30.9.07

Kuulumisia Tampereelta, Madridista ja talon alta

Terveisiä Tampereelta ja Madridista, tässä järjestyksessä. Edellinen viikonloppu kului entisessä kotikaupungissa Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa. Perjantaina oli puoluehallitus ja lauantaista sunnuntaihin kokousti tuore valtuuskunta ensimmäistä kertaa nykyisessä kokoonpanossaan.


Kokous meni mukavasti, ainakin näin puheenjohtajan näkövinkkelistä. Uusi valtuuskunta tuntui löytävän helposti roolinsa ajankohtaisen ja periaatteellisen poliittisen keskustelun areenana, vihreiden linjausten tekijänä ja poliittisen ohjelmatyön tyyssijana. Porukalla on erinomainen kyky käydä monipuolista keskustelua. Suureksi ilokseni myös valtuuskunnan uudet jäsenet tuntuivat löytävän keskusteluareenalta tilaa omalle puheelleen, koska niin monet uudet jäsenet ja varajäsenet käyttivät puheenvuoroja. Hienoa, meidän on helppo jatkaa antoisaa valtuuskuntatyöskentelyä, kun moni jäi ilolla odottamaan seuraavaa kokousta! Kiitos valtuuskunnan jäsenille, kansanedustajille, ministeri-Tarjalle, meppi-Satulle, puoluetoimiston väellä, paikalle saapuneille muille vihreille ja kaikille erinomaisille alustajillemme!

Asialistalla oli poliittisen keskustelun ohella vihreää Eurooppa-politiikkaa, kotoutumispolitiikkaa, kansainvälistä kriisinhallintaa ja keskustelua uuden valtuuskunnan työsuunnitelmasta. Poliittista keskustelua alustivat Tarja Cronberg (tiedote) ja Anni Sinnemäki (tiedote). Europarlamentissa tapahtuvaa lobbausta koskevan Satu Hassin tiedotteen löydät täältä. Pekka Haaviston mainiota puhetta en nyt netistä löytänyt, mutta linkitetään, jos se nettiin ilmaantuu.

Kotoutumispolitiikkakeskustelu liittyi puolueessa meneillään olevaan kotoutumispoliittisen ohjelman työstämiseen. Erinomaisen alustuspuheenvuoron käytti ENAR (European Network Against Racism) - Finlandin puheenjohtaja Ali Qassim. Qassimin puheen jälkeen asiaa kommenoitavat omista riveistämme ikioma turkulainen kaupunginvaltuutettumme Roda Hassan ja oulunsalolainen kunnanvaltuutettu Latekoe Lawson. Eduskuntaryhmän puolelta aiheesta alusti Anni Sinnemäki.

Valtuuskuntamme jäsen ja turkulainen kaupunginvaltuutettu Elina Rantanen on kirjoittanut blogiinsa kokouksesta raportin, joten Madridin uutisten pukatessa päälle tyydyn nyt vain ohjaamaan lisätiedonjanoiset Elinan tiedon lähteelle. Kiitos, Elina!

Maanantaina iltapäivällä oli edessä lähtö Madridiin maakuntahallituksen matkaan. Lennot olivat myöhässä, joten saavuimme perille vasta lähellä puoltayötä. Tavoitteenamme oli mennä tutustumaan espanjalaisten aluekehitystyöhön, ja saimmekin siitä kolmen päivän rautaisannoksen. Espanjalaiset ovat tehneet paljon työtä (ja paljolla EU-rahalla) maansa nostamiseksi ylös köyhyydestä, ja he ovat myös onnistuneet ponnisteluissaan. Kuten tällaisilla matkoilla yleensä, tälläkin kertaa tutuksi tulivat lähinnä luento- ja kokoussalit. Iltaohjelma antoi sentään hieman maistiaisia siitä, että Madridissa on muutakin elämää kuin hallintoa.

Tiistai alkoi vierailulla Suomen suurlähetystöön. Suurlähettiläs Maija Lähteenmäki ja Finpron Etelä-Euroopan maajohtaja ja kaupallinen neuvos Tapani Lankinen preppasivat meille mainot perustiedot. Preppauksen jälkeen olimme valmiit siirtymään Espanjan talous- ja valtiovarainministeriöön, jossa saimme erinomaisen ja laajan katsauksen Espanjan alue- ja innovaatipolitiikkaan. Meikäläisittäin myöhäisen ja espanjalaisittain normaalin lounaan (klo 14.30-15.30) jälkeen siirryimme vielä kahdeksi ja puoleksi tunniksi Madridin autonomisen alueen hallintoon. Espanjassa on nimittäin erittäin vahva väliportaan hallinto - tai kuten Lankinen asiaa kuvasi: Espanjassa on 17 "ahvenanmaata". Aluehallinnon esitysten piti päättyä täsmällisesti, sillä paikalle oli tulossa peräti 6,5 miljoonan asukkaan Madridin autonomisen alueen varapääministeri, mikä oli selvästikin mediatapaus. Vastaanoton ja kolmen pitkän luennon jälkeen oli jo tarve päästä hetkiseksi lepäämään hotelliin, kunnes lähdimme iltaruokailulle ravintolaan, jossa aterian jälkeen sai katsella aikas taidokasta flamencoesitystä. Ja sitten hotlaan nukkumaan, jotta jaksoi seuraavan päivän luennot.

Keskiviikko alkoi vierailulla senaattiin eli parlamentin ylähuoneeseen. Olimme senaatin autonomisten alueiden valiokunnan vieraana. Parituntisen alustuksen ja keskustelun jälkeen meille näytettiin hieman taloa: aivan upeaa senaatin vanhaa istuntosalia (nykyisin lähinnä juhlaistuntokäytössä) ja entisen luostarin sisäpihasta tehtyä senaatin kirjastoa. Vau! Lounaalta siirryimme Madridin kaupungin vieraiksi. Meille esiteltiin yli kolmen tunnin ajan madridilaista kehittämistoimintaa, talous- ja työllisyyskysymyksiä, EU-rahoituksen käyttöä, innovaatiopolitiikkaa ja Madridin kaupungin tavoitteita ja haasteita. Sitten oli taas vuorossa tarpeellinen lepohetki ennen illallista brasilialaisessa ravintolassa, joka muistutti oikeastaan hyvin varusteltua ruotsinlaivan noutoruokapöytää.

Torstaiaamuksi Finpro oli järjestänyt meille kiertokäynnin Madridissa toimivaan suomalaisyritykseen eri Uponoriin. Kävimme putkitehtaalla ja meille esiteltiin tehtaan toiminnan lisäksi kertomus siitä, miten Uponor on parin vuosikymmenen työllä onnistunut saavuttamaan Espanjassa vahvan markkina-aseman. Ja todellakin: aivan omatoimisesti bongasimme Uponorin lattialämmitysmainoksia mm. madridilaisten bussien kyljistä. Uponor ja Finpron väki toivottivat lämpimästi suomalaiset ja varsinaissuomalaiset yritykset tervetulleiksi Espanjaan - kyseessä kun on voimakkaasti kasvavat markkinat.

Uponor-vierailun jälkeen oli vuorossa virallisen ohjelman viimeinen etappi eli kulttuuripläjäys: puolentoista tunnin tiivis kierros kuuluisassa Museo del Pradossa. Saimme hienon katsauksen El Gregon, Velázquezin ja Goyan elämäntöihin. Muuhun ei aika sitten riittänytkään, mutta ei sen niin väliä, koska katsaukset näiden kolmen herran tuotantoon olivat paitsi kattavia myös äärimmäisen innostavia, eikä vähiten hyvän suomalaisoppaan ansiosta. Myöhäisen lounaan jälkeinen iltapäivä ja ilta oli varattu vapaa-aikaan.

Kävin hieman shoppailemassa hotellin läheisyydessä olevalla kävelykatualueella. Sitten tulikin jo aika lähteä matkan ennalta ehkä eniten odotettuun kohokohtaan: Real Madrid - Real Betis -jalkapallo-otteluun. Pelin areenana oli 80 000 katsojan Estadio Santiago Bernabeu. Finpro oli onnistunut varaamaan halukkaille liput, ja peräti heti Real Madridin fanikatsomon takaa. Veronmaksajien iloksi täytyy todeta, että peli ei kuulunut matkan viralliseen ohjelmaan, ja maksoimme lippumme ihan itse. Kalliit liput ne olivatkin, ottelussa käyminen maksoi ihan virallisen taksan mukaan 60 euroa. Huh! Vaikea päättää, onko suomalaisen jalkapallofanin onni vai epäonni, että meikäläinen jalkapallo ei aivan yllä Real Madridin tasolle ;). Kun tämän lipputaksan kertoo lähes täynnä olleen stadionin 80 000 katsojapaikalla alkaa päästä hieman jyvälle siitä, mikä bisnes pyöreän nahkakuulan ympärillä hyörii. Silmät pyöreinä katselin jättistadionin kansainvälistä jalkapallomeininkiä. Kieltämättä peli oli kokemisen arvoinen elämys.

Ai niin, tulos. Real Madrid voitti kotistadionillaan 2-0. Mutta voitosta ei onneksi jäänyt puuttumaan sen enempää vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuin suvantopaikkojakaan.

Perjantai oli matkapäivä. Bussi lähti kohti lentokenttää aamulla puoli kahdeksalta, koti-Turkuun saavuimme puoli seitsemän maissa illalla. Yritän ennättää jossain vaiheessa kirjoittamaan referaattia siitä kaikesta mielenkiintoisesta tiedosta, jota saimme matkalla omaksua. Mielenkiintoista infoa tuli niin paljon, että osan siitä voisi panna tännekin. Ja kuvia tietty kanssa, siis madridilaisista kokoussaleista ja futismatsista. Paljoa muuta ei kamerassa ole, kun museossa kuvaaminenkin oli kiellettyä.

Eilinen eli lauantai kului minulla lähinnä ruokaa laittaen, sillä meillä oli kotona talkoot talon alla. Suurkiitos Ari ja Tommi! Olimme ehkä hieman heikolla harkinnalla pyytäneet tuttavapiiristämme suunnilleen sen pisimmät miehet avuksi alapohjan eristyksen parantamiseen. Talkooporukka, jonka keskipituus oli varmaan yli 190 cm, veti itsensä kuuliaisesti linkkuun ja uurasti matalassa tilassa talon alla eristeiden ja kipsilevyjen parissa koko armaan lauantain. Kiitos, kiitos ja vielä kerran kiitos!

Sunnuntaina oli sitten vuorossa vihreiden valtuustoryhmän budjettiseminaari. Aloitimme kello 10 ja jatkoimme iltakuuteen, jolloin alkoi valtuustoryhmän kokous. Vaikeaa on, tämä olemattoman rahan metsästys. Liukenin porukasta puoli kahdeksan maissa, kun sinnikkäät toverit jäivät vielä jatkamaan listaa loppuun. Että sellainen lepopäivä. Huh.

PS. Climate Care -sivuston laskin laski Madridin matkani hiilidioksipäästöt seuraavasti: The total mileage flown is 3658.4 miles. The resulting emissions are: 0.64 tonnes of CO2. The cost to offset this CO2 will be £ 4.83. Täytynee käydä seuraavan laskujenmaksusession yhteydessä maksamassa jonkin sortin lentomaksu sopivalle toimijalle.

Ei kommentteja: