13.10.08

Kolme asiaa: Vihreiden talousohjelma, ViSiO:n ruuhkamaksumalli ja asunnottomien yö

Olen juuri oppinut Alexander Stubbin haastattelusta, että pitää aina esittää kolme asiaa. No esitetään.

Asia 1: Turun vihreä valtuustoryhmä julkisti tänään kestävän kehityksen talousohjelmansa. Löydät sen täältä.

Valtuustoryhmä on tehnyt talousohjelmansa puheenvuoroksi siihen keskusteluun, mitä valtuustoryhmien pitäisi käydä kaupungin talouden tasapainottamisesta. Ongelmamme ovat syviä ja meillä on valtavan paljon tehtävää, koko Turku-konserni pitää perata läpi. Vaikeutta lisää se, että teemme jo nyt valmiiksi paljon asioita varsin edullisesti mm. terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa ja opetustoimessa - löysää leikattavaa ei itse toiminnassa juuri ole, ennemminkin päinvastoin. Lisäksi ikärakenteemme on jo nyt haastava - suurista kaupungeista vanhin - ja haastavuus vain lisääntyy lähivuosien myötä. Eli suomeksi: palveluntarve kasvaa väestön vanhetessa.

Mikään juustohöyläys ei siis pelasta Turun taloutta. Tarvitsemme a) rakenteellisia muutoksia kuten koko palveluverkon läpikäymisen ja tehostamisen, b) lyhyen tähtäimen toimintamuutoksia, joilla pyritään välittömään taloudelliseen helpotukseen ja c) pitkän tähtäimen muutoksia, joilla pyritään saamaan talouden pohja kestävälle tolalle. Ennaltaehkäisy kuuluu näihin pitkän tähtäimen taloudellista vakautta tuoviin toimiin.

Jo nyt olemme pahasti myöhässä toimenpiteiden kanssa. Ensin demarit vetäytyivät ns. viisaiden ryhmän perustamisesta, sitä kautta olisimme jo pari vuotta sitten päässeet poliittisesti talousohjelman tekoon. Sitten viime keväänä demarit kokoomuksen suostumuksella laimensivat vielä ns. Pukkisen paperin ohjausvaikutusta ensi vuoden talousarvion valmistelussa. Mitään hyväksyttyä talousohjelmaa ei siis ole. Poliittinen sitoutuminen puuttuu tykkänään eikä neuvotteluja käydä, vaikka selvää on, että vain neuvottelujen kautta voimme saada aikaan paperin, johon kaikki pystyvät sitoutumaan. Ilman sitä tämä on vain tällaista asiakohtaista riitelyä.

Muutosvalmiutta organisaatiossamme on, käsittääkseni. Ainakin sellaisen vaikutelman olen saanut henkilöstön kanssa käymissäni keskusteluissa. Muutos pitää kuitenkin johtaa ja toteuttaa siten, että henkilöstön ja asukkaiden luottamus säilyy, mielellään jopa kasvaa. Sellainen prosessi edellyttää sekä virkamies- että poliittiselta johdolta paljon hikeä, jalkatyötä ja keskustelukykyä. Saa nähdä, löytyykö. Tavoitteena on oltava tuottavuuden kasvattaminen, toimintatapojen uudistaminen ja optimointi, turhan karsiminen ja hallinnollisten raja-aitojen kaataminen.

Tsekkaa ohjelmamme, jos kaupungin talous kiinnostaa. Lopullinen totuus ohjelma ei varmasti ole, mutta toivottavasti yksi tärkeä puheenvuoro talouskeskustelussa. Asiallista olisi, että kokoomus ja demarit julkistaisivat pikaisesti omat linjauksensa. Keskusta julkisti jo omansa, mutta sitä paperia en vielä ole nähnyt. Mahtaako löytyä netistä?

Asia 2: Kaupunkiliikennemaksu eli Vihreän sivistysliiton ajatushautomon ruuhkamaksumalli julkistettiin tänään. Lisätietoa asiasta saat täältä. Sopii toivoa, että malli herättää keskustelua.

Asia 3: Tällä viikolla vietetään asunnottomien yötä. Turun tapahtuma on perjantaina kauppatorilla klo 18:00–22:00. Katso tarkemmat tiedot Asunnottomien yön kotisivulta.

Lopuksi kuva asuntokatastrofista Kupittaanpuistosta.


PS. Mikään kolmen sarja ei tietty ole mitään ilman ylimääräistä pykälää. Onnea äiti ja isä 45-vuotishääpäivän johdosta!

Ei kommentteja: