27.6.06

Maakuntahallituksen matkassa

Tänään oli Varsinais-Suomen maakuntahallituksen ja maakuntaliiton viraston kesäretkipäivä. Perinne on jokavuotinen: ennen viraston kesälomia henkilökunta ja luottamushenkilöt tekevät yhteisen retken johonkin kiinnostavaan tai muuten ajankohtaiseen kohteeseen maakunnan alueella. Retki on siinä mielessä muista vastaavista poikkeava, että myös puolisoilla on mahdollisuus tulla mukaan. Tänä vuonna kohteena oli Korpoströmin saaristokeskus ja Jurmon saari. Korpoström avasi näyttelytoimintansa vuosi sitten, ja liitto on ollut osallisena keskuksen pystyttämisessä, joten keskus oli luonteva pysähdyspaikka matkalla kohti Jurmon saarta. Lisätietoa saaristokeskuksesta löytää osoitteesta http://www.skargardscentret.fi/. Jurmo on myös osa Korppoota, tosin se sijaitsee paljon kauempana ja tänään menikin tavallista enemmän aikaa veneellä matkaamiseen.

Luonnontieteilijänä olin tietenkin aivan innoissani päästessäni käymään tuolla erikoisella saarella ensimmäistä kertaa elämässäni. Tiesin etukäteen, että saari on osa mereen laskeutuvaa Salpausselkää ja että siellä elää kiinnostava kasvilajisto ja lukuisa määrä lintulajeja. Jurmo oli sellainen kuin kuvittelinkin: kiehtova ja erilainen. Tosin käynti oli kovin pikainen, mutta jonkinlaisen yleiskuvan siinäkin lyhyessä ajassa ehti saada. Saari on pitkä ja kapea, kärjestä kärkeen taitaa mittaa kertyä peräti seitsemän kilometriä. Valtavat pyöreiksi hioutuneet pikkukivikot ja muinaiset rannat vuorottelevat kalliopaljastumien kanssa, ja kanervan ja katajan tuoksusekoitus leijui vahvana ilmassa. Sinne täytyy päästä uudestaan, ja oman ajan kanssa, jotta saareen ehtii tutustua rauhassa.

Retkipäivä oli onnistunut, kuten ovat olleet aiemmatkin kesäretket. Olemme perehtyneet maakuntahallituksen kesäretkillä aiempina vuosina mm. Utön saaren tilanteeseen armeijan sieltä poistuessa sekä vastaavaan tilanteeseen Örön saarella. Olemme käyneet tutustumassa myös Katanpään linnakesaaren matkailukäyttöön ja Isokarin majakkaan. Kerran seikkailimme Paraisten ympäri. Jokaisella reissulla on tullut tuhti tietopaketti kohteeseen liittyvistä ajankohtaisista kysymyksistä ja lisäksi luottamushenkilöt ja virkamiehet ovat voineet viettää vapaamuotoisen päivän yhdessä keskustellen. Päivät ovat aika rankkoja mutta antoisia. Tämänkaltainen yhteistoiminta onkin ihan kelpo tapa päättää kauden työ ennen kesälaitumille lähtöä.

Ei kommentteja: