22.10.06

Tasa-arvoa ja jätepolitiikkaa

Perjantaina matkasin bussilla Helsinkiin ja takaisin. Syynä oli puoluehallituksen kokous. En ole enää hallituksen päätösvaltainen jäsen, mutta puoluevaltuuskunnan puheenjohtajana pyrin käymään kokouksissa niin usein kuin mahdollista. Tällä kertaa asialistalla oli mm. jätettä, jätepolitiikkaa ja vielä tarkemmin jätteenpolttopolitiikkaa. Alustuksen, pitkän keskustelun ja ansaittujen kehujen päätteeksi puoluehallitus hyväksyi sekä jäteaiheisen kannanoton että lähinnä sisäiseen käyttöön puolueen kuntapäättäjien avuksi suunnatun linjapaperin.

Jäteasiat ovat vaikeita päätettäväksi. Ne vaativat melkoista perehtymistä ja ovat aika lailla oma politiikan lohkonsa. Ehkä siksi monen muun puolueen ihmisillä ei meinaa riittää tarpeeksi aikaa tahi kiinnostusta perehtyä syvällisemmin oman kuntansa jätelinjauksiin - ja kas, niin viedään päättäjäjoukkoa kuin pässejä narussa kohti uusia älyttömyyksiä. Turku on tässä hyvä huono esimerkki. Turkulaisten jätelinjausten mielekkyys kristallisoitui taannoin, kun heräsi suuri huoli ja parku havainnosta, että kertyvän sekajätteen määrä on vähentynyt. Siis vähentynyt! Meidänhän pitäisi taputtaa käsiä ja pistää kauppatorilla tanssit pystyyn jätelain tavoitteiden saavuttamisen kunniaksi! Vaan ei. Täällä alettiin epäillä, että nyt joku vetää välistä ja tekee ikävällä tavalla epämääräistä bisnestä, kun ei päästäkään polttamaan niin paljoa sekajätettä kuin suunnitelmiin kuuluu. Kun asiaa selvitettiin, jouduttiin myöntämään tapahtuneeksi se ilmeinen tosiasia, että yksityisen yrityksen käynnistämä kartonkijätteen kerääminen erilleen sinisiin säiliöihin on todellakin vähentänyt syntyvän sekajätteen määrää. "Hurraa!", huusin minä. "Kurjaa!", huusivat Turun virkamiehet, Turun seudun jätehuollon ihmiset, Turun seudun Maakaasu ja Energiatuotanto ja sen pääomistajat omistajat Turku Energia ja Fortum Power and Heat: "Meidän on saatava poltettavaa, se on meidän bisnes!". Niinpä tänä syksynä on kaupunginhallitus jo päättänyt, että sopimusta jätteenpolttolaitoksen kanssa jatketaan muitta mutkitta minimissään vuoteen 2029, eli vuoteen 2024 viiden vuoden irtisanomisajalla. Ja paraikaa on valmisteltavana siirtyminen kunnan keskittämään jätteenkuljetusjärjestelmään, jotta kunnat pystyvät pitämään yksityiset jätetoimijat aisoissa ja maksimoimaan valtansa jätekuljetuksissa. Kaikki polttokelpoinen jäte kun on saatava varmuudella ohjattua polttolaitokselle. Siis jää hyvästi, kierrätyksen kehittäminen ja materiaalivirtojen järkevä tarkastelu! Jo ennen kuin uuden laitoksen peruskiveäkään on muurattu, joudumme näkemään, kuinka haitallinen vaikutus tulevalla laitoksella tulee olemaan vuosikymmenien ajan tämän seudun jätepolitiikkaan.

Puoluehallituksen keskustelussa tuli sattumoisin puhe myös Fortumin osuudesta suomalaisessa sekajätteenpolttoinnostuksessa. Fortumille kun on yrityskauppojen myötä siunaantunut useita jätteenpolttolaitoksia naapurimaassa Ruotsissa. Sieltä on ollut hyvä tuoda bisnesmallia Suomeenkin. Tästä johtui mieleeni, että Fortum Power and Heat omistaa kuin sattuman oikusta 42,5 prosenttia Turun uutta jätteenpolttolaitosta pykäävästä Turun Seudun Maakaasu ja Energiatuotanto Oy:sta. Tämän TSME:n toimitusjohtajana häärii naantalilainen demari ja toverini maakuntahallituksesta, Mikko Rönnholm, joka toimitusjohtajuutensa lisäksi on Fortumin Naantalin yksikön kehitysjohtaja. Lieneeköhän tässä jokin yhteys sille, että Turun seudulla ei haluttu lähteä edes tutkimaan mitään muuta (=parempaa) jätteenkäsittelyvaihtoehtoa kuin massapolttoa?

Sain muuten kutsun ensi torstaiksi Kristilliselle opistolle tilaisuuteen, jonka nimenä on "Näkökulmia turkulaisen jätehuollon tulevaisuuteen". Tilaisuuden järjestää http://www.polttolaitos.net/. Asia on tärkeä, joten kaipa minäkin voin heidän puolestaan mainostaa tilaisuutta sivuillani. Tässä heidän ohjelmansa.

Yleisötilaisuus torstaina 26. lokakuuta 2006 klo 18.30. Kahvitarjoilu alkaa klo 18.00.
Turun kristillisen opiston suuri auditorio (Lustokatu 7, Räntämäki)

- Miksi jätteenkäsittely on Turussa niin kallista?
- Tarvitaanko Turussa keskitettyä jätteenkuljetusta ja jätteenpolttolaitosta?
- Mitä jätepussin sisällä on?

Alustuksen pitävät tutkimusprofessori Pentti Huovinen, DI Pekka Koivisto sekä ympäristöinsinööriopiskelija (amk) Kaisa Autio.

Paneelissa keskustelemassa ja yleisön kysymyksiin vastaamassa ovat
- Olli-Pekka Mäki, vs. ympäristötoimenjohtaja, Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimisto
- Markku Lehtokari, toimitusjohtaja, Turun Seudun Jätehuolto Oy
- Mauri Kivilaakso, toimitusjohtaja, Akseli Kiinteistöpalvelut Oy
- Timo Laaksonen, isännöintipalvelujen päällikkö, TVT Asunnot Oy
- Antti Siipola, yksikönpäällikkö, Lassila & Tikanoja
- Turun Pientalojen Keskusjärjestö Ry:n edustaja
- puheenjohtajana käräjätuomari Marja Ulfstedt

Lauantai kului Osaava Nainen -messuilla. Päivystin neljä tuntia Vihreiden osastolla. Ihmisiä kävi kohtalaisesti, jaoimme Vihreää Lankaa, ilmapalloja ja maapähkinöitä, ja houkuttelimme messuvieraita vastaamaan tasa-arvoaiheiseen gallup-kyselyymme. En ollut koskaan aiemmin täyttänyt ilmapalloja kaasupullosta, mutta parin harjoituspallon jälkeen homma osoittautui hauskaksi ja helpoksi. Alla kuvia messuilta, ylemmässä kuvassa ehdokkaistamme kanssani poseeraa kaarinalainen Anneli Suutari. Alemmas kuvassa taas Annelin kanssa ilmapalloja täyttää naantalilainen Urpo Lehtimäki. Päivystyksen jälkeen olin aivan puhki ja valmis energisoivaan japanilaiseen akuhierontaan, johon ihmeen kaupalla onnistuin pääsemään ilman ajanvarausta. Oli aika erilaiset otteet kuin tavallisissa hieronnoissa!

Kymmenen kysymyksen tasa-arvogallupin olin koonnut ehdokkailtamme saamieni kysymysehdotusten pohjalta. Kysymykset käsittelivät vanhempainlomaa, palkkaeroja, eläkekertymän jakoa ja miesten huoltajuutta avioerotilanteissa, yritysten hallitusten sukupuolikiintiöitä, sukupuolista syrjintää ja seksuaalista häirintää. Tarkoitukseni on käydä vastaukset läpi vielä tällä viikolla ja koostaa tuloksista lehdistötiedote sekä julkisuuteen että kotisivuillemme. Vastauksia tuli niin paljon, että niistä varmasti saa kohtalaisen kuvan messuvieraiden ajankohtaisista tasa-arvokäsityksistä. Katsotaan, milloin saan tiedot myös näille sivuille.

Ja lopuksi: kiitos Urpolle runokirjasta, omistuskirjoituksella!


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa jäteasioita hoitaa mafiat. Ei voi olla oikein, että kuolevilta vanhuksilta viedään rahat olemattomasta jätehuollosta, tämä on tosiasia, että autiotaloilta kiristetään tietentahtoen jätemaksut, koska ne ovat ihanteellisia asiakkaita ainoa kulu kun syntyy laskun kirjoittamisesta.

Jätemaksun on oltava tuotepakkauksen hinnassa, eli ostaessa maitoa tai vaippapaketin, näet laskussa jätemaksun osuuden ja tällä rahalla koko jätejärjestelmä toimii. Jätemonopolit pitää kieltää.

vsaukkonen@jippi.fi