6.11.06

Töissä Ahvenanmaalla

Viikonloppu kului pääosin työtehtävissä. Koulumme MYP-opettajat (eli kansainvälisen The International Baccalaureate eli IB-ohjelman Middle Years Programme-linjan opettajat) raahattiin perjantaiaamuna Maarianhaminaan tekemään töitä MYP-opetuksen kehittämiseksi. Raahattiin, koska innostus pyhäinpäivän viettoon työn parissa ei ollut lähtökohtaisesti aivan katossa. Mutta taas kävi kuten yleensä: työ vei mennessään ja pakersimme kaksi päivää opetuksen kehittämistä jokseenkin innoissamme. En ehtinyt edes poistua hotellista kaupunkia tutkailemaan, vaan me vain työskentelimme, söimme, istuimme hetken iltaa ja nukuimme. Takaisin Turkuun palasimme lauantai-iltana. Reissulla oli siis sittenkin oikein mukavaa, ja työkaverien seura oli mainiota. Silti sunnuntaina huomasi, että yksi lepopäivä oli jäänyt väliin.

Arviointi (assessment) on MYP-maailmassa erilaista kuin täällä koto-Suomessa. Keskieurooppalaisessa järjestelmässä riittää intohimoa siihen, onko arviointi suoritettu ennalta määrättyjen yksityiskohtaisten kriteerien mukaisesti, ja onko arvioinnin suorittaminen varmasti myös todennettu ja tallennettu kirjallisesti. Suomalaisesta näkövinkkelistä katsoen systeemi tuntuu välillä aataminaikuiselta, mutta on siinä toisaalta hyvätkin puolensa. MYP-järjestelmä painottaa voimakkaasti oppilaiden itsearvoinnin kehittämistä, ja siinä rubriikit ovat merkittävä apu. Oppilastöihin pitää kirjoittaa rubriikit, jotta oppilaat tietävät, minkä kriteerien mukaan heitä arvioidaan, ja joiden perusteella he voivat myös itse arvioida onnistumistaan. Koska rubriikit ovat suomalaisessa koulumaailmassa aika outo lintu, niitä voi käydä tutkailemassa vaikkapa seuraavista osoitteista:

http://rubistar.4teachers.org/index.php
http://www.teach-nology.com/teachers/
http://www.rubrician.com/general.htm

Näistä osoitteista löytyy tuhansittain eri aiheisia rubriikkeja, joita voi kääntää ja hyödyntää myös suomalaisessa koulussa.

Sunnuntaina kävimme mieheni kanssa katsomassa paria asuntoa. Kyllä, olemme hiljalleen etsiskelemässä yhteistä kattoa. Tämä vuosi on jo yhdeksäs, jolloin asumme eri kaupungeissa. Olisi kiva päästä vihdoinkin yhden osoitteen järjestelmään, joten teemme hiljalleen "benchmarkingia" Turun asuntomarkkinoilla. Toinen tsekattavista kohteista oli hyvin mielenkiintoinen loft-asunto, jokseenkin sellainen, jota olen jo pitkään halunnut, ja joka kiinnostaisi myös miestäni. Mutta se oli liian kallis ja liian lähellä vilkasta liikenneväylää. Täällä Vasaramäessä ilma on merkittävästi puhtaampaa, ja se on minulle tärkeää. Jos asunto olisi hieman paremmalla paikalla, olisi todella vaikeaa olla jättämättä tarjousta, kovasta hinnasta huolimatta... Toinen katsastamamme "kämppä" oli penthouse kattojen yllä, mutta sekin oli liian kallis eikä kolahtanut muiltakaan osin. Muut asuntoa katsastavat kehuivat maisemia, mutta me näimme ympärillä talohirviöitä, jotka olivat lähinnä 60-luvulta periytyviä ympäristörikoksia. Eli etsintä jatkuu, onneksi ei ole mikään kiire. Ehkä sitten maalisvaalien jälkeen, jos ei tule mitään megakiinnostavaa vastaan. Sitä paitsi omasta kodista olisi ankea lähteä kun on juuri saanut sen mieleisekseen ja viihtyisäksi.

Ilta vierähti taas valtuustoryhmämme kokouksessa. Tuskailimme budjetin kanssa, kävimme läpi kaupunginjohtajan esitystä sekä omia ja muiden ryhmien kommentteja siihen. Oman kokouksemme jälkeen paikalle saapuivat myös keskustan ja rkp:n edustajat. Ilta oli pitkä, mutta asioiden käsittely eteni hyvän yhteistyön hengessä. Huomenna kaupunginhallitusedustajamme Pauliina de Anna ja Ville Niinistö jatkavat puurtamista kaupunginhallituksessa. Budjetin teko on aina ikävää vääntämistä, kun tarpeita olisi niin paljon ja rahaa on aina liian vähän. Tänä vuonna rahaa on vieläkin vähemmän, kaikki järjellinen liikkumavara on jo talousarvioin teon tässä vaiheessa käytetty pääasiassa peruspalveluihin. Niukkuuden jakamisesta ei tule hyvä mieli, ei itselle eikä niille, jotka joutuvat niukkuutta kokemaan. Mutta muutakaan vaihtoehtoa ei ole, ellei haluta jakaa vielä suurempaa niukkuutta pitkälle seuraavaa vuosikymmentä.

Viikonlopun Aamuset-lehdessä oli ehdokkaamme Martti Wallasvaaran ensimmäinen vaalimainos: Martilla on kampanja-avajaiset tämän viikon torstaina Aboa Vetuksen kahvilassa. Hyvä homma! Martin mainos oli kiva ja luvassa on varmasti hauskat juhlat. Sinne kannattaa mennä, jos vain ajankäyttö antaa myöten. Onnea Martin kampanjaan, hänellä vaikuttaa olevan hyvä tuuli purjeissaan!

Ei kommentteja: