28.3.09

Timon valinta

Perussuomalaisten puhis Timo Soini ilmoitti tänään pyrkivänsä europarlamenttiin. Ja uudelleen puolueensa puheenjohtajaksi. Ja uudelleen kansalliseen parlamenttiimme eduskuntaan. Todellinen joka paikan Soini tämä persujen Timo. Mahtaa pitää miehellä kiirettä. Pitäisikö Timo kloonata?

Vakavasti puhuen ei käy miestä kateeksi. Puolue on vahvassa nousussa, mutta millaisessa nousussa? Kuinka suuri osa noususta on siirtymää nukkuvista ja muista puolueista "kansan äänen" puolueeseen? Entä kuinka suuri osa on kauniisti sanoen "maahanmuuttokriitikkojen" odotusarvoa sille, että Suomikin vihdoin saa piilo- tai avoimesti rasistisen puolueen tuomaan julki heidän yhteiskuntapoliittista sanomaansa?

Soini on pahan paikan edessä. Kasvupotentiaalia on, mutta tyydyttääkö sen laatu puolueen johtohahmoa? Soini vaikuttaa aidosti sen verran tasa-arvoiselta ihmiseltä, että en oikein usko häntä rasistiksi. Mitä tekee puoluejohtaja tilanteessa, josssa kasvun paikka on ilmeinen, mutta kasvun laatu ehkä vastoin omia arvoja? Vaikea valintatilanne. Jos antaa kasvunvallan rasistisesti suuntautuneille, saattaa itsevaltaisinkin ei-rasistinen johtaja jossain vaiheessa saada kengänkuvan ahteriinsa ja tulla samalla itse jääneeksi historiaan arvojensa vastaisen yhteiskunnallisen liikkeen synnyttäjänä. Toisaalta kasvupotentiaalia lienee jonkin verran muistakin syistä, ja olisi hulluutta jättää tilanne hyödyntämättä.

Timo Soini onkin päätynyt tekemään yhden miehen rankkoja valintoja: hän aikoo voittaa sekä eurovaalit (eli mennä parlamenttiin), puolueen (jatkaa puheenjohtajana) että eduskuntavaalit (tulla uudelleenvalituksi suurella äänimäärällä eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa). Jo on ihme mies, tai vaihtoehtoisesti tosi pahassa pakkoraossa. Veikkaan jälkimmäistä. Vaalimenestystä ei voi riskeerata ja mitään lankoja ei saa päästää käsistään. Häkkikanalan munintakoneellakin tuntuu olevan enemmän liikkumatilaa kuin persujen kultamunia munivalla Soinilla.

Sinällään voisi olla hyväkin ajatus, että Soini pääsisi europarlamenttiin. Hänellä on taito puhua yksinkertaistaen, joten ehkä hän osaisi selittää joitakin euroasioita niin että kansakin ymmärtää. EU:ssa on paljon hyvää, vaikka ongelmiakin on. EU voisikin saada Soinista kelpo mannekiinin pienen alkuverryttelyn jälkeen.

Sitä en kyllä ymmärrä yhtään, miten puoluetta voisi johtaa Brysselistä. Minun käsittääkseni ei mitenkään.

Ei kommentteja: