19.10.08

Eläinhoitolan tilanteesta

Aikapula vaivaa edelleen ja blogin päivitys ontuu. Torilla ja sähköpostitse on kuitenkin kyselty aika paljon omistani ja yleisemmin vihreiden kannoista eläinhoitolan tilanteeseen, joten tässä siitä lyhyesti.

Ensinnäkin pahoitteluni, että en saamastani kutsusta huolimatta päässyt tutustumaan eläinhoitolan tilanteeseen pari viikkoa takaperin. Minulla oli pätevä syy olla poissa: lauantaityöpäivä. Norssi viettää viikon syyslomaa, joten teemme korvaukseksi aina kaksi lauantaityöpäivää vuodessa. Kyseisen lauantaiaamupäivän vietin valvontaluokkani kanssa ja iltapäivän opettajien vesopäivässä, joten poissaolomahdollisuutta työtehtävistä ei ollut.

Sitten eläinhoitolan tilanteeseen. Kyllä, kannatan eläinhoitolan tilojen uusimista. Mutta niin kannattaa koko nykyinen valtuusto. Hankkeelle on jo myönnetty vuoden 2008 talousarviossa aloittava rahoitus (100 000 euroa) ja taloussuunnitelmassa on ollut tarkoitus ohjata vuodelle 2009 2 300 000 euroa. Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä ensi vuodella hanke näyttää myös olevan mukana, joskaan sitä ei ole rasteroitu sitovaksi, eli aikataulun venyminen on mahdollista. Hankkeen kokonaiskustannus näyttää nouseen 3 624 000 euroon ja kustannukset on jyvitetty vuosille 2009 ja 2010. Luonnonvaraisten eläinten talon rakentamiseen Turku saa Turun Eläinsuojeluyhdistykseltä avustusta 500 000 euroa.

Tarkensin hankkeen tilanteen eilen kiinteistölautakunnan vihreältä jäseneltä Henrik Elfvingiltä. Henrik kertoi, että kiinteistölautakunta on 27.8. hyväksynyt uuden eläinhoitolan hankesuunnitelman. Lautakunnan päätös löytyy täältä. Eläinhoitolan sijoituspaikkaan lautakunta päätti olla ottamatta kantaa, vaan jätti sen kaupunginhallituksen pohdittavaksi.

Uuden eläinhoitolan hankesuunnitelma on nyt siis matkalla kaupunginhallituksen käsittelyyn ja sieltä kaupunginvaltuustoon lopullisesti hyväksyttäväksi. Asiasta kiinnostuneet: vahtikaa kaupunginhallituksen esityslistoja. Vielä asia ei ole sinne edennyt.

Sijoituspaikasta esityslistalla sanotaan näin:

Hankesuunnitelmaa on edeltänyt kahdeksan eri vaihtoehtoisen sijoituspaikan tutkiminen. Näistä on hankesuunnitelmaan valittu neljä vaihtoehtoa tarkempaan tarkasteluun: Lausteen koulun tontti, Paimalan koulun tontti, Turun eläinsuojeluyhdistyksen omistama Luikkio Naantalissa ja eläinhoitolan nykyinen tontti.

Hankesuunnitelmassa tutkituista vaihtoehdoista Lausteen koulun ja Paimalan koulun tontit ovat toteuttamiskelpoisia. Eläinsuojeluyhdistyksen omistama tontti on huonojen liikenneyhteyksien vuoksi vaikeasti saavutettavissa. Eläinhoitolan nykyinen tontti Impivaaran alueella halutaan ulkoilu- ja virkistyskäyttöön.

Paimalan koulun tontti sijaitsee kaavoittamattomalla alueella. Ennen rakennusluvan hakemista on tontille haettava poikkeuslupaa tai odotettava asemakaavan voimaantuloa. Rakennushanke on 3.11.2000 asemakaavaluonnoksen mukainen.

Lausteen koulun tontti on asemakaavassa merkitty teollisuusrakennusten ja -laitosten korttelialueeksi. Tontista suurin osa on vuokrattu Onvest Oy:lle. Hankkeen toteuttaminen vaatii kaavamuutoksen ja uuden maanvuokrasopimuksen Onvest oy:n kanssa. Vuokra-alueen rajojen muuttaminen on mahdollista ainoastaan vuokramiehen suostumuksella.

Mikäli hanke päätetään toteuttaa Paimalan koulun tontille, rakennussuunnittelu on tarkoitus käynnistää heti hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Mikäli hanke päätetään toteuttaa Lausteen koulun tontille, rakennussuunnittelu on tarkoitus käynnistää heti kaavamuutoksen voimaan tulon jälkeen.

Mikäli kaavoituksen aikataulu sallii, rakentaminen pyritään aloittamaan vuonna 2009 niin, että hanke olisi valmis kesällä 2010 tai viimeistään kesällä 2011.

Minulla ei ole toistaiseksi ollut kantaa siihen, tulisiko toiminta sijoittaa Paimalaan vai Lausteelle. Molemmat ovat varmasti ihan kelpo paikkoja. Siihen en usko ollenkaan, että eläinhoitolan toimintaa kannattaisi ulkoistaa sen enempää taloudellisista kuin toiminnallisistakaan syistä. Hoitolalle hankitaan kunnon tilat ja Heidi Leyser jatkaa työtään kuten ennenkin, mutta asiallisissa tiloissa.

Vihreiden toiminnasta asiassa voin sanoa sen, että edustajamme kiinteistölautakunnassa ovat yrittäneet lykkiä asiaa eteenpäin, hanke kun on jämähtänyt vähän väliä virkamieskoneistoon. Saa nähdä, tuleeko asiasta vielä poliittista tai virkamiesvääntöä vai mennäänkö näiden suunnitelmien mukaan. Hankkeen olisi aiheellista edetä sutjakkaasti, eläinhoitola on sentään odottanut uusia jo tiloja varmaan kohta kymmenisen vuotta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

moi Katri

Olisi LOTTO voitto yhdistää eläimet ja Paimalan opetus.Kuten tiedät koulullamme on hevoskerho ja oma hevonen nimeltä TOMPPA. Maanantaisin kokoontuva kerho on kaikille avoin ja aika heti koulupäivän perään.
Lapsia ohjaa lehtori Virpi ja opettaja Hanna.
Ongelma on kuitenkin ELÄINKLINIKKA ja sen rahoitus.Turkuposti 6/2007 sivut 14 ja 15.Eläinhoitola taas on
ehdotettu esim Zoolandian yhteyteen
ja seutukunnalliseksikin.Naantali
vaihtoehto esiteltiin jo kerran KH:ssakin.
T:HS

Anonyymi kirjoitti...

Itse asiassa Turun Kaupungin Eläinhoitolalle on ensimmäisen kerran luvattu uudet tilat jo edesmenneen Anja Eerikäisen aikana kahdeksankymmentäluvun puolivälissä eli yli 20 vuotta sitten, joten ihan pienestä vetkuttelusta tässä asiassa ei ole kyse. Eläinhoitolan asiallisen toiminnan mahdollistavat tilat löytyvät nimenomaan Lausteelta, jossa on riittävän suuri tontti, jotta sinne tulevaisuudessa voidaan rakentaa muitakin eläinten hyvinvointiin liittyviä rakennuksia. Tällä hetkellä tärkein asia on kuitenkin saada Turun Kaupungin Eläinhoitolalle niin eläimille kuin Heidille henkilökuntineen asialliset tilat!

Vesa kirjoitti...

Aivan totta: hyvät tilat ovat totta tosiaan tarpeen, niin eläinten kuin eläinten hoitajien hyvinvoinnin vuoksi.

Hyvä ja tärkeä merkintä tärkeästä aiheesta, Katri - kiitos siitä! Lainasin pari otetta ja sivusin asiaa muutenkin omassa blogissani; http://iki.fi/vesa.saarinen :)

Tsemppiä vaaliduuniin!