12.8.06

Orivedellä oppimassa ynnä nanoteknologiasta

Terveiset Orivedeltä, Oriveden opistolta ja Vihreiden kesäpäiviltä! Meitä vihreitä on täällä paljon! On tavattu tuttuja, kuunneltu luentoja ja käyty keskusteluja. Juuri äsken päättyi Jyrki J. J. Kasvin nettikampanjakoulutus omalle pienryhmälleni. Jyrki esiintyi tapansa mukaan hyvin ja innostavasti. Nyt on pää täynnä ideoita näiden kunnallisvaalikuntoon jääneiden kotisivujen uudistamisesta. Vielä yksi luento, ja sitten pääsee illanviettoon, ou jee!

Vähän ajassa taaksepäin: perjantaina ilahdutti postilaatikosta kolahtaneen Vihreän Langan uusi ilme: lehdellä on uusi päätoimittaja (nuoruuteni aikainen tuttu Tampereelta eli Elina Grundström) ja koko lehti on uudistunut sisällöltään ja visuaaliselta ilmeeltään. Tulos vaikutti onnistuneelta, ainakin ensimmäisen uusnumeron perusteella. Lehdessä oli sangen mielenkiintoinen juttu nanoteknologiasta, josta katselin noin viikko sitten telkkariohjelmankin Ylen Teemalta. Nanoteknologia tarjoaa valtavan suuria mahdollisuuksia sovelluksina, joista osan pystymme kuvittelemaan ja osa tuntuu vielä aivan scifijutuilta. Esimerkiksi energiatehokkuuden parantamisessa sovellukset voivat olla erittäin merkittäviä. Nanoteknologian riskejä ei ole kuitenkaan tutkittu riittävästi. Kaikkien nanoteknologiaa hyödyntävien yritysten mieleen ei ole edes tullut uutta teknologiaa innolla lanseeratessa, että tuoteturvallisuus saattaa olla kyseenalainen. Nanohiukkaset pääsevät pienen kokonsa vuoksi helposti ihmiskehoon ja ne saattavat aiheuttaa tulehduksia, keuhkovaurioita ja syöpää. Hiukkasia voi kulkeutua elimistöön ihon läpi, ruuan mukana tai hengityksessä. Ne voivat aiheuttaa verihyytymiä ja tunkeutua immuunijärjestelmän läpi. Hiukkaset ovat myös hyvin aktiivisia ja voivat siksi aiheuttaa vakavia ympäristöongelmia.

En tiedä nanoteknologiasta juuri mitään, joten minulle oli uutta, että nanoteknologisesti valmistettuna aineet muuttavat ominaisuuksiaan. Ne voivat muuttua lähes päinvastaisiksi. Hiilestä tulee nanokoossa terästä kestävämpää ja kuparista joustavan pehmeää. Alumiini voi syttyä spontaanisti palamaan. Hopea tappaa bakteereita ja titaanioksidi hajottaa aineita auringonvalossa. Harmitonkin aine voi siis nanokoossa muuttua vaaralliseksi. Esimerkiksi yhdessä kokeessa altistettiin soluviljelmässä ihmisen iho- ja maksasoluja fullereeneille. Ne ovat nanotekniikassa paljon käytettyjä yhdisteitä. Puolet soluista kuoli, vaikka annos oli ollut hyvin pieni. Tuoteturvallisuus onkin saatava keskeiseksi osaksi kaikkea nanotekniikan tutkimusta ja tuotekehitystä.

Tekemistä todella riittää. Langan jutussa oli haastateltu jääkiekkomailoja valmistavan Montrealin toimitusjohtajaa Antti Valtakaria. Montreal valmistaa uutuutena hiilinanoputkilla vahvistettuja mailoja. Kärpät ja Tappara taas pelasivat viime kaudella nanohartsilla vahvistetuilla jääkiekkomailoilla. Valtakari ei haastattelussa ollut tietoinen hiilinanoputkiin liittyvistä riskeistä: "Ei näissä pitäisi olla sen kummempaa riskiä kuin missään muussakaan. Kaikki kai se haittaa kaikkia, jos oikein ruvetaan kattomaan.".

Markkinoilla on kuulemma yli 700 nanotuotetta. Listaa näistä löytyy osoitteesta www.nanotechproject.org.

Vihreässä Langassa oli myös kiintoisa kolumni ;) otsikolla Sairaan terve elämä. Sen voi lukea edellisestä viestistäni…

Perjantaiaamuyöstä kirjoitin kaupungin nettikeskustelupalstalle viestin Turussa paljon keskustelua herättäneeseen katuväkivaltakeskusteluun. Keskustelu oli käynyt osin varsin törkeäksi. Monissa viesteissä oltiin heittämässä maahanmuuttajia maasta ulos. Se on sellaista bensaa liekkeihin –linjaa, jonka voimistuminen todella synnyttäisi pelkoa ja vihaa, ja sitä myöten kaikkia vahingoittavia vastakkainasetteluita. Turvattomuus lisääntyisi ihan oikeasti. Lisäksi parjaaminen on ollut todella epäoikeudenmukaista, koska ei kesäaikana Aurajoen rannassa tapahtuneissa levottomuuksissa ole kuin pieneltä osin kyse etnisten ryhmien ristiriidoista. Ehdottomasti enemmän syytä on kuumassa kesässä ja halvan alkoholin suuressa kulutuksessa. Runsas ravintolatarjonta tuottaa päihtyneitä ihmisiä, ja humalatila puolestaan purkautuvia aggressioita. Keskustelun kulkua voi käydä tsekkaamassa osoitteessa
http://www.turku.fi/Public/default.aspx?nodeid=23&contentid=16903&messageid=11132

Ei kommentteja: