19.1.08

12 tuntia


Maikkarin uutisten mukaan Turussa on tammikuussa ollut auringonpaistetta vain 12 tuntia. Muu Suomi tietysti riekkuu, että kaikkihan tietävät, mikä se sellainen paikka on, minne aurinko ei paista. Mutta eipä ole paistanut Helsinkiinkään: kuukauden tähänastinen saldo on 14 tuntia auringonvaloa. Lumensyvyystilastot ovat tosi murheellista luettavaa koko maassa (jos joku vielä muistaa, mitä lumensyvyydellä tarkoitetaan). Onneksi otin edellisen bloggauksen kuvat niiden noin kahden päivän aikana, jolloin täällä lounaisrannikolla oli edes ohut lumipeite. Toverit: meillä on edessämme musta tulevaisuus.

Se säästä. Loman jälkeen alkoivat työt. Oppitunteja ei tässä jaksossa ole kuin nimeksi, mutta muuta hommaa on riittänyt. Esimerkiksi eilen torstaina oli yksi tunti opetusta(niin, kaikkihan tietävät kuinka kevyttä open homma on), mutta koululla riitti duunia tauotta aamun puoli yhdeksästä illan puoli kahdeksaan. Päivät täyttyvät harjoittelukoulun open sälähommista, kokouksista ja kehityskeskusteluista. Aloitin tällä viikolla keharit valvontaluokkani oppilaiden ja heidän perheidensä kanssa. Kehityskeskustelut ovat luokanohjaajan tehtävän kannalta todella tärkeitä, mutta aikaa niihin kuluu melkoisesti. Varaan perheille ajat "3o min keskustelua ja 15 min väliä" -systeemillä, jotta aikataulussa on hieman pelivaraa keskustelujen venähtämiselle. Ja välillä olisi tarvetta myös hieman huoahtaa, keskustelut tapaavat olla kovin intensiivisiä.

Onneksi luottamustehtävärumba pärähtää käyntiin vasta ensi viikolla. Tähän mennessä on ollut vain yksi valtuustoryhmän kokous edellisenä sunnuntaina. Ensi viikolla on jo sitten vaikka mitä. Turun verotulojen kasvusta on kirjoiteltu viime viikkoina lehdissä, samoin alueen kuntien yhdistymishaluista ja -haluttomuuksista. Viime kaupunginhallituksen listalla oli yksi pieni lause, joka olisi syytä saada taustatiedoksi hieman laajemmankin joukon tietoisuuteen: (Turun) toteutuneista kokonaisveroista kunnallisveron osuus on 85,0 %, yhteisöveron osuus 9,6 % ja kiinteistöveron osuus 5,3 %. Tämä tieto tarkentuu seuraavasti:
  • Kunnallisveron määrä vuoden 2007 muutetussa talousarviossa oli 457,7 miljoonaa euroa. Veroa kertyi kaupungille yhteensä 459,9 miljoonaa euroa. Kunnallisveron tilitykset lisääntyivät vuoden 2006 tilinpäätökseen nähden 5,9 prosenttia. Talousarvioon verrattuna toteutumisprosentti oli 100,5.

  • Yhteisöveron määrä vuoden 2007 muutetussa talousarviossa oli 44,0 miljoonaa euroa. Veroa kertyi yhteensä 52,0 miljoonaa euroa. Yhteisöveron tilitykset lisääntyivät vuoden 2006 tilinpäätökseen nähden 34,5 prosenttia. Talousarvioon verrattuna toteutumisprosentti oli 118,3. Kasvuprosenteissa oli suuria vaihteluja eri kaupungeissa.

  • Kiinteistöveron määrä vuoden 2007 muutetussa talousarviossa oli 29,0 miljoonaa euroa ja veroa toteutui 28,9 miljoonaa euroa. Kiinteistöveron tilitykset lisääntyivät vuoden 2006 tilinpäätökseen nähden 2,8 prosenttia.

  • Ja onhan meillä vielä se neljäskin verotulolähde: Koiraveron osalta tilitysten määrä vuoden 2006 tilinpäätökseen nähden väheni 1,7 prosenttia ja oli 0,127 miljoonaa euroa. Muutettuun talousarvioon verrattuna kiinteistöveron toteutumisprosentti oli 99,8 ja koiraveron 90,4.

Kunnallisveron osuus verotuloista on siis 85 %. Tämä ehkä selittää kaikille sen raivoisan asukaskilpailun, jota alueen kunnat keskenään käyvät. Pääosin Turun ja luonnon hyvinvoinnin kustannuksella. Paljonko voi elinkeinopolitiikalla vaikuttaa, kun verotuotot tulevat asukkaista, jos tulevat? Kannattaisikohan seudun muidenkin kuntien kuin Turun itsensä olla huolissaan siitä rakenteellisesta kurjistumiskierteestä, jota pitkin me nyt kuljemme?

Saarten kaavoituksestakaan ei ole vastaukseksi tähän kysymykseen. Asutuksen pitää kunnan puolelta hoitua sen verran järkevään hintaan, että infrastruktuuriin satsattavat rahat on mahdollista saada takaisin jollakin järkevällä aikataululla. Satava-Kakskerran kohdalla ei näin ole.

Lopuksi info-osuus maakunnan ihmisille. Käykääpä tsekkaamassa Varsinais-Suomen liiton sivuilta maakuntakaavan luonnos, jos satutte olemaan Loimaan seudun, Turunmaan, Vakka-Suomen sekä Turun seudun kehyskuntien alueelta. Turun seudun ja Salon seudun maakuntakaavathan on jo hyväksytty aiemmin. Mielipiteitä luonnoksesta voi jättää 31.1.2008 asti.

PS. Ja ihan lopuksi pari lomavalokuvaa läheisille: ensin Rusto lehdenluvussa, sitten Katri sohvalla (Katri alavasemmalla). Loma oli ihanan rauhallinen ja rentouttava: olimme kotona. Ja kun Rusto meni töihin, minä vielä jatkoin lomailua. Eli olin kotona. Pari kertaa kävimme baarissa ja kerran leffassa (romanialainen, ahdistava). Alkuvuosi on ollut musta muunkin kuin sään takia, mieltä painaa läheisten ihmisten vakavat sairastelut. Mutta meillä täällä Peltolassa on kaikki sinällään ok. Hyvää alkuvuotta teille kaikille!

Ei kommentteja: