12.6.08

Torellissi uutissi

No niin, nyt henk.koht. uutiset sukulaisille ja kavereille. Politiikan ohella olen ehtinyt hieman lomailla, mikä on lähinnä tarkoittanut kesäkalusteiden shoppailua ja tontilla sijaitsevan grillikatosvanhuksen kunnostamista. Kukkapenkissäkin olen hieman möyrinyt. Niin, ja tänään meille vaihdettiin ikkunoita kahteen huoneeseen! Nyt työhuoneestakin näkee ulos, kun sisältä harmaat ikkunat ovat poissa.

Katoksesta (jota siis olemme temppeliksi kutsuneet ;) tuli kiva. Mies raivasi sen tyhjäksi puusta ja roinasta. Minä maalasin vuosien tummentamat seinälaudat valkoisella kuultomaalilla. Niistä tuli hauskan harmahtavat. Tyynyt pehmentävät yksinkertaisia penkkejä ja valolähteeksi hankin pari lyhtyä. Keskiviikkona "temppeli" alias grillikatos vihittiin suihkimalla sinne tänne sangriaa ja testattiin laumalla Turun seudun vihreitä, jotka Peltolan kaatopaikalle (sic!) suuntautuneen kesäretken jälkeen tulivat tänne grillaamaan ja viettämään iltaa. Ilta oli hauska, nauroimme kuin hyeenat. Olisi hupaisa laittaa tänne bilekuvia, mutta koska on hieman epäreilua levittää koko maailmalle suu auki ja silmät kyynelissä hohottavia ihmisiä, paninkin kuvitukseksi vihreää purjoa. Tarjoamani alkukeitto, Vihreä rehukeitto, sai nimittäin kivat kehut. Onneksi, sillä minulla on raaka-aineita, lipstikkaa ja kirveliä, aivan järjettomän suuret puskat. Kuten monella muullakin. Tässä noin-resepti. Noin siksi, että ei minulla mitään tarkkoja mittoja ole. Pohja on purjoperunakeiton pohja eli vichyssoise noin hienommin sanottuna. Voi tarjota kylmänä tai kuumana. Seuraavana päivänä lämmitettynä on vielä parempaa.

"Vihreä rehukeitto"

Puhdista ja silppua yksi iso tai kaksi pienempää purjoa ja 2-3 valkosipulin kynttä. Pese ja kuori 6-8 perunaa (ei saa käyttää uusia perunoita!). Pehmitä purjo ja valkosipuli raukeaksi ruokaöljytilkassa. Kaada päälle vettä n. 1½ litraa. Lisää lohkotut perunat, 1-1½ kasvisliemikuutiota ja kohtalainen loraus kasvisfondia. Lisää ripaus valkopippuria. Silppua 4-5 kokonaista isoa liperin eli lipstikan lehteä ja 4 saksankirvelin suurta lehteä. Lisää silppu keittoon. Hauduta matalalla lämmöllä 1½ tuntia (älä fuskaa tässä, lipstikka vaatii haudutuksen, tämä ei ole pikaruokaa!). Sekoittele välillä.

Ota kattila liedeltä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai vastaavalla huolellisesti samettisen pehmeäksi. Lisää 2 dl (kevyt)kermaa. Sekoita. Kuumenna vielä kiehuvaksi, ja tarkasta maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja päälle hieman tuoretta kirvelisilppua. Jos tarjoat keittoa vegaaneille, käytä tavallisen kerman sijaan Go Green -kaura"kermaa" tai soijakermaa. Syö sopivan leivän kanssa (tähän ei kannata kysyä keliaakikolta mitään tämän tarkempaa ohjetta).

Ei kommentteja: