10.7.07

Terveiset Pärnusta!

Viime viikon loppupuoli kului Viron Pärnussa. Olimme hieman myöhäsyntyisesti juhlistamassa isäni 70-vuotispäiviä yhdessä vanhempieni sekä veljeni ja hänen vaimonsa kanssa. Meille tämä oli toinen Pärnun matka, edellisen kerran olimme siellä lomailemassa muutama vuosi sitten. Pärnua voi suositella kivana ja suhteellisen ekologisena rantakohteena: perille pääsee bussi-laiva-bussi -yhdistelmällä (katso mm. Ikaalisten matkatoimiston palvelut), lentää ei tarvitse. Kaupunki on pienehkö ja suloinen, ja Pärnun uimaranta on aivan ihana. Lisäksi kaupungista löytyy paljon kylpylöitä ja lukuisia ravintoloita. Vaan mitäpä tässä minä lätisemään, antaa kuvien puhua puolestaan. Sää oli ensin ihanan aurinkoinen, sitten pilvinen ja lopuksi hyvin sateinen, kuten kuvista havaitsee.

Pärnu tunnetaan upeista uimarannoistaan. Ilmastonmuutoksen korventaessa Välimerta yhä kuumemmin Pärnusta ja muista Itämeren rantalomakohteista on todennäköisesti tulossa tulevaisuuden aurinkorannikoita. Harmittaa, että en ottanut rannalta kuvia aurinkoisella uimareissulla, nämä sade- ja ukkospäivän kuvat ovat melko huuhdeltuja rantaelämästä, jota siellä muissa oloissa kyllä riittää vilinäksi asti.Pärnussa riittää katseltavaa rakennushistoriasta kiinnostuneelle. On vanhoja puutaloja, on funkkista ja löytyypä neuvostorealismiakin, tosin hieman etäämmältä keskustasta. Vanhoja rakennuksia on korjattu paljon, ja erityisesti rannan läheisyydessä, mutta rappioromantiikan rakastajatkin löytävät vielä Pärnusta runsain mitoin haluamaansa kauneutta. Kaikkea kun ei mitenkään ole vielä ehditty kunnostaa. Vanhan päälle tunnutaan kuitenkin ymmärtävän, ainakin pintapuolisesti. Kaupunki tukee taloudellisesti rakennusten kunnostusta, näin ymmärsin. Korjauksen laadusta en mene sanomaan mitään, mutta kaupunki näyttää jo nyt viehättävältä ja tulevaisuudessa laatu vain paranee kun pytingit saadaan yhä laajemmalti arvoiseensa kuosiin. Pärnulle ominaisia ovat myös lehtipuut: puita on valtavasti, ja ne muodostavat upeita puukujanteita. Tässä katunäkymiä eri puolilta turistikeskustaa.

Tämä parveke todistaa, että ihan vielä ei kaikkien rakennusten kunto vastaa tavoiteltua. Parveke on ylläolevasta tiilirakennuksesta. No, tämä olikin jokin vanha gymnasium - kunnan hommia siis kaiketi...
Joskus koristelussa on saatettu mennä jo liiallisuuksiin. Ainakin tämä kirkon portti on kuin vaaleanpunainen vaahtokarkki.

Oli miten oli, Pärnu on mainio paikka pieneen lomaan. Kuten tämä auringossa lepäävä matkakumppanini mainiosti todistaa. Suosittelen.

Ei kommentteja: