28.11.06

Siistejä juttuja

Eilisen "kulutusjuhlan" jälkeen oli aamulla edessä paluu arkeen: lukion koevalvonta odotti klo 9.00. (Se "ekstrakulutus", eli kaupunginvaltuuston kaupunginhallituksen talousarvioesitykseen lisäämät 10,5 miljoonaa lisäeuroa on muuten aika tarkalleen puolen veroprosentin tuotto. Eli jos olisimme nostaneet Turun veroprosentin 18 %:sta 18,5 &:iin, olisimme saaneet saman rahan kokoon. Nyt otamme alkuperäisessä ehdotuksessa olleen 25 miljoonan euron sijaan lisälainaa 35 miljoonaa euroa. On siinä takaisinmaksamista.) Kouluun päästyäni työpäivä eteni tyypilliseen tapaansa kiivastahtisena, joten kaupungin talousmurheet jäivät sivuun. Riittää niitä yliopistollakin ihan omasta takaa.

Kouluun oli siinäkin mielessä tosi kiva mennä, että se oli vihdoinkin siistimpi. Yliopisto irtisanoi viime viikolla sopimuksen siivousfirman kanssa, joka keväällä voitti tarjouskilpailun. Hommasta ei kertakaikkiaan tullut yhtään mitään. Siis ei todellakaan. Läheltä piti ettei opettajanhuoneessa skoolattu loppuviikosta skumppaa, kun luimme sähköpostista että firma vaihtuu. Minäkin kiljaisin riemusta. Kaikki - siis todellakin kaikki - olivat tuskastuneita likaiseen tilanteeseen. Vaan näinhän se kilpailutusyhteiskunta toimii: jos sopimuksen ehtoja ei täytetä, sopimus irtisanotaan. Ei pidä olla loputtomiin anteeksiantavainen ja joustava, se ei kuulu tähän systeemiin. Kevään tarjouskilpailussa kakkoseksi tullut oli tehnyt viikonloppuna talossa suursiivousta. Kiitos heille! Vaikea siivottava noin iso talo tietysti on: yli tuhat oppilasta, toista sataa opettajaa ynnä muu henkilökunta ja muutama sata opetusharjoittelijaa tuottaa kohtalaisesti putsattavaa jo yhdenkin päivän aikana. Onnea ja menestystä uudelle siivousfirmalle ja heidän työlleen!

Kilpailutuksen periaatteet olivat esillä viime viikollakin, jolloin Turun seudun linja-autohenkilökunnan yhdistys otti kantaa joukkoliikenteen kilpailuttamiseen. "Yhdistyksen mielestä väljät kilpailuasiakirjat eivät turvaa riittävästi työntekijän asemaa ja suosivat lakeja ja sopimuksia kiertäviä yrityksiä.", kirjoitti asiasta perjantain Turun Sanomat. Minusta linja-autonkuljettajat ovat tässä oikealla asialla, jos kerran työsuojelu- ja työehtoasiat eivät ole käytännön työtehtävissä hyväksyttävällä tolalla. Kun kilpailutuksessa ollaan, on tärkeät asiat pystyttävä kirjaamaan kilpailutuksen kriteereihin. Linja-autohenkilökunnan yhdistyksen tehtävä on tässä hoitaa kuljettajien edunvalvontaa. Yhdistys on liikkeellä kannanottonsa kanssa hyvään aikaan - ajoissa. Oikea aika lobata asiaa on silloin, kun seuraavan kilpailutuskierroksen kriteerien laadinta on vasta mietintämyssyssä. Silloin sillä voi olla merkitystä. Siinä vaiheessa, kun varsinaista valintaa tehdään kilpailutuksen jälkeen, ollaan auttamattomasti myöhässä. Kilpailutuksen jälkeinen valinta on pisteytyksineen enempi matematiikka ja juridiikkaa kuin politiikkaa.

Koulupäivän jälkeen läksin Alvariumiin (onneksi ei senään Deliriumiin ;) OAJ:n eduskuntavaaliehdokkaille järjestämään tilaisuuteen. Paikalle oli kertynyt opetustyön kanssa jollakin tapaa tekemisissä olevia ehdokkaita paitsi meistä vihreistä, myös kokoomuksesta, keskustasta ja vasemmistoliitosta. En tiedä, millä periaatteella kutsut oli lähetetty, mutta (surku)hupaisaa kyllä, opetusministerin (Kalliomäki) ja opetushallituksen pääjohtajan (Lindroos) puolueen (sdp) edustus puuttui paikalta tykkänään. OAJ:n edunvalvontaosaston johtaja Liisa Souri esitteli meille OAJ:n hallitusohjelmalinjaukset ja kertoi OAJ:n näkemyksiä koulutuskentän kokonaistilanteesta ja OAJ:n painopistealueista. Hyvä niin, info tuli ihan asiallisessa paketissa ja nopean vilkaisun valossa OAJ:n hallitusohjelmatavoitteet ovat hyviä ja hyväksyttävissä. Sourin jälkeen oli vuorossa Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimusyksikön Leena Jokinen, joka kertoili meille erinäisistä vaihtoehtoisista tulevaisuusskenaarioista koulutuksen kehittymisen suhteen. Yksi skenaario oli yli muiden - siihen suuntaan on siis päätöksin pyrittävä! Onneksi Jokinen sanoi tulevaisuustutkijan äänenpainolla myös sen, että voimme vaikuttaa tulevaisuuteen teoillamme ja valinnoillamme. Tulevaisuus ei ole ennaltamäärätty, vaan se tehdään tämän päivän päätöksillä. Mistä pääsenkin siihen, mistä aloitin. Kehä on sulkeutunut, voin lopettaa, hyvää yötä.

Ei kommentteja: