22.8.08

Kopioita ja aitoja asioita

Tällä viikolla ovat kopiot olleet in julkisessa keskustelussa. Torstaina Hesari julkaisi jutun puolueiden kunnallisvaaliteemoista. Jos olisin politiikasta juuri mitään tietämätön äänestäjä, en sen jutun perusteella osaisi tehdä mitään valintoja. Ja jotta asia valkenisi teillekin (kaikkihan eivät Hesaria lue), teen asiasta tehtävän. Opettaja kun olen...

Tehtävä: Yhdistä oikea puolue sille kuuluvaan vaaliteemaan.

Puolueet
:

1. Keskusta
2. Kokoomus
3. Sdp
4. Vasemmistoliitto
5. Vihreät
6. Rkp
7. Kristilisdemokraatit
8. Perussuomalaiset

Vaaliteemat:

a. Palvelut, ympäristöasiat, kaavoitus
b. Palvelut, ympäristö, terveys
c. Palvelut, ympäristöasiat, lähidemokratia
d. Palvelut, etenkin terveydenhuolto, lähidemokratia.
e. Vaaliteemat paljastetaan vasta 4.9.
f. Palvelut, ympäristöasiat, lähidemokratia
g. Palvelut, verotus
h. Palvelut ja ympäristöasiat

(Lähde: HS 21.8.)

Tehtävän oikea vastaus on bloggauksen lopussa.

Hesarin jutun perusteella voisi luulla, että sanat ovat Suomen kielestä loppuneet. Ympäristöasioiden pitäisi olla paremmin kuin ikinä, niin laajasti on huoli ympäristöstä levinnyt puolueiden ohjelmiin ja vaalipuheisiin. Silti sekin vähä myönteinen, mitä ympäristöasioissa tapahtuu, tapahtuu jostain aivan muusta syystä kuin kolmen suurimman puolueen aikaansaannoksena. Sanat ja teot eivät voisi olla enempää ristiriidassa kuin mitä ne nykyisin ovat suurimpien puolueiden ja monien suurten yritysten kohdalla. Näin ympäristöihmisen näkövinkkelistä tilanne on jokseenkin oksettava, sillä todellakin: actions speak louder than words.

Toki jotain myönteistäkin tapahtuu. Muun muassa Yle uutisoi tänään, että "Aurinkolämpö kasvattaa voimakkaasti suosiotaan". Tämänkaltaiset uutiset lämmittävät mieltä, eivät ainoastaan taloja. Ihmiset ovat heräämässä muutokseen. Muiden puolueiden oikeita ympäristötekoja olemme kuitenkin saaneet vielä odottaa. Saa nähdä, kuinka pitkään. Uskon, että ajan kanssa muutkin puolueet vihertyvät aidosti, ainakin jossain määrin. Nyt elämme välivaihetta, jossa ongelmiin ollaan heräämässä. Mutta vielä ei olla oikeasti valmiita ryhtymään tekoihin ja tekemään uudenlaisia valintoja, panemaan konkreettia rahaa toisiin kohteisiin toisenlaisten arvojen takia. Nyt vain puhutaan. Siksi tämä turhan puheen vaihe saa oikeassa ympäristöpoliitikossa aikaan voimakkaita kuvotuksen aaltoja. Vaan yritetään kestää, kaipa tämä vaihe joskus ohi menee ja maailma oikeasti muuttuu hieman paremmaksi.

Kopioista puheenollen: demarit ovat toden teolla lähteneet hakemaan kampanja-aineksiaan piraattitehtaalta. Kokoomuksen Toivo sai vaalien alla treffiseurakseen demareiden Unelman, mistä monet toimittajat ovat kiitettävässä määrin repineet hupia juttuihinsa. Näinhän meitä poliitikkoja on opetettu: tässä ajassa on tosi in lähteä kuulostelemaan kansan tuntoja ja tekemään sillä kampanjaa. Joten eikun vaalibaanalla ja menoksi, korvat lepattaen.

Ennen Unelman lanseerausta demarit olivat käyneet ahkeraan vihreiden vaalilausekaapilla. Tämä näkyi selvästi jo puheenjohtajakiertueella, kun puolueessa alettiin toistella lauseita vihreiden ohjelmista. Jehki Härkönen puki viikolla sanoiksi ajatuksiani asiasta. Muihinkin esimerkkeihin muistan tormänneeni. Ihan totta, ajatuksia saa lainata, se on suorastaan toivottavaa. Mutta jotta jonkinlainen oma uskottavuus säilyisi, eikö pitäisi panna sanat ihan itse omaan järjestykseen? Vai ketkäs sen Piraattipuolueen Suomeen oikein perustivatkaan ja missä tarkoituksessa?

Lopuksi ns. omaa napaa. Flunssani täytti tiistaina kaksi viikkoa ja alkoi juhlan kunniaksi hieman hellittää otettaan. Olen puuhaillut kotona mieheni kanssa, saimme viikolla mm. istutettua pensaiden taimia aiemmin kesällä kaadettujen puiden tilalle. Perjatai-ilta kului rattoisasti uuden kokemuksen parissa: olin opettelemassa kasvomaalausta. Kummityttöni tuli ystävänsä kanssa harjoittelunaamoiksi. Kiitos tytöille, kivaa oli!

Oikea vastaus vaaliteematehtävään: 1-e 2-a 3-c/f 4-f/c 5-h 6-b 7-d 8-g.

Ei kommentteja: