26.5.07

Uutisia Espoon puoluekokouksesta livenä, osa 1

Terveiset Espoosta ja Vihreiden puoluekokouksesta! Kevät on edennyt todella nopeaan, sekä luonnon että oman ajankäyttöni puolesta. Blogiakaan ei ole tullut päivitettyä, kun olen pitkän, raskaan talven uuvuttamana rajannut ajankäyttöäni työ- ja luottamustehtävistä selviämiseen. Mutta nyt on enää yhdet kokeet tarkastamatta, ja täältä Espoon Dipolista on langaton nettiyhteys, joten eiköhän tämäkin blogi taas tästä käynnisty.

Puoluekokous alkoi reippaasti ja yllätyksellisesti: Espoon Vihreiden puheenjohtaja Nina Knaapila sai tervehdyspuheelleen yllättävän lopun, kun puhe hukkui valtaisaan torventöräyttelyyn: Retuperän VBK marssi paikalle "pillit täysillä" ja töräytti pari biisiä.

Knaapilan jälkeen vuorossa oli Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkosen puhe. Espoolaisten ongelmat ovat varsin erilaisia kuin meillä Turussa: Espoo kasvaa valtavaa vauhtia, Kokkosen mukaan Espoo on joka vuosikymmen rakentanut Hämeenlinnan kokoisen kaupungin verran lisää kaupunkirakennetta. Espoolaisia on nyt yli 235 000 ja työpaikkojakin Espoossa oli yli 100 000. Edellisiltana Espoon WeeGee-talossa eli taidemuseo Emmassa Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja varsin kuvaavalla tavalla kertoi siitä, miten kaupunki kokee ikäpolvien hyökyn. Esimerkiksi Tapiolassa oli 1960-luvulla kaikki paikat täynnä lapsia, nyt vanhuksia. Palveluiden pitäisi tietysti kehittyä ikärakennetta vastaavaksi. Ongelmat ovat tietyssä määrin tuttuja kaikille kaupungeille, ja erityisesti kaupunginosille, mutta Espoossa niillä on ehkä tavallista suuremmat mittasuhteet - näin suomalaisittain tarkasteltuna.

Kokousrutiinien jälkeen alkoi poliittinen keskustelu, ja sen alkajaiksi pidettiin muutama valmisteltu puheenvuoro. Ensimmäisen puheenvuoron käytti puolueen puheenjohtaja, työministeri Tarja Cronberg. Cronberg lähetti puheessaan rohkaisevia terveisiä Georgian vihreille, joiden puoluetoimisto maan sekavassa poliittisessa tilanteessa on suljettu. Sitten TC kävi läpi puoluekokousedustajille hallitusneuvottelujen käänteitä, mikäli epäilemättä oli tarpeen. Vihreiden poliitikkojen kautta maan on tarpeen olla selvillä siitä, mitä neuvotteluissa saatiin aikaan, jotta he pystyvät selventämään kannattajillemme, miksi meidän kannattaa olla mukana sinivihreässä hallituksessa. TC kertoi myös tavoitteistaan työministerinä ja työelämän kehittämisestä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki kertasi puheessaan vaalikampanjan olennaisia teemoja, kommentoi hallituksen kehysriihtä ja puhui mm. maahanmuuttopolitiikasta ja vapaudesta vihreän politiikan symbolina.

Oikeusministeri Tuija Brax puhui mm. lasten asemasta ja perheväkivallasta, sairaanhoitajien turvallisuudesta, vankeinhoidon tilanteesta ja syrjäytymisen vastaisesta työstä, lautamiesjärjestelmään tulevista muutoksista ja saamelaisasioista.

MEP Satu Hassi puhui tuoreimmista ilmastonmuutosasioista ja visioista vihreän kestävän kehityksen yhteiskunnasta. Ja sen jälkeen käynnistyivät kokousedustajien puheenvuorot.

Tämänkertainen puoluekokous on henkilövalintakokous: kaikki puoluejohdon paikat menevät uusjakoon: puheenjohtaja, puoluesihteeri, valtuuskunnan puheenjohtaja, kolme varapuheenjohtajaa, kaksi valtuuskunnan varapuheenjohtajaa, puoluehallituksen jäsenet varajäsenineen ja samoin valtuuskunnan jäsenet varajäsenineen. Puolueen puheenjohtajalle Tarja Cronbergille ei tule haastajaa, joten Tarjan valinta jatkoon on selvä. Puoluesihteeri vaihtuu, mutta uuden nimi on jo tiedossa: Panu Laturi. Panullekaan ei tule kilpailijoita. Suurin kisa tullaan käymään puolueen varapuheenjohtajuuksista: kolmea paikkaa tavoittelee kuusi ehdokasta. Löydät varapuheenjohtajaehdokkaat ja heidän vastauksesta kysymykseen "Onko Vihreä liitto hengeltään oikeisto- vai vasemmistopuolue?" täältä.

Itse olen puoluekokouksessa ehdolla puolueen valtuuskunnan puheenjohtajaksi. Haen siis jatkokautta nykyiselle puheenjohtajuudelleni. Kanssani tehtävästä kilpailee jyväskyläläinen Jouni Vauhkonen. Kokouksen ohjelmassa on tänään kello 16.30 vuorossa ehdokastentit, jolloin tivataan erot esiin Jounin ja minun välillä J. Huomenna sitten ratkeaa, kuin kisoissa käy.

Ei kommentteja: