5.6.08

Pukinparta!

Tontiltamme löytyi mieheni lisäksi toinenkin pukinparta, Tragopogon pratensis! Havaitsin viikko sitten merkillisen näköisen, lähes kahden päivänkakkaran korkuisen nupullisen kasvin pihaniityllä, ja olen seuraillut sitä siitä lähtien. Tänä aamuna ensimmäinen kukka oli avautunut, ja se osoittautui keltaiseksi. Samalla löysin toisenkin yksilön muutaman metrin päästä. Joten ei kun lajia määrittämään. Siinä menikin stten joku tovi, sillä pukinparraksi osoittaunut ylläri oli minulle uusi tuttavuus.

Pukinparta on Suomessa muinaistulokas- eli arkeofyyttilaji. Nimi tulee nähtävästi pukin partaa jollakin kyseenalaisella tavalla muistuttavista siementen lenninhaivenista. Kukka ällistytti minut sulkeutumalla jo ennen puoltapäivää kesken tarkastelujeni. Mietin, että joko tämä on hyvin lyhytikäinen tapaus tai sitten sillä on outo eteläinen tapa mennä siestalle päivän kuumimmaksi ajaksi. Jälkimmäinen lienee oikea vaihtoehto, sillä kasvin englanninkielinen nimi on hauskan kuvaava: Jack-go-to-bed-at-noon. Sikurikasveihin Cichoriaceae kuuluvaa pukinpartaa on aluksi ehkä viljelty juurensa takia ruuaksi ja lääkkeeksi, ja myöhemmin kahvinkorvikkeeksi. Nettihaun perusteella pukinparran siemeniä on mukana joissakin niittysiemensekoituksissa. Onkohan tämä päätynyt meidän pihallemme sitä kautta vai ihan itsestään? Hauska tuttavuus kuitenkin.

3 kommenttia:

Vaula kirjoitti...

Hehe, onpas kätevää. Juuri tänä aamuna töihin pyöräillessä kummastelin ihan samaa kasvia ja aikeissa oli selvittää kenestä nyt oikein mahtaakaan olla kysymys. Mutta pukinpartahan se on. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiva! Saattoipa olla eka kerta kun tästä blogista koitui konkreettinen hyöty jollekulle :).

Leppoisaa kesäpäivää, Vaula, töistä huolimattta! -Katri

Anonyymi kirjoitti...

pitaa tarkistaa:)