisuuksissa on nykyisin vaikea uskoa sitä valtakunnallista tosiasiaa, että politiikka ei kiinnosta nuoria. Kyllä heitä meille näyttää riittävän.

Kuvassa puolueen puheenjohtaja Tarja Cronberg pitää puhetta ladossa, joka toimi kesäpäivien ns. suurena salina. Mustiala oli aikas hyvä kesäpäivien pitopaikka, mitä nyt pesutilat olivat, noh, persoonalliset ja huomattavan unisex. Ruoka oli oikein hyvää, ja tällä kertaa pelkästään kasvisruokaa.

Oma roolini oli kouluttaa lauantaina väkeä aikeesta "Kunnat ja ilmastonmuutos". Neljä perättäistä kolmen vartin settiä tiukkaa asiaa puolelle kesäpäivien väestä, Oras Tynkkynen hoiti toisen puolen. Oman osuuteni jälkeen otin kevyemmän asenteen ja ryhdyin etsiskelemään kadonnutta kunnallisvaalimotivaatiotani. Sunnuntai-iltapäivään mennessä olin saanut kaavittua sitä sen verran kasaan, että aloin luonnostella kampanjasuunnitelman runkoa. Jotain nimittäin tarvitsisi varmaan tehdä niidenkin kisojen eteen. Jos haluat tulla tukiryhmään, ota ihmeessä yhteyttä. Olet tervetullut mukaan vaalipuuhaan, joka käynnistynee tässä joskus!

Sunnuntaina palasimme Turkuun, jossa oli vielä illalla valtuustoryhmämme ensimmäinen syyskauden kokous. Tästä se taas alkaa, tiistaina on jo eka lautakunnan kokous ja silleen. Syksy näyttää tulevan sekä ilmojen että viikko-ohjelman puolesta.

Politiikan saralta vielä lyhyesti pari uutista. Olin tyytyväinen korkeimman hallinto-oikeuden antamaan Virttaankangaspäätökseen. Tyytyväinen siihen, että laitos sai luvan tekopohjaveden tekoon, ja tyytyväinen siihen, että KHO tiukensi lupaehtoja kemiallisen esikäsittelyn osalta. Sen puute on se asia, joka minua on hankkeessa vaivannut, ja nyt sekin pitää hoitaa kunnollisesti.

Tyytymättömyyttä taas herätti kiinteistölautakunnan tekemä Pinellan myyntipäätös. Kaupunginvaltuusto on muistaakseni kahdesti myöntänyt rahat Pinellan korjaamiseen, ja sekä kaupunginhallitus että kiinteistölautakunta ovat tehneet korjaamista koskevia päätöksiä ison nipullisen. Vaan mitään ei ole tapahtunut, Pinellan rakennusten on annettu rappeutua keskellä kaupungin historiallista sydäntä sen jälkeen kun kaupunki ensi hääti tiloissa ravintolatoimintaa pyörittäneen yrittäjän pois. Kunnes sitten joku - kuka? - saa tahtonsa läpi ja Pinella myydään kymppitonnilla (siis ihan totta, kymppitonnilla!) pois kaupungin omistuksesta.

Onneksi edes vihreiden edustajat kiinteistölautakunnassa ymmärsivät vastustaa myyntiä ja tätä luihua toimintamallia. On käsittämätöntä ja sangen moitittavaa, että Turun virkamieskunta on useaan kertaan pyyhkinyt takapuolensa kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja kiinteistölautakunnan Pinellan korjaamista koskevilla päätöksillä. Kaupunginhallituksen tulisi oma-aloitteisesti selvittää tapahtumaketju perinpohjaisesti ja saattaa asianmukaiset virkamiehet vastuuseen siitä, että he ovat jättäneet noudattamatta asiasta tehtyjä päätöksiä. Pinellan myynnistä nyt voi olla mitä mieltä vaan, pitää sitä hyvänä tai huonona, se ei ole tässä oleellista. Pielessä on se, että tämän ei pitänyt olla Pinellan kohtalo. Rakennukset oli päätetty korjata pienimuotoiseksi kaupungin omistuksessa säilyväksi ravintolaksi. Se ei nähtävästi sopinut jollekulle, joten asiaa venytettiin ja vanutettiin valmistelukoneistossa niin, että rakennus mätäni liki kansalliseksi häpeäpilkuksi. Ja tulos on nyt sitten tässä. Uskomatonta pilkantekoa demokraattisesta päätöksentekojärjestelmästä!

Kolmas asia, jota tekee mieli lyhyesti kommentoida, on kokoomuksen itku ja hammastenkiristys vihreiden budjettikommenteista. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi on maanantaina tehnyt harmillaan ns. ulostulon, ja väittänyt "vihreiden tehneen verokysymyksen suhteen SDP:tä aktiivisempaa oppositiopolitiikkaa". No, onhan keskustelu saattanut Ravin ja kokoomuksen korvissa siltä kuulostaa. Mutta johtuuko se sitten vihreiden ankarasta sisäisestä oppositioasenteesta vai siitä, että demareista ei ole ollut mihinkään, se onkin jo toinen juttu.

Minun käsittääkseni Katainen & valtiovarainministeriönsä ei ollut ennen omia ulostulojaan kuunnellut kovinkaan tarkalla ja sovittelevalla korvalla muiden hallitusosakkaiden näkemyksiä siitä, mitä verokysymykselle pitäisi tehdä. Ei asiaa ainakaan niin julkisuuteen tuotu, jos nyt yhtään oikein uutisia seurasin. Jos näkemyseroja ei keskustella kulisseissa kompromissiksi ennen julkisuuteen tuotavia veroesityksiä, ne on kai sitten keskusteltava julkisuudessa julkisuuteen tuonnin jälkeen? Vai mitä häh? Vihreiden näkemykset pienituloisten aseman helpottamisesta ja tuloerojen kaventamisesta kun eivät ole varsinaisesti olleet mikään valtiosalaisuus vaan ennemminkin eduskuntavaalien vaaliteema. Vaikka harmillistahan tällainen sanailu tietysti on, sillä jokainen käsittää, että näin ei homma muutu ainakaan helpommaksi.

Ei kommentteja: