5.3.07

Päivän uutisvirtaa

Päivän sähköisiä töitä tehdessä on tullut vastaan pari mielenkiintoista uutista. Piispa Mikko Heikka on blogissaan ottanut kantaa kirkon vastuuseen ilmastonmuutoksesta. Heikka perustelee kantaansa ja heittää haasteen kirkolliskokoukselle: "Tehkääpä aloite kirkon ilmastopoliittisen ohjelman laatimisesta.". Erinomaista!

Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallitus on Heikan mukaan antanut työntekijöilleen ja luottamushenkilöilleen suosituksen välttää lentomatkustamista ja käyttää junaa. Heikka itse pyrkii välttämään lentämistä niin pitkälle kuin mahdollista. Nyt kyllä tunnen ylpeyttä siitä, että olen kirkon jäsen. Vastaa aloitteellisuutta ei ole liikaa kuulunut julkisen sektorin napahenkilöiltä, yritysmaailmasta puhumattakaan. Toivottavasti kirkolliskokous ottaa Heikan vinkistä onkeensa ja ryhtyy töihin.

Toinen mielenkiintoinen uutinen löytyy Tietoviikko-nimisestä julkaisusta. Kuten lähes kaikki muutkin ehdokkaat, olen minäkin tuskaillut vaalikoneiden paljoutta. Silti olen toki mainostanut esimerkiksi meidän vihreiden omaa vaalikonetta. Olen kuitenkin hieman huolestuneena kuunnellut joitakin äänestäjiä, jotka tuntuvat luottavan todella vankasti koneiden tuloksiin. Kaikki eivät toki luota, mutta osalle yksittäisen koneen tuloksella vaikuttaa olevan iso merkitys. Koneet ovat hyvä lisä, mutta eivät koko totuus, eikä samanmielisyys asioissa kerro vielä mitään ehdokkaan henkilökohtaisesta kyvystä ajaa asioita eteenpäin. Lisäksi ne antavat hämmentävän ristiriitaisia tuloksia.

Tietoviikko on testannut vaalikoneiden toimintaa. "Ja niinpä neljä toimittajaa täytti neljän mediatalon vaalikoneet. Tulokset ovat hämmentäviä: Helsingin Sanomien vaalikoneen antama ykkösehdokas päätyi Ylen, MTV3:n ja Talouselämän koneissa sijoille 23, 232 ja 168. Toisen testaajan tuloksissa ykkössuositus päätyi sijoille 142, 228 ja 128. Kahdella muulla testaajalla tulokset osuivat paremmin yksiin. Koneen suositukseen on kuitenkin selvästi syytä suhtautua mitä suurimmalla varauksella."

Kyllä vaalikoneista on hyötyä ja niitä kannattaa käyttää. Niiden avulla äänestäjä saa tietoa ehdokaskanidaatin poliittisesta ajattelusta. Koneen tuloksiin ei kuitenkaan pidä luottaa - ainakaan liiaksi. Omia aivoja ei vieläkään ole syytä jättää narikkaan!

Ei kommentteja: