21.5.08

Jösses mikä sotku!

Vaalirahakohusta onkin tulossa sen sortin soppa, että se saattaa johtaa ihan mihin vaan. Pimennossa olleita vaalirahoittajia sekä heidän keskinäisiä ja kansanedustajien välisiä suhteita paljastuu koko ajan lisää.

Aarniometsää kaatuu, kun kaikkien toimintaansa selittävien ja selittelevien edustajien naamat on saatava painettua esille iltapäivälehtiin. Valituksi tulleet edustajat ovat kirjoittaneet lain vaatimiin selvityksiinsä täyttä lööperiä ja ministerit jäävät kiinni valehtelusta. Tässä alkaa itseäänkin hirvittää, mihin tapahtumaketju päätyy. Luulisi, että eduskunnassa ollaan aika paniikissa.


Mitä enemmän soppaa hämmennetään, sitä enemmän sattumia sieltä löytyy. Tänään paljastui Tokmannin Kyösti Kakkoselle puuhattu vuorineuvostitteli. Lähipäivinä tulee varmasti esiin jotain muuta, kun asiaa nyt tongitaan. Luulen, että nyt on vasta törmätty jäävuoren huippuun. On esitetty epäilyjä, että ilmoitusten loppusummat eivät vastaa todellisia kuluja ja salarahoittajien laadusta ja yhteyksistä päätöksentekoon saattaa tulla esiin ties mitä, kunhan rahoittajat saadaan tutkittua.

Kansalaiset puhisevat kiukkua, mutta eivät oikein tiedä, mitä asialle tekisi. Huomattava osa eduskunnassa istuvista kansanedustajista on paljastunut vähintäänkin muunnellun totuuden tuottajiksi ja siellä ne istuvat edelleen. Seuraavien eduskuntavaaleihin on pitkä aika ja äänestäjien muisti tunnetusti lyhyt. Kunnallisvaaleissa asiaa ei ehkä koeta samalla tavalla, vaikka todellisuudessa vaalirahoituksen ja päätöksenteon välinen etäisyys on kuntatasolla lyhyempi kuin eduskunnassa. Täällä se saattaa muodostaa aivan kukkarossa tuntuvia eurohyötyjä.


Politiikan arvostus on pohjamudissa, myös niiden hyvien ja ilmoituksensa asiallisesti täyttäneiden tyyppien. Keskustelussa unohtuu helposti, että sinällään vaalirahan antaminen on ok, mutta se pitää tehdä julkisesti ja ilman tausta-ajatuksia. Puoluetuella ei kukaan halua rahoittaa puolueita nykyistä enempää, vaika puoluetuki olisikin puolueetonta rahaa.


Lakia on muutettava, ja sen saa luvan hoitaa vihreä oikeusministeri Brax. Tämä sopii hyvin, sillä koko nykyinen lainsäädäntökin on saanut alkunsa vihreän ex-kansanedustaja Irina Krohnin aloitteesta. Olisimme tehneet enmmänkin, jos olisimme saaneet muut mukaan, mutta silloin sanktioita ja vaalikattoja vastustettiin raivoisasti. Onnea ministerille lainsäädäntötyöhön!
PS. Kuvat ovat pari viikkoa sitten tulleesta Billy Wilderin leffasta Poikamiesboksi. Kokeilin näppäillä kameralla kuvia tv-ruudusta.Tässä tulos.

Ei kommentteja: