Kuntaliiton kokous oli ja meni. Pääsimme torstaiaamuna nauttimaan Etyj-tason liikennekaaoksesta: 10 minuutin bussimatka Kuntatalolle kesti 50 minuuttia, ja sisälsi muutaman läpikulkuyrityksen, täyskäännöksen, pitkän kiertotien merimaisemineen ja perilletulon. Huh.
Viikonlopun vietimme sukuloiden Tampereella. Oli tosi kivaa tavata vanhemmat, veli perheineen, täti ja tädin mies sekä serkku perheineen. Kyläilimmekin serkun perheen uudessa kodissa. Kiitos vielä kestityksestä, ja onnea uuteen pirttiin!
Maanantaina
maakuntavaltuusto kokoontui syyskauden kokoukseensa Turun Kristilliselle opistolle. Kokous alkoi
Aurora-mitalin jaolla, mitali
myönnettiin Turun yliopiston rehtorille
Keijo Virtaselle. Onnea!
Ajankohtaisen katsauksen piti oma
puoluesihteerimme Panu Laturi (kuvassa oikealla pöntössä puhumassa). Alun perin puhetta pitämään piti tulla puheenjohtaja, ministeri
Tarja Cronbergin. Mutta maan hallituksen työaikataulussa tuli muutos, ja TC:n piti jäädä Helsinkiin. Panu tuli siis paikkaamaan.
Panu Laturi kannusti puheessaan poliitikkoja tsemppaamaan eurovaalien puolesta, jotta äänestysprosentti saadaan nousemaan. Panu jatkoi vaalien puitteissa pohtien menneitä vaaleja ja erityisesti välillisiä pormestarinvaaleja. Esimerkiksi Tampereella kaikki äänestäjät eivät tienneet, mistä he äänestävät. Suora pormestarinvaali olisi ratkaisu. Samaten Panu korosti sitä, että myös maakuntavaltuutetut pitäisi valita suoralla vaalilla. Silloin maakuntavaltuutetuksi pyrkivät joutuisivat linjaamaan tavoitteensa maakunnan kehityksen suhteen. Samalla maakunnan päättäjät tulisivat tutuiksi ja tietämys maakuntatason asioista lisääntyisi. Alku-hankkeessa ei suorille maakuntavaaleille löytynyt kannatusta, toivottavasti jatkossa asiaan saadaan parannusta. Vihreät ovat kuitenkin saavuttaneet hankkeessa useita muista tavoitteita, jotka ovat tärkeitä myös kansalaisille. Yksi esimerkki tästä on ympäristökeskusten määrän säilyttäminen kolmessatoista.
Talouden ja ympäristön ei pitäisi ajautua vastakkainasetteluun edes taantuman aikana. Saksa on tästä hyvä esimerkki, siellä on onnistuttu valjastamaan uuden talouden kehitys palvelemaan myös ympäristön etua. Varsinais-Suomenkin olisi hyvä luoda strategia, jolla pyritään turvaamaan taloutta ja työpaikkoja uusiutuvan energian ja ilmastonmuutoksen torjunnan avulla. Keskeistä on tietenkin maakuntakaavoitus, liikennesuunnittelu ja maakuntaohjelman tavoitteet. Kunnat ovat monesti liian pieniä toimijoita, maakunnan avulla voidaan ylittää toiminnan kehittämistä estävät rajat.
Panu puhui myös raideliikenteen kehittämisestä alueella, tämä koskee erityisesti Turun ja Tampereen seutua. Kehitys vaatii tahtoa maakunnalta ja maakuntavaltuustolta. Panu puhui myös Itämerestä ja maahanmuuttajien kotoutumisesta. Suurin osa maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista pystytään hoitamaan toimivalla kotoutumisella. Poliitikkojen ei pitäisi antaa maahanmuuttajista asiattoman kriittisiä lausuntoja. Ongelmat pystytään hoitamaan ja ratkaisut löytämään, jos tahtoa löytyy.
Alustuksesta sukeutui vilkas keskustelu, hyvä niin. Juuri sitä maakuntavaltuusto kaipaa: keskustelua ja vuorovaikutusta maakunnan kehittämisen kannalta tärkeistä asioista.
Muutoin asialistalla oli tavanomaiset talousarvio- ja taloussuunnitelma-asiat, liiton perussopimuksen muutos, luottamushenkilöiden palkkiot seuraavalle valtuustokaudelle, maakuntaohjelman tarkistus vuosille 2009-2010 ja Maakunnan tila -katsaus. Maakuntaohjelmaan tuli erityisenä asiana ilmastonmuutos, mikä on muuten myös vuoden 2009 teema maakuntaliiton työskentelyssä. Toinen merkittävä vihreä asia oli päätös vaihemaakuntakaavan laatimisen aloittamisesta Salo-Lohja -ratalinjausta eli Elsa-rataa varten. Hyvä hyvä!
Lyhyen kokousselostuksen löydät täältä ja koko esityslistan täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti