14.3.07

"Joko sut on äänestetty jatkoon?"

Oi ihana huhtikuu ... ei kun hups, maaliskuuhan se vielä onkin. On niin lämmintä, että voisi olla huhtikuu, jopa toukokuu. Talvi jäi tänä vuonna todella lyhyeksi, jollei takatalvea tule. Sanotaankohan tulevaisuudessa, että lyhyt, lyhyempi, lumipeitteinen talvi? Vaan on lämmöstä se hyvä puoli, että kampanjaa on kivempi käydä auringonpaisteessa kuin silloin, kun räntää sataa vaakasuoraan. Ihmiset ovat paljon hyväntuulisempia.

On ollut kiva jakaa esitteitä kaduilla ja toreilla. Osalle vastaantulijoista tulee tietysti tuputettua materiaalia ties kuinka monetta kertaa (anteeksi, anteeksi!), ja osa on jo äänestänyt, mutta moni ottaa edelleen mainoksia vastaan hyvillä mielin. Eilen oli tosi mukavaa, kun moni vastaantulija sanoi jo äänestäneensä minua. Vaalien tuloksesta on paha sanoa mitään, mutta joka tapauksessa voin olla onnellinen ihmisiltä saadusta ihanasta palautteesta. Toimintani kunnallispolitiikassa on saanut kiitosta, ihmiset käyvät taputtelemassa olkapäälle ja kehottavat jatkamaan samaan malliin. Todella ihanaa, hyvän palautteen voimin jaksaa taas painaa pitkää päivää papereiden ja kokousten parissa.

Koulussa oppilaat ovat kovasti kiinnostuneita vaaleista. Tosi-TV:n ja telkkariäänestysten myötä oppilaiden kiinnostus vaaleja ja äänestämistä kohtaan on mielestäni selvästi kasvanut tällä vuosikymmenellä. Big Brother-, Idols- ja Maajussille morsian- kännykkä-äänestykset tekevät valintamenetelmää tutuksi paremmin kuin yksikään äänestysaktiivisuutta kohottava mainoskampanja. Oppilaat tuntuvatkin keskenään puhuvan esimerkiksi siitä, miten näissä vaaleissa "jokaisella on vain yksi ääni". Silti ainakaan seiska- ja kasiluokkalaiset eivät vielä kunnolla hahmota, mistä vaaleissa oikein on kyse. Tänään yksi oppilaistani tiedusteli minulta, "joko sut on äänestetty jatkoon" :). Kiinnostuksessa on selvä Idols-lisä. He myös luettelevat minulle, missä kaikkialla ovat kuviani nähneet. Hyvä näin. Tärkeintä on tässä vaiheessa myönteinen kiinnostus vaalijärjestelmää ja äänestystä kohtaan, demokraattisen yhteiskunnan toimintaperiaatteet tulevat tutuiksi sitten hieman myöhemmin yhteiskuntaopin kurssilla.

Ysiluokkalaiset ja lukion oppilaat ovat paremmin perillä siitä, mistä vaaleissa on oikeasti kyse. Nuorisovaalien tulokset tulivat tänään. Olin todella tyytyväinen, kun huomasin, että varsinaissuomalaiset nuoret olivat valinneet "omaan eduskuntaansa" kaksi nuorinta vihreää ehdokasta, joista toinen on peräti oman kouluni eli Norssin kasvatti! Valituiksi tulivat siis Ville-Veikko Mastomäki ja Sini Terävä. Onnea V-V ja Sini!

Ei kommentteja: