3.11.08

Toriparkista kansanäänestys ja muita kuulumisia

Toriparkkia vastaan ollaan keräämässä nimiä kansanäänestystä varten. Asia on saanut innoituksena Asko Mäen mainiosta mielipidekirjoituksesta Tusarissa. Turkulaiset: käykääpä allekirjoittamassa. Muilta paikkakunnilta kotoisin olevien ei nyt tällä kertaa tarvitse vaivautua. Mutta kiitos silti henkisestä tuestanne!

Viikonloppu kului nopeasti. Lauantaina siivosimme puutarhaa. Vaalikiireiden takia kaikki syystyöt olivat jääneet, joten lehtiä riitti lakaistavaksi. Laitoin pois kaikki lakastuneet kesäkukat, mutta hyväkuntoiset jätin vielä jäljelle. Turhaan. Tuli samantien ensimmäinen kunnon hallayö, ja aamulla hienot kasvini roikkuivat verannalla kuin märät vihreät sukat. Höh. (Kuva vierellä ei ole meidän puutarhasta, vaan Hesasta radanvarresta keskiviikon Kuntaliittoreissulta. Oli pakko ottaa kuva kun oli niin komeat piikit.)

Sunnuntai sujuikin sitten vähemmän leppoisasti. Aamulla kello 10 alkoi vihreiden valtuustoryhmän budjettiseminaari. Lautakuntien vihreät edustajat kävivät vuoronperään esittelemässä oman hallintokuntansa talousarviota. Paljon asiaa tuli koottua. Mielenkiintoisin kaupunkilaisia koskeva fakta liittyi tällä kertaa ehkä hieman yllättäen vesilaitoslautakuntaan.

Vesilaitoslautakunta esittää vesimaksujen korotuksia ensi vuoden budjettiin. Syy on ajatuksia herättävä. Taksojenkorotuksia on luvassa noin 20 senttiä kuutiometriä kohden, sillä alunperin hulevesimaksusta piti kerätä 2 miljoonaa euroa. Vaalien alla kaupunginhallitus otti asiassa aikalisän ja asiassa oli aktiivinen mm. Seppo Lehtinen (sdp), Turun pientaloyhdistyksen puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen. Sepon äänille taisikin tulla kaikkien korkein kappalehinta näissä vaaleissa.

Noin puolet jätevedestä on tällä hetkellä hulevettä, ja se on uskomattoman paljon, se. Vesilaitokselta lähtee puhdasta vettä noin 12,5 miljoona kuutiometriä, ja sitä palaa puhdistettavaksi noin 25 miljoonaa kuutiometriä, joten jossain välissä putken alku- ja loppukraanaa veden määrä tuplaantuu. Vesilaitos joutuu uudella puhdistamolla maksamaan hulevedestä sakkomaksua. Jos sataa ja hulevettä tulee tavanomaista enemmän, lasku kasvaa entisestään.

Kaupunkialueen kiinteistöistä noin 1/3 päästää hulevetensä viemäriin, mutta puhdistamon lisälaskun maksamme me kaikki. Paikalliselle yrityselämälle tilanne on ongelmallinen ja kohoavat vesimaksut nähdään sillä puolen todellisena riskinä, vaikka valtakunnallisesti maksumme eivät vielä kovin korkeita olekaan. Meillä sijaitsee paljon mm. runsaasti vettä käyttävää elintarviketeollisuuta, joka on vaikeuksissa nousevan vedenhinnan kanssa. Tekopohjavesilaitoksen aiheuttamat hinnankorotukset eivät tietenkään ole omiaan lievittämään paineita.

Seminaarissamme esitettiin muuten hulevesimaksusta sellainenkin näkemys, että hulevesimaksun ei oikeastaan edes pitäisi perustua mihinkään veden absoluuttiseen määrään, koska kyseessä on sakkomaksun luonteinen maksu. Olisiko tässä nyt hieman uutta keskustelunponninta hulevesimaksua kiivaasti vastustaneille kaupunkilaisille?

Seminaari jatkui viiteen, ja heti perään kokoontui vihreiden uusi valtuustoryhmä järjestäytymiskokoukseensa. Minut valittiin ryhmän väliaikaiseksi varapuheenjohtajaksi, varsinaiseksi pj:ksi tuli Mika Helva. Eli me samat vanhat jatkamme samoissa vanhoissa tehtävissämme, kunnes luottamuspaikkaneuvotteluiden jälkeen valitaan uudet vetäjät. Uuden valtuustoryhmän jälkeen jatkoi kokoustaan vanha valtuustoryhmä, aiheensa oli lautakunta-asiat, valtuuston valmistelulista, kaupunginhallituksen lista ja vihreiden kannat ensi vuoden talousarvioesitykseen. Liki valmista tuli siinä klo 22 aikoihin, kun kello oli pyörähtänyt alkamisesta ympäri täyden kierroksen. Vaatii hieman turnauskestävyyttä tämä kunnallispoliittinen vaikuttaminen.

Ja sitten ajassa hieman taaemmas. Perjantai-iltana oli puoluehallitus. Riemullinen puoluehallitus, skoolasimme skumppaa ja kävimme läpi vaalitulosta - vaalivoittoa! Onnistumisia esiteltiin eri puolilta maata. Mikäpä tätä mukavampaa!

Vihreät olivat asettaneet viralliset vaalitavoitteet todella korkealla ja silti suuri osa niistä saavutettiin (mutta ei tietenkään aivan kaikki). Monissa piireissä mentiin kuitenkin yli asetettujen tavoitteiden mm. äänimäärän kasvussa. Jee jee jee! Luottamusta tuli äänestäjiltä ja sitä myötä menestystä vaaleissa, mutta nyt on tärkeää suunnata voimavarat tulevaisuuteen ja kasvaneella vallalla vaikuttamiseen. Vihreät tavoitteet pitää leipoa sisään kuntien tulevan kauden linjauksiin, eli töihin vaan!


Vaalikampanjasta on tullut hyvää palautetta. Sitä pidettiin hyväntuulisena, meidän näköisenä ja uskottavana. Emme luvanneet enempää kuin mihin kykenemme, mutta teemamme
tuntuivat olevan äänestäjille aika selviä. He tietävät, mitä saavat, kun äänestävät vihreitä. Meillä on omat agendamme, mitään kaiken kannattajia me emme ole.

Ylipäätään vaaleissa voittivat puolueet, joilla oli selkeät teemat: vihreät, kokoomus ja perussuomalaiset. Demarit esittivät erilaisia hajanaisia uusia ajatuksia, tai ajatelmia
, mutta ne eivät konkretisoituneet uskottaviksi poliittisiksi teemoiksi. Demarit ovat leimautuneet toimintansa perusteella säilyttäjiksi. Äänestäjät tuntuvat ymmärtävät puoluetta paremmin, että maailma on muuttunut.

Voi myös väittää, että demarit ovat hoitaneet tonttinsa huonosti. Aiemmin Suomessa oli tarvetta SMP:lle, Suomen maaseudun puolueelle. Tämän päivän Suomessa olisi tilausta SLP:lle, Suomen lähiöiden puolueelle. Demarit ja vasurit ovat hukanneet tämän porukan, perussuomalaiset taas ovat saaneet väkeen kosketuksen. Se lienee sinällään vain positiivinen asia.


Keskusta taas on epäonnistunut pyrkimyksissään siirtyä kaupunkeihin. Ja ihmekös tuo: mikä on keskustan kaupunkipoliittinen linja? Mitä asioita he suurissa asutuskeskuksissa pyrkivät ajamaan? Ei mitään hajua. Suurin osa keskustan vaalitappiota mennee kuitenkin keskustan sisäisten ristiriitojen ja kuntaliitosten piikkiin. Lapissa tulos oli erityisen heikko. Voisiko kyse olla siitä, että osa väestä on totaalisen kyllästynyt keskustan erikoisosaamiseen, eli Vuoto
ksen ja Kollajan veivaamiseen edestakaisin?

Lauantain Turun Sanomissa oli muuten Erkka Railon asiallinen aliokirjoitus vaalien tuloksesta Turussa. Johtopäätöksiin on helppo yhtyä. Kiinnostuneet: lukaiskaa.

PS1. Liitän tähän loppuun illan mittaan kuumuudessa hikeentyneen mutta autenttisen kuvan lopullisesta Halloween-meikistäni torstailta. Aika kiva, pienimmät diskoilevat lapset tuijottivat minua suu auki. Yksi vyötärön korkeuteen ulottuva pikkupoika sanoi minulle uhmakkaasti, että "en mä sua pelkää". Vastasin, että ymmärrän. Minä olenkin pelottavimmillani antaessani numeroita. Huomaat sen, jos sinusta joskus tulee minun oppilaani.

PS2. Meikin tekemiseen ei mennyt kymmentä minuuttia kauempaa. Taidan ihan innostua tästä kasvomaalausjutusta!

Ei kommentteja: