28.5.08

Kakolassa


Valtuusto käväisi maanantaina Kakolassa. Siis vanhassa Kakolassa, ei uudessa Metsäkakolassa, joka virallisemmin tunnetaan Saramäen vankilana. Ja vain käväisimme, ei onneksi vaadittu jäämään. Syy käyntiin oli päätöksentekoon tuleva Kakolan alueen asemakaava.

Yleensähän valtuutetuilla on mahdollisuus käydä tutustumassa päätettäväksi tuleviin asemakaavakohteisiin, jotta tiedämme, mistä päätämme. Kakolan alue on tästä poikkeus: siellä ei ole voinut eikä vieläkään voi käyskennellä katselemassa paikkoja ja miettimässä uusien rakennusten sijoittelua. Meille järjestettiin siis toivomuksemme mukaisesti kierros Kakolassa. Kierros painouttui minusta liiaksi turistikierroksen puolella ja Kakolan historiaan. Emme me sitä niinkään olisi tarvinneet, vaan yleiskäsityksen suojeltavista rakennuksista, tulevista uudisrakennuksista ja asemakaavan ratkaisuiden perusteista. Jonkinlaisen käsityksen alueesta kierroksella sai, vaan ei kuitenkaan riittävän laajaa kokonaiskuvaa. Onneksi olen itse saanut alueesta pidetyn arkkitehtikilpailun aikaan laajemman kierroksen vielä toiminnassa olleessa Kakolassa, joten oma päätöksentekoni sujunee riittävältä tietopohjalta.

Tässä muutama valokuvallinen näpsäys Kakolasta. Tänä kesänä vankila-alueelle järjestetään turistiopastuksia, niistä saat lisätietoa täältä. Jos olet tulossa, varaa paikkasi ajoissa. Kierrokset ovat olleet supersuosittuja! Liikuntarajoitteisille kierros ei valitettavasti sovellu, eikä kovin huonokuntoisillekaan.

Kakolan rakennukset ovat ulkoapäin kauniita ja jyhkeitä. Jyhkeitä ne ovat sisältäkin, ja joistakin kohdin myös kauniita. Pääosin kuitenkin fiilis on ihan joku muu.


Päiväselliosastolla on vankikopeissa ikkunat, jotta selleissä viihtyi 23 tuntia vuorokaudessa. Aikanaan kun uskottiin eristyksen ja katumuksen rikollisuutta parantavaan voimaan.

Vessa ei kuulu varustukseen.

Sellin kivilattiaan jääneet rautasängyn jäljet kertovat, että näissä huoneissa on tottavie lusittu.

Satamaan päin avautuva selli.
Yöselliosastolla oltiin ikkunattomissa kopeissa yöt ja päivät tehtiin työtä. Näissäkin kopeissa kuulemma jotkut viihtyivät.


Pari eristysselliä. Itsetuhoisimmat pantiin näihin alastomina, vain tiukasti kudotun peiton kera. Alastomuuden tarkoitus oli estää hirttäytymisiä.

Kakolan suljettu piha on avara ja jylhä.


Vaatevarasto.

Kakolan puolen entisen kirkon ikkunasta avautui maisema vapauteen.


Kuin myös Länsisellin ikkunoista. Toisin on nykyisessä Saramäen vankilassa.

Urheiluvälineitä.

Tutkintavankilan kirkossa ja koko rakennuksessa on vankien kädentaidot edelleen nähtävillä.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Hei!

Kirjoitatte Kakolasta: "Yleensähän valtuutetuilla on mahdollisuus käydä tutustumassa päätettäväksi tuleviin asemakaavakohteisiin, jotta tiedämme, mistä päätämme."

Olitteko ennen 13.12.1999 kokousta tutustumassa Virttaankankaaseen joko ryhmänä tai oma-alotteisesti? Tiesittekö, mistä 13.12.1999 päätitte? Hintalappu oli silloin 450 Mmk eli noin 76 milj. euroa.

Onko hanke se selvinnyt vieläkään?

Hannes Heikkilä
Rattaankuja 3
32440 Alastro

hannes.heikkila@gmail.com