28.10.08

Kiitos kiitos kiitos!

Kiitos omasta ja puolueeni puolesta! Vihreät Turussa voittivat kaksi lisäpaikkaa (eli nousua yhdeksästä yhteentoista valtuutettuun) ja saimme yli 3000 ääntä enemmän kuin neljän vuoden takaisissa kunnallisvaaleissa, yhteensä 13 514 turkulaisen kannatuksen. Kannatuksemme nousi 15,9 %:iin ja näin ollen etenimme tavoitteeseemme, eli valtuuston kolmanneksi puolueeksi! Kiitos kiitos kiitos!

Oma äänimääräni alustavassa laskennassa on 660 ääntä. Kaunein kiitokseni luottamuksestanne! Kiitos myös niistä kaikista ihanista kannustus- ja onnitteluviesteistä, joita hyvät ystävät ja äänestäjät olette minulle lähettäneet. Sielu oikein hehkuu lämmöstänne! Äänimääräni oli vihreiden kolmanneksi suurin, tästä on upea jatkaa kohti alkavan vaalikauden seikkailuja! Tosin tänään on jo naljailtu, että tarkastuslaskenta voisi kyllä tuoda vielä ne puuttuvat kuusi lisä-ääntä. Sopisi kuulemma niin mainiosti tähän tarkastuslautakunnan puheenjohtajan imagoon...

Vihreät pärjäsivät mainiosti myös valtakunnallisesti. Kannatuksemme nousi uuteen vaaleissa mitattuun ennätykseen, 8,9 %:iin (nousua edellistä kunnallisvaaleista 1,6 %). Etenimme suurissa kaupungeissa, Helsingissä ja Espoossa toiseksi suurimmaksi ja mm. Tampereella ja Oulussa samaiseen 11 valtuutettuun kuin Turussa. Jippiaijei!

Joten arvaatkaapa vaan, oliko eilen vaalivalvojaisissa tunnelma katossa. Tässä alla odotuksen tunnelmaa Castlesta. Mukana oli paljon junioreja, ja vihreiden äänten kertymistapa tiesi heille illan mittaista trilleriä. Me vanhat haukottelimme, että jaa jaa, siellä niitä pikkukuntia ynnäillään, kun kannatusprosenttimme taas kerran laski hitaasti kohti pohjamutia. Nuoret söivät kynsiään ja halailivat toisiaan epäuskoisina ja epätoivoissaan. Vakuuttelumme siitä, että juu juu, kyllä nämä vaalit voitetaan, eivät oikein tuntuneet uppoavan :). Vasta aivan illan loppupuolella alkoi tulla suurten kaupunkien äänimääriä, ja kannatuksemme aloitti tavanomaisen raketinomaisen nousunsa kohti korkeuksia. Siinä sitten vain kiljuttiin, kuinka korkealle tällä kertaa ponkaistaan. Ja ponkaistiinhan sitä. Ensin korkealle, ja sitten ohi vasemmistoliiton. Turussa ja valtakunnallisesti. Jeeeee!

Ihmetystä herättää vain se, miksi tämä kuvio tulee joka vaaleissa yllätyksenä toimittajille. Liitän bloggauksen loppupuolelle kotiin kannetun aamuhesarin kuvia. Katso ja hämmästy maanantaiaamun aviisia.

Mutta asiaan. Tässä uusi valtuustoryhmämme: nimi, äänet, ammatti ja ikä


Niinistö, Ville 1 617
kansanedustaja, riksdagsledamot 32

Rantanen, Elina 895
valt.maist, tutkija 29

Sarlund, Katri 660
FM, biologian ja maantiedon opettaja 43

de Anna, Pauliina 424
FM, opettaja 49

Helva, Mika 386
valt. maisteri, opettaja 44

Hassan, Roda 386
tulkki, kääntäjä 40

Sundqvist, Mikaela 335
forskare i miljöbiologi, ympäristöbiologian tutkija 26

Laaksonen, Mikko 299
FM, suunnittelija 33

Hyytiäinen, Mette 281
kulttuurintuottaja, tuotannon opettaja 30

Wallasvaara, Martti 271
yrittäjä, toimitusjohtaja 46

Luoma, Riitta 261
teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), tapahtumatuottaja 31

Uusia ovat Mikaela, Mikko, Mette, Martti ja Riitta. Seitsemän naista, neljä miestä. Keski-ikä 36,6 vuotta. Kohtalaisen koulutettua väkeä. Ja lähes puolet näyttää alkavan M-kirjaimella. Hmm.

Tässä tunnelmakuvia valituista: ensi Elina, Mette ja Mikaela. Varakansanedustajamme Elina sai naisista parhaiten ääniä. Ja ihmekös tuo, Elina on yhdessä kaudessa pätevöitynyt tosi hyväksi valtuutetuksi.


Sitten Martti.


Mette, Riitta ja Roda.


Turun Vihreiden puheenjohtaja ja ensimmäinen varavaltuutettu Riitta Koskimies, Mikko ja Mikaela.


Mika ja Pauliina. Vanhat konkarit kaupunginhallituksesta.


Ja sitten ne aamun Hesarin otsikot. Helsinki on siis se nuorehko kylä idässä. Se, jonka valtuustossa me vihreät nousimme toiseksi suurimmaksi puolueeksi, ja jossa demarit romahtivat (kok 26. vihr 21, sdp 16). Kuva 1: "Sade huuhtoi vihreiden ääneet viemäriin". Miten runollista!


Kuva 2. "Vihreät menettivät tilaisuutensa nousta Helsingin kakkospuolueeksi".


Kuva 3. Uusien valtuustojen kokoonpanot kuvien kera. Ääniä laskettu jo peräti 31 %.


Haloo Hesari! Mihin osoitteeseen tämän epäkurantin numeron voi palauttaa?

Juhlat jatkuivat pikkutunneille. Aamulle oli edessä aikainen nousu, maakuntahallituksen lausuntojaosto aloitti työnsä 8.30. Maakuntahallituksessa odotti vielä iloinen yllätys. Tiedättehän: kuin saisi jouluaattona avata lahjoja sydämensä kyllyydestä. Ja kun sitten herää joulupäivänä aamiaispöytään, joku sanookin, että katso, nämä lahjat jäi vielä avaamatta!

Eli: maakuntaliitossa minulle kerrottiin, että olimme voittaneet sielläkin. Kannatuksemme Varsinais-Suomessa oli noussut niin paljon, että saamme uuteen maakuntahallitukseen kaksi vihreää edustajaa! Jee! Jee! Jee! Paikka siirtyy meille keskustalta. Maakuntavaltuustossa edustajiemme määrä nousee kahdella.

Maakuntahallituksen jälkeen oli tänään vuorossa tarkastuslautakunnan jaoston kokous, sitten valtuustoryhmä ja lopuksi valtuusto. Varsinainen kokouspäivä, siis. Töissä hommia hoiti sijaisopettaja. Maakuntahallituksen esityslistan löydät täältä ja täältä taas maakuntajohtajan katsauksen ja kaupunginvaltuuston esityslistan.

Valtuustossa kiinnostavin ja puhuttavin asia oli ensin vuoden talousarvion esittely. Valtuutetut kyselivät aktiivisesti, ja ainakin seuraavat aiheet tuli tiedusteltua: lisätalousarvion tekemisen kipupiste, sataman Linnankiinteistön myynnin tuotto, peruspalvelupuolen arvion pitävyys, kulttuuritoimen valtionosuudet, talouden suunnitelma B budjetin pohjan pettäessä, ankkurilapset, Yhteiskuntasuunnitteluyhdistyksen tilanne, preventiiviset toimen lapsiperheille, omaishoidon tuki, aluepelastuslautakunnan tilanne, yhtiöiden ym. peruspääoman korolle asetetut tavoitteet, kestävän kehityksen puutteelliset tavoitteet, ennaltaehkäisevyys, tietojärjestelmäinvestoinnit, kiinteistöjen myyntitavoiteet, taiteilijoiden työtilat, SoTe-talon 11 miljoonan investointi, korkokulujen nousu, pitkaaikaisen asunnottomuuden vähentäminen, rakennusalan työttömät ja koko joukon muita kysymyksiä kuten linja-autoliikenteen tilanne.

Jätin myös yhden aloitteen. Ajatus on torilla esiin noussut erään kaupunkilaisen harras toive, aito joulukuusi suurtorille. Ja samaa on moni muukin ehtinyt toivoa vuosien mittaan. Kas tässä.

Valtuustoaloite aidon joulukuusen tuomiseksi Turun kauppatorille


Esitän, että Turun kauppatorille sijoitetaan joulunajaksi aito joulukuusi. Lukuisat kaupunkilaiset ovat toivoneet, että torilla olisi joulunajan tunnelmaa luomassa aito valaistu kuusi. Joulunaika on yhä useammin lumeton ja siksi kovin pimeä. On ymmärrettävää, että kaupunkilaiset kaipaavat torille tunnelmanluojaksi valaistua joulukuusta.

Turun ja koko maan ykköskuusi on jatkossakin Tuomiokirkon edustalle pystytettävä kuusi. Torin kuusen ei tarvitse eikä pidä kilpailla koossa ja näyttävyydessä ykköskuusen kanssa, vaan keskelle toria voitaisiin vuosittain sijoittaa tavallisen "torikuusen" kokoinen kaunismuotoinen kotimainen valaistu kuusipuu.

Nyt nukkumaan. Hyvää yötä!

3 kommenttia:

Jukka Väisänen kirjoitti...

Hei Katri!

Me teimme sen. :) Nuo kuvat tulevat säilymään elämäni kohokohdissa. Kenties neljän vuoden kuluttua tulee paljon sykähdyttävämpiä tunteita. :)

Susanna Salokannel kirjoitti...

Onnittelut synnyinkaupunkiini! Jaan riemukkaan kirjoituksesi tunnelmat täysin, vaikka onnemme onkin murusia teidän onnenne rinnalla.

100% enemmän vihreää väriä Mäntsälän valtuustossa = 2 valtuutettua. Siitä on hyvä aloittaa uusi valtuustokausi.

Hyvä vihreät, hyvä me!

katrisarlund kirjoitti...

Kiitos Jukka ja kiitos Susanna! Mitkään ponnistukset eivät ole murusia, vaan juuri niillä taaperramme vaali vaalilta hitaasti mutta vakaasti eteenpäin :).

- Katri