20.10.06

Syys(loma)tunnelmia

Hmm. Olen ollut syyslomalla, ei ole nämä tietsikkahommat houkutelleet ja blogi on päivittämättä. Tai no lomalla ja lomalla, osittain. Joka tapauksessa mielentila on kuluneella viikolla ollut "ei-töissä". Mainostan heti tässä alussa, että lauantaina klo 12-16 olen päivystämässä Osaava Nainen -messuilla Turun seudun vihreiden kojulla, joten jos olet paikalla, poikkea juttelemaan! Kojullamme voit vastata myös tasa-arvokyselyyn ja voittaa vastanneiden kesken arvotun palkinnon.

Viime lauantai kului Liedossa vihreiden Varsinais-Suomen piirin kokouksessa. Valitsimme loput eduskuntavaaliehdokkaat, eli nyt on lista koossa! Tsekkaa ehdokkaamme piirin kotisivuilta > Eduskuntavaalit 2007, on tosi hyvää porukkaa! Lauantain valinnat olivat minulle henkilökohtainen onni siinä mielessä, että en ole enää listan vanhin nainen. 41-vuotiaana puolueen veteraanipoliitikon asema ei vielä oikein napannut, vaikka Grand Old Lady hieno arvonimi olisikin. Olen todella tyytyväinen siitä, että nuorten asema on listallamme niin vahva - ja millaisia nuoria meillä oikein onkaan! Tsekkaapa vaikka seuraavia juniorien blogeja, jotka jo toimivat. Kirjoittajat ovat ikäjärjestyksessä nuorimmasta alkaen. Ja lisää blogeja tulee pikapuoliin!

http://siniterava.blogspot.com/initerava.blogspot.com/
http://mastomaki.blogspot.com/
http://jualku.livejournal.com/
http://marisaario.livejournal.com/
http://janina.vuodatus.net./

Sunnuntai kului kotosalla, vieraisilla ja valtuustoryhmän pikakokouksessa. Kävimme nopsaan katsomassa kummityttäreni perheen uutta tulokasta, Bichon havanais -pentua. Kas tässä koiralapsonen, joka näyttää aivan lelukoiralta.

Maanantaina mieheni piti vapaapäivän ja lähdimme Ruissaloon ulkoilemaan. Jäimme bussista pois golfkentän jälkeen ja patikoimme raikkaassa syyssäässä Kuuvannokkaan. Söimme hieman eväitä ja istuskelimme Airistoa katsellen. Jatkoimme Krottilanlahden luontopolkua pitkin takaisin päätielle ja siitä edelleen Honkapirtille. Reitti on suosikkilenkkejäni Ruissalossa. Jos polut eivät ole tuttuja, kannattaa käydä ostamassa Tammenterhon opastuskeskuksesta halpa kartta saaresta, sen avulla pärjää mainiosti.

Retki oli muuten mitä mainioin, mutta jostain sataman alueelta (tai ainakin saaren pohjoispuolelta) kuului jopa Kuuvaan saakka epämiellyttävä matalataajuuksinen meteli, todellinen äänisaaste. En tiedä, mistä ääni oli peräisin. Jos se oli peräisin satamassa olevasta laivasta, on melutilanne paljon pahempi kuin mitä melumittausten perusteella voi päätellä.Matala ääni vouasi tahdissa ylemmäs ja alemmas, ja tuntui tunkevan pääkallon sisään. Melun suurin ongelma ei ollut sen taso vaan laatu: hyvin kauniista ja muutoin erittäin rauhallista ja rentouttavaa luonnonympäristöä laskeutui harmaan maton lailla peittämään puhtaan teollinen matalataajuuksinen äänijumpsutus. Yök!

Tiistai kului ensin tarkastuslautakunnan hommissa (meillä on meneillään vierailukierros kaikissa kaupungin hallintokunnissa ja toimintayksiköissä, ja se vie aikaa ja voimavaroja), sitten menin syömään kummitätini ja hänen kahden lapsenlapsensa kanssa, ja ilta vierähti ehdokaskokouksessa yhdessä muiden eduskuntavaaliehdokkaiden kanssa. Tätiä ja lapsia oli todella mukava tavata, ja olisi ollut kiva, jos olisi ollut vähän enemmän yhteistä aikaa. Mutta kun ei, niin ei. Terveiset Iinalle ja Konstalle! Ehdokaskokouksen jälkeen lähdimme muutaman hengen porukalla kauppatorille asunnottomien yön toritapahtumaan. Hyvä, että järjestäjät jaksavat vuodesta toiseen tuoda esiin asunnottomien asiaa. Koti kuuluu ihmisen perusoikeuksiin, ja Turustakin löytyy koko joukko väkeä, jonka kohdalla tämä oikeus ei toteudu.

Keskiviikko oli jännä päivä: aamulla menin kampaajalle ja meikkiin, ja puoliltapäivin tuli valokuvaaja ottamaan kuvia tulevaa vaalimateriaalia varten. Oli hyvä, että kuvaus järjestyi tähän viikkoon. Minulla ei ollut kiire, eikä kuvaajallakaan, ja lähtökohtaisesti hieman jännittävä tilanne sujui oikein leppoisasti. Toivottavasti ihmiset tunnistavat minut niistä kuvista kampaajan ja meikkaajan käsittelyn jäljiltä ;). Tavoitteena oli nimittäin kuvata siistiä arkiminää. Mutta joka kerta, kun kampaaja föönaa luontaisen villit kiharani johonkin siistiin järjestykseen, muutun mielestäni hieman eri ihmiseksi. Hiusten suoristaminen siistiin kuosiin innosti minut jälleen kerran haaveilemaan oikeasta kampauksen vaihdosta, mutta se edellyttäisi kai suoristuspermanentin teettämistä.

Kuvausten jälkeen päivä jatkui tarkastuslautakunnan hommilla, koko lautakunta kävi visiitillä toisen lautakunnan luona. Samalla nuotilla jatkettiin vielä torstaiaamukin: toimintayksikkövierailulle tutkimaan kaupungin taloutta ja toimintaa. Olin buukannut näitä visiittejä tarkoituksella lomaviikkooni, jotta ne eivät häiritsisi opetustyötä liiaksi. Torstai-ilta oli sentään ihan omassa lomakäytössä.

Vaan entäpä politiikka? Sitä riittää viikonloppuna. Posti on tuonut yhden kuoren maakuntahallituksen asioita, kaksi senttiä Kuntaliiton hallituksen papereita ja kuusi senttiä kaupunginvaltuuston asiakirjoja (oli pakko mitata, oli niin vaikuttavat pino). Eli viikonloppuohjelma on messujen ulkopuolisen toiminnan osalta järjestyksessä. Huoh.

Viikon mittaan on putkadellut myös pari kiinnostavaa ympäristöuutista. Tulevan Kakolan jätevesipuhdistamon liete on menossa biokaasulaitokseen, eli suomeksi sanottuna mädätykseen. Hitsin hyvä, energiaksi vaan! Minun ymmärrykseni mukaan juuri mädätys - tai hienommin sanottuna biokaasun valmistus - on järkevä tapa käsitellä biojätteitä ja lietteitä: saadaan sekä energiaa että hajutonta maanparannusainetta.

Toinen mielenkiintoinen ympäristöuutinen on kuluneelta torstailta: EU:n komissio on hyväksynyt kunnianhimoisen energiansäästötavoitteen. Tavoitteen mukaan jäsenmaat vähentävät energian kulutusta viidenneksellä vuoteen 2020 mennessä. Ou jee ou jee ou jee! Jotain alkaa tapahtua, kiitos EU:n! "20 prosentin säästö energiankulutuksessa pienentäisi EU-maiden energialaskua sadalla miljardilla eurolla vuodessa. ... Öljytonneiksi muutettuna säästö olisi 390 miljoonaa tonnia vuodessa, mikä on enemmän kuin suurimman jäsenmaan Saksan vuotuinen kulutus. Lisäksi säästö vähentäisi EU-maiden hiilidioksidipäästöjä 700 miljoonalla tonnilla vuodessa, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin EU:n nykyinen vähennystavoite. Kaiken huipuksi toimien toteuttaminen loisi liikenne-, rakennus- ja teknologiasektoreilla kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.Ohjelmaan sisältyy 75 konkreettista toimenpidettä. Toimet liikkuvat vero- ja hintapolitiikasta aina yksittäisten koneiden ja laitteiden sekä ajoneuvojen energiatehokkuuden lisäämiseen.", kertoo Ylen nettiuutissivut. Jatkoa seuraa tammikuussa, jolloin valmistuu energian tuotantoa ja saatavuutta koskeva osa. Siinä voikin sitten olla jo koiria haudattuna. Toivottavasti kuitenkaan ei.

Vieläkin reippaampaa tahtia pitäisi edetä, mutta jos nyt tämäkin EU:n linjaama tavoite saadaan toteutettua, on suunta kääntynyt oikeaan. Kun energiansäästö ja uusiutuvat energiantuotantomenetelmät saavat kunnolla taloudellista jalansijaa, käy ilmastopäästäjen vähentäminen kehittyvän teknologian myötä aina vain mahdollisemmaksi. Ajatellaanpa vaikka kännykkäteollisuutta: kuinka monta visionääriä mahtoi kyetä arvioimaan realistisesti vaikkapa vuonna 1986, miltä näyttäisivät maailman puhelinmarkkinat vuonna 2006?

Ei kommentteja: