10.3.07

Tarjolla tuoreita ajatuksia

Huomenna sunnuntaina olen taas mehutermareineni tavattavissa jokirannassa, kaupungintalon paikkeilla Aurasillan pielessä klo 11-14. Paikalle on tulossa muitakin ehdokkaita. Tule juttelemaan, hae esite, lehti tai kuppi kuumaa mehua!

Klo 16.30 alkaa WAMissa kulttuuriaiheinen tilaisuus, katso siitä lisätiedot edellisestä bloggauksesta.

Politiikasta lyhyesti: paljoa en ole ehtinyt seuraamaan muiden tekemisiä, kaikki energia ja aika on mennyt työn lisäksi kadulla kampanjoimiseen. Mutta tässä pari havaintoa viikon varrelta vihreiden omista teemoista.

Perjantaina Vihreä eduskuntaryhmä julkaisi tiedotteen ja ohjelman työperäisestä maahanmuutosta. Kannattaa tsekata, näistä eivät muut puhu kovin paljoa.

Loppuviikosta vihreitä kohahdutti Suomen Kuvalehden pääkirjoitus, joka suitsuttaa perustuloa. Kirjoitus ei ole ainoa laatuaan, mutta tässä on viime aikoina enempi totuttu mätkintään kilpakumppaneiden taholta, joten kirjoitus ilahdutti. Joku on sentään ymmärtänyt asian oikein! Kirjoitusta ei taida löytyä SK:n nettisivuilta, mutta ystävällinen sielu oli naputtanut sen sähköpostiksi. Joten liitän tekstin tänne iloksi ja sivistykseksi. Tässä siis SK:n tuore pääkirjoitus:

Uusi Perusta

Perustulo olisi tämän ajan huomattavin yhteiskunnallinen uudistus. Se vapauttaisi energiaa työhön ja ihmisiä ikeen alta. Vaalien jälkeen siihen palataan. Perustulo eli kansalaispalkka on ollut jo vuosia keskustelun aihe - vihreän älymystön ajatus, jota muutkin ovat seuranneet uteliaasti. Monimutkaisen tukijärjestelmän korvaaminen on nyt vihreiden vaaliohjelmassa: kaikki 18 vuotta täyttäneet EU-kansalaiset saisivat Suomessa asuessaan 440 euroa kuukaudessa. Tulo-, ympäristö- ja pääomaverot kiristyisivät hiukan. Suurin osa verovähennyksistä ja sosiaaliturvan vähimmäisetuuksista häviäisi. Toimeentulo- ja asumistuki, lapsilisät ja 600 euoran minimieläke säilyisivät. Samoin asuntolaina korko- ja kotitalousvähennys. Valtion kustannukset pysyisivät nykyisinä. Puolueet eivät ole tarttuneet täkyyn ennen vaaleja, mutta suunnitelma on merkittävä avaus, johon on palattava. Kenenkään ei pidä maalata nyt itseään nurkkaan, kuten työreformissa.

Perustulo on aatteellinen vallankumous. Hallintoalamaisista, holhokeista, objekteista, tulisi omasta elämästään itse päättäviä, subjekteja. Loukut avautuisivat: työn tekeminen todella lisäisi aina hyvinvointia ja tuloja eikä enää uhkaisi kansalaisen taloutta, kuten nykyjärjestelmässä. Ihminen voisi kehittää itseään tai tehdä työtä, tarpeen mukaan, eri elämäntilanteissa joustavasti, itselleen sopivasti, perustulon turvaamana. Nöyryyttäminen luukuilla loppuisi: opiskelija ja työtön voisivat huoletta valita. Kotiäiti ja eläkeläinen niin ikään. Epävarmakin kokeilisi yrittäjyyttä, kun olisi selkänoja. Luovuus vapautuisi, tasa-arvo kasvaisi,kyykyttäminen vähenisi, vapaa-aika lisääntyisi. Vapauden myötä henkinen hyvinvointi paranisi. Perheongelmat vähenisivät, kun vanhemmat voisivat mitoittaa työtä ja perheestä huolehtimista tarpeen mukaan. Määräaikaisuus ja pätkätyöllisyys eivät olisi uhka, vaan mahdollisuus. Viranomaisten tarve vähenisi julkisella sektorilla oikealla hetkellä lähestyttäessä väestön ikääntymisen myötä työvoimapulaa. Perustulo houkuttelisi myös ulkomaista työvoimaa EU:sta. Kaupan ja hoivapalvelujen työvoimapula helpottuisi.

Ihmisille pitää palauttaa mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä - ja saada oikeutetut edut yhteisestä hyvinvoinnista. Järjestelmä tulee muuttaa, jotta ihmisille tarjoutuu mahdollisuuksia käyttää hyväkseen työelämän muutosta työn tekemiseen ja oman elämän rakentamiseen. Vastarintaa on, sillä perustulo murtaa nykyvallan perusrakenteen, holhouksen. Se ei murenna hyvinvointiyhteiskuntaa, vaan vahvistaa sitä. Firmat, pykälät ja viranomaiset sanelevat nyt liikaa. Kaikilla ei ole paluuta jatkuvaan, kuukausipalkkaiseen täystyöllisyyteen. Liian monet ovat tahtomattaaan ja ennenaikaisesti syrjässä, kahlittuina avustuksiin. Pienten palvelusten tarjoajat ja vähäväkiset on kylmästi heitetty tehotyön ulkopuolelle osaamisyhteiskunnassa. Työvoimapula ja työttömyys yhtä aikaa on mieletöntä. Suomen totuudenpuhujat, valtiosihteeri Raimo Sailas ja kansliapäällikkö Erkki Virtanen ovat varoittaneet ja vaatineet uutta analyysia. Yhteiskunnankriisi kypsyy, vaikka hitaasti. Perustulo on ratkaisu, uusi perusta. Siihen siirtymällä Suomen menestys jatkuu ja kansalaisvapaudet kasvavat.

Vihreiden rohkeita ja riskialttiitakin avauksia on kiitellyt mm. lauantain TS. Pian saamme nähdä, miten äänestäjät rohkeuttamme arvostavat.

PS. Tarkkaile katukuvaa. Kampanjani rahallisesti suurin satsaus ilmestyy näkyville pikapuoliin.

Ei kommentteja: