21.1.09

Nuttu nurin, onni oikein -demarit

Jos joku vuosien päästä kysyy minulta, mitä tein silloin kun Barack Obama astui presidentinvirkaansa, tuskin osaan vastata. En nimittäin nähnyt virkaanastujaisia tai kuullut juhlapuheita, koska olin työpaikallani koulun tutustumisillassa. Se historiasta, eläköön arkipäivä! Myöhäisuutisia katsoessa tuli sellainen olo, että olin menettänyt jotain. Tv-kuvissa ihmiset näyttivät seuraavan virkaanastujaisia tippa linssissä. Hmm, joo, kyllä sen ymmärtää. Lämpimästi onnea vaan ihmiselle, johon kohdistuu ehkä maailmanhistorian suurimmat odotukset. Ei käy kateeksi.

Tämä päivä on seuraamillani verkkosivuilla ihmetelty turkulaisten demareiden toimintaa. Ja ihmetellä sopiikin. Jos valituksi tulleista 15 demarista toriparkkia enemmän tai vähemmän vastustaa ennen vaaleja yhdeksän henkilöä (= 60% valituksi tulleista) ja enemmän tai vähemmän kannattaa viisi (=33% valituksi tulleista), miten vajaa kolme kuukautta vaalien jälkeen kaikki 15 (=100 %) voivat olla yksimielisesti toriparkin kannalla? Täh ja häh?

No, tämän takinkäännön jälkeen toriparkin kansanäänestyksestä keskusteltaessa on kenenkään turha esittää sitä argumenttia, että kansa on jo vaaleissa kantansa ilmaissut ja siksi kansanäänestys on tarpeeton. Kansa on kyllä kantansa ilmaissut ja samoin demariehdokkaina olleet, mutta valituksi tultuaan he näyttävät pyyhkivän kansalle aiemmin ilmoittamillaan mielipiteillä niin sanotun ahterinsa. Tuskin mikään asia voisi voimakkaammin argumentoida kansanäänestyksen järjestämisen välttämättömyyden puolesta kuin demareiden maanantainen tiedote.

Ällöttävää demareiden kannanotossa on se vastenmielinen viherpesu, jolla päätöstä yritetään saada näyttämään sisäsiistimmältä. Ammutaanpa nämä sosiaalidemokraattiset kasvojenpesuyritykset nyt alas yksi kerrallaan.
  • "Sdp:n valtuustoryhmä esittää kansainvälisen kilpailun järjestämistä kaupunkikeskustan kokonaisvaltaisen kehittämisen ideoimiseksi ja näyttää samalla vihreää valoa myös pikaraitiotielle."
  • Keskustan kevyenliikenteen verkoston toteuttamisesta tulee laatia yksityiskohtainen investointisuunnitelma ja toteuttamisaikataulu.
Joopa joo. Joulukuussa 2008 valtuustoryhmien väliseen sopimukseen kirjattiin, että "Keskeisiä hankkeita ovat ydinkeskustan kevyen liikenteen kehittäminen sekä päätös joukkoliikenneohjelmasta, johon kuuluu sekä seudullisen bussiliikenteen käynnistäminen naapurikuntien kanssa että pikaraitiotien vaikutusten, kustannusten ja toteuttamismahdollisuuksien arvioiminen ja päätöksenteko 2010 vuoden loppuun mennessä.". Tähän ei sitten taidettu luottaa demaripiireissä, kun piti lähteä ihan omiin sankarillisiin kirjauksiin?
  • Linnankadun päässä sijaitseva Vähätori tulee rauhoittaa ajoneuvoliikenteeltä ja toteuttaa alueelle vanhaa pääkirjastoa korostava kävelyaukio.
Ihan kiva, mutta asia on muistaakseni jo alullaan ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa, ainakin jossain mittakaavassa. Mekin olemme aikoinaan esittäneet tätä, mutta silloin se ei ottanut ilmaa siipiensä alle muiden puolueiden osalta. Toriparkin kanssa Vähätorilla ei tietenkään ole mitään tekemistä.
  • Uuden pääkirjaston viereen tulee toteuttaa puistomainen kirjastoaukio, joka yhdistää julkisena tilana kaupallisen keskustan historialliseen Turkuun.
En oikein usko tämän toteutumiseen. Harvemmin puolustan parkkipaikkojen säilyttämistä, mutta osalla kirjaston käyttäjistä on jatkossakin tarvetta lyhytaikaiseen pysäköintiin kirjojen palauttamiseksi kirjastoon. Kirjaston välittömässä läheisyydessä on vain vähän parkkipaikkoja ja tämä tiedettiin ongelmaksi jo kirjaston asemakaavaa tehtäessä. Ainoa läheinen parkkimahdollisuus on Kauppiaskadun pää jokirannassa, kaikki muut parkkimahdollisuudet ovat kauempana.
  • Kaupungintalon edusta tulee asemakaavoittaa uuteen käyttötarkoitukseen, joka korostaa kaupunginvaltuuston historiallista asemaa ja arvorakennuksen arkkitehtuuria.
Tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä toriparkin kanssa. Homma voitaisiin hoitaa vaikka huomispäivänä, jos hankkeelle löytyisi rahat ja tarvittava poliittinen tuki.
  • Apteekkimuseota ympäröivästä Fortunakorttelista tulee kehittää pienimuotoista käsityökulttuuria korostava kävelyalue osana kulttuuripääkaupunkihanketta.
Löytyykö kaupungista ihmistä, joka ei tukisi tätä? Mutta tälläkään ei tietenkään ole mitään toiminnallista yhteyttä toriparkkiin. Eskelin parkkitalo sijaitsisi kyllä jo valmiiksi lähellä... :).
  • Turun arkkitehtuuripoliittinen ohjelma tulee saattaa mahdollisimman nopeasti kaupunginvaltuuston päätettäväksi.
No sanokaapa muuta, näin todellakin pitää tehdä. Asia taitaa on kiinni sosiaalidemokraattista apulaiskaupunginjohtaja Virtasesta, sillä ohjelmaa on valmisteltu hänen rooteliinsa kuuluvassa ympäristö- ja kaavoitusvirastossa jo vuodesta 2005 lähtien. Alkuperäinen aikataulu näytti asiasta vuonna 2005 annetun tiedotteen mukaan olevan, että ohjelma tuodaan valtuustoon vuoden 2006 alussa...

Varsinais-Suomen arkkitehtuuripoliittista ohjelmaa
voi vastaavasti käydä tutkailemassa täällä. Varsinais-Suomen liitolle ei tuottanut vaikeuksia julkaista omaa ohjelmaansa puolivälissä vuotta 2006. Olin muuten mukana hyväksymässä sitä...

Ei kommentteja: