10.8.08

Puutarhapulmia

Aloittelevana amatööripuutarhurina olen hiljaa tuskaillut kahden toistaiseksi tunnistamattoman ja varsin villiintyneen takapihan pensaan kanssa. Toinen on jokseenkin korkeakasvuinen, pisimmät yksilöt taitavat ulottua liki viiteen metriin. Keskimäärin korkeus on ehkä 3-4 metriä. Toinen on matalakasvuisempi, noin puolitoista metriä. Kummastakaan ei kukaan täällä käynyt ole saanut otetta. Tänään päätin tutkia pensaita tarkemmin. Innoituksen sain siitä, että korkeammassa näyttää olevan tällä hetkellä sekä marjoja että kukkia yhtaikaa. Löysin lopulta kummallekin lajille nimen, mutta en ole vuorenvarma. Jos tunnet pensaita, vahvistatko tai kumoatko määritykseni?

Arvoitus A: Suurikasvuinen pensas, viihtyy varjossa. Pensaan vanhimmat vuosikasvut kaartuvat kohti maata. Vanhat vuosikasvut ovat väriltään ruskeita, nuoret raikkaan vihreitä. Huomio kiinnittyy pensaassa nyt oleviin sinisiin marjoihin.

Marjaterttu lähikuvassa. Kamera ei pystynyt tallentamaan kasvin oikeaa haalean sinistä sävyä.


Kukinta kevätaikaan taisi olla aika huomaamaton. Mutta pensaasta löytyy valkoisia kukkia myös nyt elokuussa.


Arvoituksen ratkaisuehdotus: pitkällisen nettiselauksen jälkeen päädyin yllätykseen. Tämän täytyy olla marjoista päätellen korallikanukka. Tosin pensaan rungoissa ja oksissa ei näy jälkeäkään korallikanukan voimakkaasta punaisesta (paitsi nyt hieman tässä alimmassa kuvassa, huomasin asian vasta kuvia purkaessani), mutta se johtunee pensaan iästä ja leikkaamattomuudesta? Se pihan pienempi korallikanukka, jonka olen korallikanukaksi helposti tunnistanut ja joka kasvaa valoisammalla paikalla, on kyllä kokolailla toisenlainen, eikä siinä ole marjoja. Mutta loppujen lopuksi lehdet ovat samannäköisiä.

Arvoitus B: Tämänkin on varjossa viihtyvä, kuusen ja yllä mainitun korallikanukan alta valoon puskeva pensas. Huomio kiinnittyy vaihtelevanmuotoisiin lehtiin, harvalla kasvilla lehtien muodossa on näin paljon vaihtelua. Lähemmässä tarkastelussa pensaasta löytyi pienenpieniä vaaleanpunaisia kukkia. Siis nyt elokuussakin.


Tässä oksan kärkiosasta pikku kukkia ja nuppuja kuvattuna altapäin.Ja tässä yksi suurennettu pikku kukka. Aikas karvainen veijari niin vaaleanpunaiseksi pikkukukaksi!


Arvoituksen ratkaisuehdotus: kyseessä on valkolumimarja, vaikka en koskaan olekaan nähnyt pensaassa niitä valkoisia marjoja. Mutta kukat näyttävät netin perusteelta lumimarjan kukilta.

Haasteellista tämä puutarhan kummastelu. Ja lisää arvoituksia puskee kukkaan paraikaa. Tällä hetkellä kiivaasti kukkivat kultapallo (luulen) ja jokin kerrottu leimu (luulen).

1 kommentti:

katrisarlund kirjoitti...

Korjaus ylläolevaan. Ei se ole kerrottu leimu. Se on suopayrtti! Kävi tuttu puutarhuri tänään kylässä. Eiliset pensasmääritykset olivat kyllä oikein.