10.2.08

Onnittelut Eero Heinäluomalle!

Onnittelut rohkeudesta ja viisaudesta Eero Heinäluomalle! Ratkaisu jättää sdp:n puheenjohtajuus on varmasti tehnyt kipeää. Ihmettelen, jos tämä ei tunnu hänestä paitsi oikealta teolta myös henkilökohtaiselta uhraukselta. Paloa tehtävään olisi varmasti vielä riittänyt.

Mutta sosiaalidemokraattisen puolueen kannalta ratkaisu on varmasti oikea. Demarit ovat tarponeet niin syvällä suossaan, ja olleet niin pihalla kaikesta. Jo tosi pitkään ja kaikilla mahdollisilla tasoilla. Heinäluomalla on nähtävästi sittenkin riittänyt ymmärrystä nähdä puolueensa "uudistu tai kuole" (tai oikeammin "uudistu tai putoa keskiraskaaseen sarjaan") -tilanne. Väistymällä hän antaa mahdollisuuden ja tilan puolueensa välttämättömälle sisäiselle uudistumiselle, ja suomalaisen poliittisen järjestelmän kannalta se ei ole pieni juttu, se.

Ei tietysti ole sanottua, etteivätkö demarit voisi onnistua sössimään nyt mahdollistunutta uudistumisprosessiakin. Puolueen käytännöt ovat kivikaudelta, tavoitteet päivittämättä ja jäsenistö pitkälti kaavoihinsa kangistunutta. Tahdottoman napinpainajan "ura" kunnanvaltuustossa puolueen isojen poikien ohjeistamana ei oikein vastaa tämän päivän nuorten maailmankäsitystä. Mutta en pidä epäonnistumista todennäköisimpänä. Muutospakon kanssa silmäkkäin joutuminen antaa kummasti voimia ja uusia ideoita. Heinäluoman vetovastuulla demareissa ei kerta kaikkiaan olisi ollut tosielämän eikä median silmissä mitään kiinnostavaa, ja kunnallisvaalitappio oli jo lähes kirkossa kuulutettu. Nyt voi tapahtua mitä vaan - sitä seuraa jokainen politiikasta edes vähän välittävä kiinnostuneena.

Meille muiden puolueiden ihmisille tämä tietysti tarkoittaa sitä, että me saamme tämän kevään ajan vaikka stripata päällämme seisten, ja siitä voi parhaimmillaan saada mediaan jonkun pikku-uutisen palstantäytteeksi :). Ottakaamme tämä siis positiivisena haasteena, mekin! Meidän kaikkien tulee nähdä tässä myös oma mahdollisuutemme: jos demarit saadaan uusiutumaan, myös suomalainen yhteiskunta saa monin kohdin mahdollisuuden uusiutua. Ja jos Turun demarit saadaan vaihdettua .... eikun öö, sori, uusiutuneiksi, myös Turun kaupunki saa mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen. Jarruvoima kun on vain jarruvoimaa.

PS. Sori hidas päivitystahti viime aikoina. Työt alkoivat taas painaa päälle. Yritän jossain vaiheessa ehtiä blogata tapahtuneista, nyt pitää kuitenkin mm. saada viimein korjauttua biologian prelikokeet. Heinis-uutinen sytytti vain sen verran, että oli pakko ottaa pikku breikki korjaushommista.

Ei kommentteja: