6.5.08

Hirmumyrsky Nargis ja miljoona koditonta


Kuva: Vuoden nuoren taiteilijan Samuli Heimosen työ Tampereen taidemuseon näyttelystä. Sopii jotenkin tähän tunnelmaan.

Viime päivät on ollut tosi paha olo hirmumyrsky Nargisin takia. Kuten ilmastonmuutosmalleissa ennustetaan: myrskyt lisääntyvät ja eniten tulevat kärsimään maailman köyhimmät ihmiset. Nyt Myanmarissa kävi juuri näin: myrsky ja sen nostattama hyökyaalto tuhosivat suuret alueet merenpinnan läheistä maaseutua, kyliä ja kaupunkeja. Hirmumyrskyt saavat hirmuisen voimansa kaiken aikaa lämpenevästä merivedestä, ja perussääntöhän on, että mitä lämpöisempi vesi, sitä voimakkaampi myrsky.

Kuolleita on jo yli 22 000, ja lisää löytyy, kun raivaustyöt etenevät. Miljoona ihmistä jäi ilman kotia ja taudit pääsevät jylläämään puhtaan juomaveden, ruoan ja sanitaation puutteesta kärsivässä Myanmarissa. Olkoon maassa sotilasjuntta tai ei, ihmisillä siellä on iso hätä.

Niille, keillä on varaa avustaa:
  • Punaisen ristin katastrofirahasto löytyy täältä.
  • Oma suosikkini on Kirkon ulkomaanapu. Sen lahjoitustiedot löydät täältä.
Jos olet oikein tosi varakas, jätä yksi Thaimaan lentolomamatka väliin ja anna rahat naapurimaa Myanmarin avustamiseen. Ilmastokin kiittää.

Lisäys 7.5.: New Orleansin tuhonneen hirmumyrsky Katrinan (muistattehan kaikki sen katastrofin, eikö vaan?) uhriluku oli lopulta kai noin 1500 kuollutta ihmistä. Joitakin kymmeniä tuhansia ihmisiä asuu myrskyn jäljiltä edelleenkin tilapäismajoituksessa. Tämän päivän uutisten mukaan YK pelkää Myanmarin uhriluvun nousevan vielä "huomattavasti" ja joku amerikkalaisdiplomaatti väitti kuulleensa arvioita 100 000 uhrista. Tilanteen seuranta täällä meidän tiedotusvälineissämme ei kuitenkaan liene tällä hetkellä aivan Katrinan luokkaa...

Ja pieni korjaus eiliseen: hyökyaalto ei taida olla myrskyn nostattamalle vedelle oikea nimitys. Oikeampi lienee tulva-aalto. Näin opin mainiosta blogista Helsingin sää kuvina, johon tutustuin joitakin kuukausia sitten ja jota olen siitä pitäen puolihuolimattomasti seurannut ja tarpeen tullen opiskellutkin. Siinä oli eilen (6.5.) huolellinen kuvaus Nargisin edesottamuksista, mikä kiinnostuneille tiedoksi mainittakoon.

Ei kommentteja: