26.5.07

Uutisia Espoon puoluekokouksesta, osa 2

Puoluekokouksen poliittinen keskustelu on eteni ripeätahtisesti aiheesta toiseen siirtyen. Ilmastopolitiikka, työelämä ja perusturva olivat tapetilla, samoin vihreiden omaan toimintaan liittyvät kehitystarpeet. Itse puhuin siitä, miten meidän nyt, kun ilmastonmuutos tunnustetaan ongelmaksi jo muita puolueita, elinkeinoelämää ja Jorma Ollilaa myöten, on kyettävä konkretisoimaan sanomaamme ja tuomaan ihmisille käytännön vaihtoehtoja siitä, miten elää elämäänsä ympäristöystävällisemmin.

Yksi havainnollinen esimerkki löytyy täältä puoluekokouksesta Dipolista. Satu Hassi on tuonut tänne Espooseen "lamppunäyttelynsä", jossa tavallinen hehkulamppu (60 W), energiansäästölamppu (11 W) ja kymmenistä led -valoista koottu ledlamppu (4 W) ottavat mittaa toisistaan, sananmukaisesti. Lamput on nimittäin kytketty mittareihin, jotka mittaavat niiden sähkönkulutusta. Valoteho vaikuttaa silmin katsottuna jokseenkin samalta, joskin hehku- ja energiansäästölampun valo on keltaisempaa, ja ledlampun valo valkoista. Tässä mittarin mittaamat sähkönkulutukset:

· hehkulamppu 60 W - kulutus 0,71 kWh
· energiansäästölamppu 11 W - 0,13 kWh
· ledlamppu 4 W - 0,003 kWh

Kaikissa näissä on samanlainen niin sanottu E-kanta, eli ne käyvät aivan tavallisiin lamppuihin kodeissa. Ledlamput ovat kyllä vielä säädyttömän kalliita, joskin huomattavan pitkä käyttöikä lievittää kukkaron kokemaa tuskaa. Mutta hinta on silti niin korkea, että joka kodin lampuiksi niistä ei vielä ole. Vaan eiköhän kohta ole, halpenihan hinta joka kuluttajan ulottuville nopeasti myös energiansäästölamppujen kohdalla.

No niin, tässä vaiheessa (klo 15.20) on poliittinen keskustelu päättynyt, ja alkoivat kannatuspuheenvuorot ehdokkaille. Varapuheenjohtajakisa on oikeasti jännä, ja tulos on pääosin vaikeasti ennustettavissa. Puoluekokousväen valintoihin vaikuttavat paitsi ehdokkaiden persoona ja osaaminen, myös aluepolitiikka, sukupuoli ja tasa-arvo, kokemus, taustajärjestö ja moni muu tekijä. Puoluekokouksen lopputulokset ovat voineet olla välillä hieman ennalta arvaamattomia, mutta ne ovat muodostaneet oikeudenmukaisen lopputuloksen. Katsotaan, mitä kokousväki tällä kertaa kokee viisaaksi ja oikeudenmukaiseksi päättää.

Takaisin lamppuasiaan. Lamppukeskustelussa vedotaan helposti siihen, että hehkulamppujen hukkalämmöntuotannolla ei ole väliä, koska lämpö korvaa lämmitysenergian tarvetta. Argumentti on ohut. Talvella lämmöstä voi olla jotain hyötyä, mutta kesällä se vain lisää jäähdyttämisen tarvetta. Jäähdytyslaitteistojen käyttö lisääntyy meillä Suomessakin kaiken aikaa, mutta etelämpänä jäähdyttämiseen kuluvan energian määrä on erityisen suuri. Miksi siis lämmittää valaisemalla, kun liika lämpö on vielä suurimman osan aikaa vuodesta täysin turhaa, ja jopa ei-toivottavaa?

Joukko europarlamentaarikoita on julkaissut kirjallisen kannanoton hehkulappujen myynnin kieltämiseksi EU:ssa. Kannanotossa todetaan mm. että "nykyisin 80 prosentissa tapauksista asuntojen valaisemiseen käytetään erittäin tehottomia hehkulamppuja, jotka muuntavat vain viisi prosenttia käytetystä energiasta valoksi".

Ylen nettisivuilta löytyy tänään ilmastouutinen Meksikosta. Uutisessa sanotaan, että "Meksiko aikoo ryhtyä ripeisiin toimiin ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Presidentti Felipe Calderonin mukaan Meksiko aikoo istuttaa tänä vuonna 250 miljoonaa puuta ja kieltää yli kymmenen vuotta vanhojen kuorma-autojen ja bussien käytön liikenteessä. Calderon sanoi eilen julkistetussa suunnitelmassa, että Meksikossa tullaan myös käyttämään entistä puhtaampia polttoaineita ja lisäämään tuuli- ja aurinkovoiman hyödyntämistä. Tuulivoimakapasiteetti aiotaan jopa kymmenkertaistaa nykyisestä.". Ei hassumpaa! Kunpa siitä tulisi myös totta, ihan käytännössä.

Pitkäaikainen puoluesihteerimme Ari Heikkinen piti juuri äsken jäähyväispuheensa, ehkä hieman yllättäenkin. Kehupuheenvuorojen lopuksi puheenvuoron pyysi myös Eija Kotkavirta, Arin vaimo. Eija kannatti ensin valtuuskunnan varapuheenjohtajaksi Mikael Fogelholmia, ja sen jälkeen kiitti ja kehui miestään pitkäaikaisen puoluesihteeriuran päätteeksi. Ihmiset alkoivat taputtaa ja nousivat seisomaan osoittaakseen suosiota ja kiitosta kymmenen vuotta meidän eteen töitä paiskoneelle puoluesihteerillemme. Minuakin alkoi ihan itkettää, olen todella arvostanut sitä työtä, mitä Ari on tehnyt vihreän puoluekentän eteen - välillä varsin vaikeissakin olosuhteissa. Myös puolueemme kenttäväki on pitänyt Arin työtä suuressa arvossa. Kiitos, Ari, ja onnea ja menestystä jatkossa!

Poliittisen keskustelun päätteeksi puoluekokous hyväksyi kannanoton "Suomi ilmastonmuutoksen torjumisen kansainväliseen kärkeen". Sen voit lukea vihreiden nettisivuilta.

Nyt kahvitauolle!

1 kommentti:

Ari kirjoitti...

Hyviä ilmaston säätö aiheita, etenkin nuo energia säästölamput.

Itsekin olen hyvin huolissani ilmaston muutoksista, siksi olen tehnyt sivut niille:
http://www.mtimagine.com/gaia/

Pitäisi hieman uusia ulkoasua ja päivittää