28.1.08

Vielä sukupuolisesta häirinnästä

Hyvä. Eduskunnan häirintäkeissi herättää tarvittavaa jatkokeskustelua. Nyt myös tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen on ottanut osaa keskusteluun. Hesari on selvittänyt tilannetta Mäkisen kanssa.

Fakta näyttää olevan, että seksuaalista häirintää harjoittava kansanedustaja on suojattu tasa-arvolain pykäliltä. Kansanedustajat ovat perustuslain 30. pykälän perusteella koskemattomia. Hesari oli kuitenkin pyytänyt Mäkistä arvioimaan neljää eduskunnassa tapahtunutta tilannetta, joissa (mies) kansanedustaja on häirinnyt (nais)työntekijöitä. Mikäli kansanedustajamiehen tilalla olisi ollut törttöilemässä tavallinen virkamies, kaikki tapaukset olisivat olleet joko sukupuolista tai seksuaalista häirintää.

Koska kyse on kuitenkin kansanedustajista, voi asiaan puuttua vasta siinä vaiheessa, kun häirintä on niin rankkaa, että asia siirtyy rikoslain puolelle. Huh huh. Hesarin jutussa Mäkinen toteaa, että kansanedustajat ovat erityisasemassa, jonka mukaan tulee myös käyttäytyä.

Turun kaupungin säädöstöstä en ainakaan vielä löytänyt selkeää ohjetta sukupuolisen/seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuneelle. Pitää selvitellä lisää. Työpaikkani Turun yliopiston sivuilta sellainen löytyy: vuonna 2001 hyväksytyt Turun yliopiston toimintaohjeet sukupuolista häirintää ja ahdistelua vastaan. Ohjeet oli myös helppo löytää yliopiston kotisivuilta. Muistan, kun nämä tehtiin. Silloinkin oli meneillään keskustelu seksuaalisesta ahdistelusta ja häirinnästä, ja yliopisto reagoi asiaan siten, että kaikille työntekijöille jaettiin uudet toimintaohjeet. Hyvä, TY!

Ja jos joku ihmettelee, mitä halvatun eroa on seksuaalisella ja sukupuolisella häirinnällä, tässä selvitystä asiaan, tasa-arvo.fi -sivuilta lainattuna:

Seksuaalinen häirintä voi ilmetä ainakin seuraavin tavoin:
  • sukupuolisesti vihjailevat eleet tai ilmeet
  • härskit puheet, kaksimieliset vitsit sekä vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset tai kysymykset
  • pornoaineistot, seksuaalisesti värittyneet kirjeet tai puhelinsoitot
  • fyysinen koskettelu
  • sukupuoliyhteyttä tai muuta sukupuolista kanssakäymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset
  • raiskaus tai sen yritys.

Jos seksuaalinen häirintä sisältää fyysisen koskemattomuuden tahallisen loukkauksen, asiassa voidaan soveltaa myös rikoslain pahoinpitely- tai siveellisyysrikoksia taikka työsyrjintärikosta koskevia säännöksiä.

Sukupuolinen häirintä on henkilön sukupuoleen liittyvää ei-toivottua käytöstä, joka ei ole luonteeltaan seksuaalista. Tällaista häirintää voi olla esimerkiksi:

  • halventava puhe toisesta sukupuolesta
  • toisen sukupuolen alentaminen
  • työpaikkakiusaaminen silloin, kun se perustuu kiusatun sukupuoleen.

Lopuksi arkisempiin asioihin, vaikkakin juhlinnan kautta. Maanantai kului muutoin töitä tehden, mutta aamupäivällä käväisin maakuntaliiton suurenpuoleisen delegaation matkassa onnittelemassa maakuntahallituksen puheenjohtaja, ulkoministeri Ilkka Kanervaa hänen 60-vuotisvastaanotollaan Messukeskuksessa. Maakunnan suuri poika juhlii synttäreitään perusteellisesti, ja hyvä niin. Noin pitkästä ja ansioituneesta urasta voi todellakin ottaa ilon irti. Vilpittömät onnentoivotukset Ikelle! Ja kiitokset reilusta ja asiallisesta tavasta johtaa Varsinais-Suomen maakuntahallitusta.

Mitä flunssaan tulee, niin tänään minulle on kuulunut parempaa ja flunssalle huonompaa. Ehkäpä tämä tästä, viikonlopun levon jälkeen. I hope.

Ei kommentteja: