12.10.08

Politiikkaa ja gallupeja

Päiväkirjaa loppuviikosta: torstain ja perjantain olin Etelä-Suomen maakuntien liittouman eli Ellin kokouksessa Vierumäellä Lahden lähellä. Elli on seitsemän eteläsuomalaisen maakuntaliiton yhteinen elin, joka keskittyy toiminnassaan lähinnä yhteisiin edusvalvontakysymyksiin. Kerran vuodessa Elli pitää kaksipäiväisen yhteiskokouksen, jolloin paikalle matkaavat liittouman kaikkien maakuntahallitusten jäsenet. Aika konklaavi siis, meitähän on jo pelkästään Varsinais-Suomessa 19 ja virkamiehet till.

Tällä kertaa Ellin suurin murheenaihe liittyi Alluihin ja Elluihin eli aluehallinnon uudistamishankkeeseen . Etelä-Suomessa ei ole selvää, miten alue tulee jakautumaan Alluihin ja Elluihin. Alueelle pitäisi tulla lähinnä yksi Allu ja kaksi Ellua, mutta tästäkin on eri näkemyksiä. Perusperiaate on, että Ellujen pitäisi sijaita Allujen rajojen sisällä. Maakuntien pitäisi muodostaa keskenään yhteistoiminta-alueita. Maakunnat kinaavat kuitenkin keskenään siitä, miten yhteistoiminta-alueet pitäisi muodostaa. Uudenmaan kanssa haluaisivat liittoutua lähes kaikki, mutta Uusimaa itse ei kaipaa montaakaan, eikä ehkä edes koko Elliä. Tilanne muistuttaa hieman teini-ikäisten ihmissuhteita...

Yhteistoiminta-alueet ovat korvike sille, että maasta ei löydy halua tai poliittista kykyä tehdä todellista maakuntareformia. Osa maakunnista on siten on solmimassa suhteita eli yhteistoiminta-alueita Ellin ulkopuolelle Etelä-Savoon, osa taas ei missään tapauksessa halua sitä. Varsinais-Suomi on ottanut tilanteen rauhallisesti: meitä on kehotettu liittymään samaan yhteistoiminta-alueeseen Satakunnan kanssa ja me pidämme sitä ihan luontevana. Yhteistyötä on tehty sinnepäin ennenkin, huolimatta siitä, että maakunnan kehitysakseli suuntautuu enemmän Turku-Salo-Uusimaa -suuntaan. Meille kelpaisi virallinen yhteistoiminta-alue pohjoiseen ja epävirallisempi yhteistyöalue etelään eli Elli-yhteistyön jatkuminen. Ellin tulevaisuus on nyt kuitenkin aidosti auki.

Kokouksessa kävi selvästi ilmi se hallinnollinen eloonjäämiskamppailu, mitä nyt käydään. Tosi tärkeä asiakirja tulee olemaan strateginen tulossopimus ja tuleva maakuntaohjelma. Kyseessä on siis maakunnan maakuntaohjelma, ei vain maakuntaliiton ohjelma. Tämä kytketään voimakkaasti Ellun tulostavoitteisiin, Ellu ja yhteistoiminta-alueet tulevat marssimaan käsi kädessä ministeriöön rahaneuvotteluihin. Maakuntaliitot pääsevät totsu- eli toteuttamissuunnitelmaprosessiin ja valtion tulosneuvotteluprosessiin, mutta vain yhdessä yhteistoiminta-alueena, eivät erikseen. Tässä kulminoituu yhteistoiminta-alueen merkitys, siellä on pystyttävä tekemään oikeita päätöksiä. Maakuntaohjelmasta tulee sillä tavalla ohjelmien ohjelma, että viranomaisille tulee velvoittavuus edistää sitä. Ylimaakunnallisesta yhteistyöryhmästä tulee ikään kuin puolikas tasoa lisää hallintoa maakuntahallinnon päälle, päätökset on tehtävä yhteistoimintaelimessä ja niihin voi hakea muutosta, eli ne ovat siis viranomaiselimiä. Muiltakin osin tuntuu, että valmistelussa eivät kaikki osalliset tahot todellakaan taida lähteä hallinnon riisumisesta vaan joukossa on kovaa halua säilyttää vanhoja valta-asemia. Ei hyvä, ei ollenkaan.

Hanke on iso juttu. Hankkeen säädöstyöryhmässä pitää uudistaa parisen sataa lakia ja tehdä Alluille ja Elluille pari puitelakia. Tätä tullaan veivaamaan koko ensi kevät, huh. Lisätietoa aluehallinnon uudistamishankkeesta saat täältä.

Vierumäki oli aika hauska paikka, urheilullinen ja luonnonläheinen. Kokousväellä oli tarjolla iltaohjelmana ennen päivällistä curlingia, nuijasählyä, uimista tai omatoimista ulkoilua lähimaastossa. Valitsin ulkoilun, oli ihana lähteä iltahämärissä vähän ulos rauhoittumaan. Tässä pari kuvaa läheisestä järvestä ja lammesta: maisema, heijastumia veteen ja rantavedessä pulikoiva peloton vesimyyrä.


Perjantaina kokouksen loputtua pummasin uusimaalaisilta bussikyydin Helsinkiin. Meillä oli Vihreiden puoluehallitus. Hallitus otti kantaa kaupunkikeskustojen kävelyalueisiin, kannarin voit lukea täältä. Lopulta palasin pikkutunneilla kotiin Turkuun.

Lauantaina olin päivystämässä torilla Vihreiden kojulla, tai oikeammin kasvihuoneella. Sää ei ollut mitä parhain, mutta Vihreät Naiset jakoivat soppaa ja sanaa. Ihmisiä kävi juttelemassa ihan mukavasti. Illan makasin kotona rättiväsyneenä. Sunnuntai kului ruoanlaitossa, puutarhahommissa ja Vihreiden valtuustoryhmän kokouksessa. Kotona tein kaalipataa kasvimaamme komeista lehtikaaleista ja kokouksessa viimeistelimme valtuustoryhmämme talousohjelman, joka julkistetaan huomenna maanantaina. Kyseessä on ryhmän puheenvuoro keskustelussa, jota käydään Turun talouden tasapainottamisesta ja ensi vuoden talousarviosta sekä tulevien vuosien taloussuunnitelmista. Olemme paperissamme ottaneet kantaa kaupunginjohtaja Pukkisen esityksiin ja tuomme esiin omia ajatuksiamme. Lukekaa lisää huomenna!

Olen muuten tavattavissa torilla maanantaina klo 14.30-16.30, tervetuloa juttelemaan!

Viikolla on ihmetystä herättänyt maailmantalouden lisäksi hyvin paljon pienempi ja paikallisempi asia: kestovaippakielto kaupungin päiväkodeissa. Älytöntä: teknisesti ottaen kestot ovat jokseenkin samanlaisia kuin kertavaipatkin: vaipat pois ja kääröön, käärö säilytysastiaan/roska-asiaan, peppu pesulle ja uusi vaippa. Mikä ihmeen mikrobivaara tähän sisältyy kestovaippojen osalta? Vaipathan pestään kodeissa, ei päiväkodeissa. Ja säilytystä se on roska-astiasäilytyskin, yhtä lailla vaipat sielläkin haisevat. Mikrobien vastustaminen päiväkodeissa on kyllä tärkeää, mutta se käy parhaiten, kun pidetään huoli perusasioista: käsien pesusta, lelujen puhtaudesta ym. En käsitä päätöstä ja se on sitä paitsi kaupungin ympäristötavoitteiden vastainen. Päätös täytyy kumota!

Ihmetystä herätti ehkä joissain kahvipöydissä myös sunnuntaiaamun Turun Sanomien vaaligallup. Meidän leirissämme tunne oli tietysti riemu. Gallupin perusteella vihreät olisivat voittamassa Turussa 3 lisäpaikkaa. Kokoomus voittaisi yhden, samoin krisut, demarit häviäisivät kaksi ja samaten vassarit kaksi, ruotsalaiset yhden. Perussuomalaiset nousisivat valtuustoon kahdella paikalla ja Olavi Mäenpää putoaisi tykkänään. Tsekkaa juttu lehdestä! Lisää löydät täältä.

Gallupit ovat tietty kivoja, mutta gallupit eivät äänestä. Yhtään ääntä ei ole vielä annettu, ja äänestäjämme eivät ole kuuluisia äänestysvarmuudestaan. Kampanjan viime viikkojen onnistumisen ohella sää voi vaikuttaa, samaten maailmantalouden myllerrys. Muista, että vaalivoittoon me Vihreät tarvitsemme juuri sinun ääntäsi! Pelkkä sympatia ei nyt lämmitä eikä auta.

Sinällään hyvä gallupkannatus ei ollut yllätys. Pärjäsimme eduskuntavaaleissa ja vihreiden valtuustoryhmä on tehnyt koko menneen vaalikauden hyvää, ahkeraa ja yhtenäistä työtä. Kaupunkilaisilta on pitkin vaalikautta tullut kannustavaa palautetta ja sen toivoisi tietysti realisoituvan myös vaalituloksessa. Turun kaupunki tarvitsee todellisen suunnanmuutoksen toiminnassa, taloudessa, yhteistyössä ja johtamisessa, ja me olemme sen potentiaalisimmat toteuttajat. Äänestä siis, hyvä äänestäjä, ja anna valtakirja paremmalle tulevaisuudelle!

Ei kommentteja: