4.3.07

Kampanjointia ja vaalituloksia

Sunnuntaina kampanjoin tukiryhmäni kanssa lähes neljä tuntia Aurajokirannassa, kaupungintalon kohdalla. Ihmisiä oli liikkeellä valtavasti: aurinko helotti kevättaivaan täydeltä, ilma oli lämmin ja väki keväisen hyvällä tuulella. Turkulaiset osoittivat taas kerran, miten he ovat ottaneet Auran rannat omikseen. Monen reippailijan kohteena tuntui olevan uusi kirjasto, joka kätevästi sijaitsee jokirannan tuntumassa. Mieheni hoiti mehuhuoltoa vihreiden valtuustoryhmän vedenkeittimellä ja tukijoukkojeni naiset jakoivat mehua, vihreiksi tuunattuja keksejä, esitteitäni ja vihreiden vaalilehteä. Mehua kului ja politiikkaakin tuli puhuttua kohtalaisesti. Kunpa kampanjointi voisi aina kulua näin aurinkoisesti ja hyväntuulisesti! Päivästä jäi tosi hyvä mieli :). Kiitos tukiryhmäläisille ja Rustolle!

Ja kiitos myös äidilleni, jonka kasvattamat, kuivaamat, jauhamat ja pussittamat yrtit menivät jakoon lauantaina kävelykadulla Vihreiden 20-vuotissynttäreitä juhlittaessa. Viime kesä ei ollut erinomaisen hyvä yrttikesä, sillä kuivuus haittasi viljelyä. Mutta oli meillä silti jaossa kohtalainen määrä ainakin rakuunaa, iisoppia, sitruunamelissaa, nokkosta, oreganoa ja korianteria. Ja kaikki menivät! Yrtit ovat hauska joskin isotöinen vaalilahja, ja koska ne on kasvatettu maailman syrjässä sijaitsevalla mökkimaatilallamme, ne ovat jokseenkin puhtaita saasteista.

Kotona odottaa vielä kassillinen vadelma- ja mustaherukkateepusseja, jotka nekin pistän jakoon jossain sopivassa tilaisuudessa.

Tällä hetkellä odottelen tosin jo vaalituloksia. Virossa on ollut tänään parlamenttivaalit ja ääniä lasketaan paraikaa. Viron Vihreät (Rohelised) ovat nousemassa parlamenttiin. Suomen Vihreille tämä on merkityksellinen asia. Olemme kovasti toivoneet, että Vihreä liike ottaisi ilmaa siipiensä alle myös Suomenlahden eteläpuolella, ja tänään tämä harras toive mitä todennäköisimmin toteutuu. Tätä kirjoitettaessa alustavat tulokset ennakoivat 7,1 %:n kannatusta ja kuutta paikkaa. Äänikynnys Virossa on 5 %. Parhaimmat onnittelut Viron Vihreille!

Kuten monissa blogeissa on jo kerrottu, Greenpeace on vertaillut puolueiden ja ehdokkaiden ilmasto- ja energialinjauksia. Puolueiden arviointi löytyy täältä (skrollaa vaan sivua riittävän alas...). Demareiden ja kokoomuksen linjauksista ei Greenpeace ole löytänyt yksiselitteisen myönteisiä energia- ja ilmastotavoitteita. Vihreiden linjaukset ovat tämänkin koosteen mukaan puolueista kaikkein ilmastomyönteisimmät.

Varsinaissuomalaisten ehdokkaiden henkilökohtaiset vertailut löytyvät täältä. Hieman minua ihmetyttää, miten vertailu on tehty. GP ilmoittaa itse, että "Poimimme erikseen ehdokkaiden päätavoitteissa esiintyvät mielipiteet ja toisaalta mielipidekirjoituksissa, tiedotteissa ja blogiteksteistä esiin tulevat näkemykset.". Silti kohdallani lukee kohdassa "Mitä ehdokas muuten tuumaa ilmasto- ja energia-asioista kotisivuillaan", että "Ei vastausta". Hmm. Käsittääkseni olen tässäkin blogissa käsitellyt ilmastonmuutosta ja energia-asioita jo kyllästymiseen saakka, mutta sitä ei nähtävästi ole noteerattu. Ehkä voimavarat ovat loppuneet arvioitsijoilta kesken, mene ja tiedä.

Joka tapauksessa on hyvä, että ovat moisen vertailun tehneet. Mielenkiintoinen tulos selvityksestä on mm se, että "kansanedustajaehdokkaat, jotka kannattavat voimakkaimmin ydinvoimaa, ovat merkittävästi keskimääräistä haluttomampia sitoutumaan tuntuviin ilmastopäästöjen vähennyksiin". Lisää tällaista!

Mitäpä vielä? SAK luopuu lokakampanjastaan, niin paljon ne ovat saaneet siitä pyyhkeitä. Tai sitten niin huolestuneita ovat demarit kannatuksensa laskusta. En oikein tiedä, mitä asiasta ajattelisin. Olen tyytyväinen, jos tämä merkitsee sen tajuamista, että Suomi ei ole lokakampanjoinille otollinen maa. En arvosta sellaista politiikan tekotapaa, se ei ole tie parempaan maailmaan eikä edes tee politiikkaa pidemmän päälle kiinnostavammaksi. Ennemminkin loanheiton on tarkoitus toimia savuverhona: todellisista asioista ei tarvitse puhua, kun kaikki puhuvat tarkoituksella rakennutusta riidasta.

Mutta ei demareiden kannatuksen lasku ole mitenkään erityisesti SAK:n kampanjan syytä. Demarithan ovat itse pedanneet oman kampanjansa vastakkainasettelun korostamiselle ja "sinisen" vastapuolen mustamaalaamiselle. Asiakysymyksiä on pyritty välttämään tekemällä tikusta asiaa - tikusta, jolla kaivellaan olemattomia asioita. Kun demarit ja kokoomus hoitavat esimerkiksi kaikkia Suomen suurimpia kaupunkeja toisiaan kaulaillen ja muut pelistä pois pelaten (paitsi nyt Tampereella ;), on jyrkän vastakkainasettelun korostaminen melkoista bluffia - huonon maun teatteria. Olisiko mahdollista, että vaalit voisi voittaa myös puhumalla ihan asia, esimerkiksi esittämällä oman poliittisen näkökantansa kautta vastauksia ja visioita aikamme keskeisiin kysymyksiin. Kannattaisiko moista kokeilla, hyvä "lokapuolue" sdp? Onhan teillä ihan oikeasti jotain sanottavaakin, onhan?

Ei kommentteja: