Skanssin uusi kauppakeskus on vetänyt kaupungin asukkaita kuin kärpäspaperi kärpäsiä. Olin puolitoista viikkoa takaperin torstai-illan kutsuvierasavajaisissa (jonkun tuhannen muun ihmisen kanssa), onhan kyseessä uusi lähikauppamme meiltä Peltolasta päin katsoen. Hienolta näytti, mutta samanaikaisesti aika järjettömältä. Kauppakeskus on rakennettu keskelle suurehkoa asuinaluetta, mikä on tietty varsin järkevää - noin teoriassa. Vähemmän järkevää on, että tuhansien asukkaiden asuinalueesta ei ole käytännössä lähtenyt rakentumaan vielä ensimmäistään asuntoa. Täten sangen kaupunkimainen kauppakeskus seistä kököttää yksinään savipellon laidassa.
Kauppakeskuksen puolella asemakaava on toki valmis ja rakentajat lähtökuopissaan kunhan kysyntää ilmenisi. Mutta Sorakadun toinen puoli on edelleen kokonaan asemakaavoittamatta, mitä minun on vaikea käsittää. Osayleiskaava on ollut valmis jo kauan, ja arkkitehtikilpailukin on pidetty. Kaavoitus vie vielä oman aikansa, sitten on mahdolliset valitukset ja tontteja kiinteistöliikelaitos väkeltää hyväksytystä asemakaavasta normaalitahdillaan vuosikausia. Rakentamaan kauppakeskuksen lähistöön päätäisiin ehkä joskus 2015, jos silloinkaan. Haloo, kaupunki, pitäisikö panna hieman höökää koneeseen, jotta ei myytäisi vuosikausia eioota kun kysyntä alkaa elpymään?
Skanssin avautuessa luukusta kolisi monenlaisia Skanssimainoksia. Silmä tarttui K-Citymarketin mainoksen karttaan, maantieteen opettaja kun olen. Ja mielikuvamaantiedettähän siitä silmiin avautui.
Katsokaapa mainoslehdestä valokuvaamani karttaa: siinä mainitaan lähellä sijaitsevat Harittu, Koivula, Laukkavuori, Pääskyvuori ja jopa kohtalaisen kaukana sijaitsevat Mäntymäki ja Katariina. Mutta missä ovat Varissuo, Lauste, Vaala ja Huhkola - nuo yhteensä varmaan about 15 000 asukkaan naapurilähiöt? Suuren Skanssipallukan alla? Onko savipellon kitymarketilla varaa pullauttaa wannabe-asiakaspiiristään ulos kaupungin suurin ja sangen lähellä sijaitseva lähiö? Minusta tämä on vastenmielinen ilmiö, sori vaan.
Menneen viikon torstaina olin taas avajaisissa, tällä kertaa Kakolan kiven sisässä. Kohteena oli jätevedenpuhdistamon kainaloon rakennettu Turku Energian lämpöpumppulaitos: laitoksesta saadaan kaukölämpöä tuhansien kotitalouksien tarpeisiin ynnä kaukokylmää viilentämiseen. Loistojuttu, vaikka tällä ei vielä kaikkea jäteveden lämpökapasiteettia tullakaan hyödyntäneeksi.
Perjantain Vihreä lanka -lehti ehti kuitenkin jo panna paremmaksi: Tukholmassa ollaan tekemässä ratkaisua, jossa edellämainittujen lisäksi tuotetaan jätevedestä myös sähköä! Näin hyötysuhde olisi nousemassa aivan ihanteellisiin mittoihin.
Jäteveden sisältämän energian hyödyntäminen on hyvä esimerkki vihreiden paljon puhumasta vihertaloudesta: energiantuotantoa voidaan lisätä tai korvata vanhaa teknologiaa, ilmastopäästöt vähenevät ja samalla vesistöihin laskettava lämpösaaste vähenee, sillä lämpökin on väärässä paikassa ollessaan saastetta. Ja lisää energiaa saadaan jätevesilietteestä, kun siitä tehdään biokaasua. Kakkalaitokset voivatkin olla tulevaisuuden "kultakaivoksia", tai ainakin vihreitä "hiilikaivoksia". Tätä se hajautettu energiantuotanto tarkoittaa käytännössä. Eli edelleen: ei ydinvoimaa, kiitos, vaan vaihtoehtoisia järkeviä ratkaisuja.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti