30.7.08

Päivän kummastus

Mies meni puutöihin pihaan ja tuli kotvan päästä huutamaan, että "Tuu Katri kattomaan, mikä hyönteinen täällä on!". Ja olihan siellä, melkoinen mötikkä lentäväksi hyönteiseksi, mittaa kropassa kolmesta neljään senttiä ja iso piikki takalistossa. Ensivilkaisulla pelästyin, että herhiläinen! Kuvassa näkyy suht hyvin pihtapöllin päällä istuvan hyönteisen pituus, mittakaavana kuvassa toimii männyn pitkät vuosikasvuneulaset.

Mutta toisella vilkaisulla asia alkoi tarkentua. Lisäapua haettiin netistä. Kyseessä on sahapistiäisiin kuuluva jättipuupistiäinen (tunnetaan myös nimellä jättiläispuupistiäinen), Urocerus gigas. Lajin naaraat voivat olla neljä senttiä pitkiä ynnä etupään tuntosarvet ja takaliston piikit ja munanasettimet päälle. Chineryn Euroopan hyönteisopas sanoo näin: VI-VIII Naaras on huomiota herättävän näköinen suuren kokonsa, ampiaismaisen värityksensä ja pitkän munanasettimensa takia. Se on kuitenkin harmiton. Pohjoisessa koiraiden takaruumiin tyvessä on enemmän tummaa (ssp. taiganus). Koiraat pysyttelevät puiden latvoissa. Toukka elää mäntyjen ja kuusien puuaineksessa, yleensä sairaissa tai heikentyneissä puissa. Toukkien jalat ovat surkastuneet. Toukkakehitys vie useita vuosia. Yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa.
Huh mikä ilmestys, mutta onneksi ihmisen fyysiselle olemukselle vaaraton. Taloudellista haittaa hyönteisestä voi olla, metsätalous tuntee sen puutavaran arvoa laskevana tuhohyönteisenä.

Netistä selvisi , että jättipuupistiäiset "eivät muni kuivaan rakennuspuuhun, niille kelpaa vain vastakaadettu puutavara, tuulenkaadot sekä pystyyn kuivuneet ja kolhiintuneet puut. Toukat elävät puussa 2–5 vuotta ja kulkeutuvat puutavaran mukana rakennukseen, missä ne kehittyvät muutamassa vuodessa aikuisiksi. Toukat tekevät puuhun pyöreitä, tiiviisti sullottua ulostejauhetta täynnä olevia käytäviä. Kotelovaiheen jälkeen aikuinen pistiäinen poistuu puusta pyöreän, noin sentin läpimittaisen reiän kautta. Pistiäiset eivät muni uudelleen kuivaan rakennuspuuhun. Puupistiäisiä ei tarvitse rakennuksista erikseen torjua. Puussa jo olevat toukat aikuistuvat omia aikojaan. Raakapuussa olevat toukat yleensä kuolevat uunikuivauksen tai täyskyllästyksen yhteydessä." (Lainaus Meidän Talon asiantuntijapalstalta).
No, jos pistiäisen toukat alkavat elää klapipuissamme, on niilläkin edessä jossain vaiheessa "uunikuivaus". Eli ei huolta tämän valeherhiläisvaaran tiimoilta.

Ei kommentteja: