1.3.07

Take it Siriusly!

Torstaina olin iltapäivällä Siriuskorttelissa uuden pääkirjaston kutsuvierasavajaisissa. Ohjelmaan kuului mm. emeritusarkkipiispa John Vikströmin upea juhlapuhe ja runoilija Markku Innon herkkä juhlaruno Sirius. Huomisaamuna kirjasto aukeaa virallisesti.

Uuteen pääkirjastoon kannattaa mennä tutustumaan! Se on kuulkaa hieno, siis ihan oikeasti. Nyt se on tietty uutuuttaan silkoinen, hohtava ja puuntuoksuinen. Mutta samalla se tuntui niin mietityltä ja kotoisalta, että uskon rakennuksen kestävän aikaa ja käyttöä. Luulenkin, että kirjastosta tulee turkulaisten uusi uninalle: uutena hieno ja ihana, mutta hieman nuhraantuneena vieläkin rakkaampi kovan käytön ansiosta. Tai viinitermein: ensivaikutelmaltaan kevyen pirskahteleva, jälkimaku vakavan sivistynyt. Onnea Turku, tämän kanssa on kiva elää seuraavat sata vuotta.
Tässä iloksenne päivän kuvallista satoa. Näppäilin tosi nopeaan, sillä minulla oli hoppu eteenpäin enkä ehtinyt avajaisissa edes kahvikupposelle.
Toisen kerroksen tiloja: kurumainen siirtymä kahden tilan välillä.
Mittaa ja tilaa piisaa. Toinen kerros.

Asialehtien lukunurkka tietokirjapuolella. Toinen kerros.

Lastenosaston valaistusta toisesta kerroksesta nähtynä.

Lukunurkkaa toisessa kerroksessa, maisema kohti Aurajokea.
Tähän pihaan tulee kesällä kahvila. Vanha maaherran makasiini on kahvilatilaa.
Pihaa vanhalle musiikkikirjastolle päin.
Lastenosaston infotiski, ensimmäinen kerros.
Lukupöytien lukulamput nuokkuvat kuin metalliset vanamot.

Päivän poliittinen PS. SDP:n vaalitoimistoon on murtauduttu Helsingissä. Ei huolta, ei sieltä ainakaan uusia ajatuksia ole voitu viedä.
PS2. Telkkarista pölähti kokoomuksen mainos, jossa Niinistö ja Katainen yrittivät runtata demareiden lokakampanjan. Lopputulos: Niinistö runttasi Kataisen 6-0. Sauli paasaa ja oppipoika naurahtelee väkinäisen kohteliaasti. Oikein nolotti katsoa.
PS3. SAK:n lokakampanja (jaa että ei demarit tienneet tästä mitään, vai? Vaikka se on samasta puusta kuin demujen oma lokakampanja?) poikii ilahduttavia vastaiskuja. Kai se on niin, että kun poliittinen sanoma loppuu, on ryhdyttävä lokakampanjaan. Ällöä... Kuten Radio Sadan uutispäällikkö Markku Heikkilä asian tiistaina totesi Uutissi Turust -ohjelmassaan: "SAK on julkassu vaalimainoksen minkä mukka siin tapaukses et ei äänestä valtaa käyttää joku aamutakkiin pukeutunu olutmuki nosteleva hahmo. Ketä se on ei käy ilmi mut näyttää ulkosest jonkuv verran tyypilliselt aa yy toimitsijalt.".
PS4. Verkkouutisten uutisia: "Yksikään kolmen suurimman puolueen pääministeriehdokkaista ei lupaa nostaa Suomen kehitysapua YK:n tavoitetasolle eli 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta ensi vaalikauden aikana. Kokoomuksen Jyrki Katainen, SDP:n Eero Heinäluoma ja Keskustan Matti Vanhanen pitivät tavoitetta oikeana, mutta sen täyttämistä epärealistisena neljässä vuodessa. " Sisso. Että sellaista solidaarisuutta maailman köyhiä kohtaan. Voi jumankeka.

2 kommenttia:

Qtea kirjoitti...

Minäkin kävin kirjastotätiystäväni kanssa eilen ihmettelemässä tuota hienoa uutta kirjastoa. Oli upeaa nähdä kirjastossa niin paljon kaupunkilaisia ja että kirjasto oikeasti kiinnostaa ihmisiä.

Tuosta kirjastosta tulee varmasti paikka, jota katsomaan tulen viemään kaikkia ulkopaikkakuntalaisia ystäviäni. Se keskusaukio siellä mahtaa olla ihana kesällä, jos siellä istuu ihmisiä nurmikolla lukemassa. Toivottavasti se tehdään mahdolliseksi.

Vaikka tänään TS:ssa olikin vähän negatiivinen kirjoitus kirjaston saavutettavuudesta, olen kuitenkin tosi iloinen siitä, että siitä on tehty niin nuorisoystävällinen.

katrisarlund kirjoitti...

Hei! Lapsi- ja nuorisoystävällisyys on todella tärkeä ajatellen kirjaston tehtävää ja tulevaisuutta. Pääkirjastosta tulee aivan varmasti lasten ja nuorten suosima paikka, ja mikä voi olle sen parempi saavutus ja tuki sivistysyhteiskunnalle kuin kirjastossa viihtyvä jälkikasvu!

Kirjaston saavutettavuutta pidän kyllä hyvänä. Rakennukseen on kauppatorilta vain yhden korttelin matka. Se on todella vähän verrattuna esimerkiksi Helsingin ja Tampereen tilanteeseen. Tai verrattuna muihin esillä olleisiin paikkavaihtoehtoihin, kuten Martinsillan pieleen tai hämähäkkitonttiin.

Kirjaston asemakaava tehtiin edellisellä valtuustokaudella, ja osallistuin silloin ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa aktiivisesti kaavan käsittelyyn. Jo silloin kaavakarttaa katsellessani ajattelin, että sisäpiha tulee taatusti miellyttämään kaupunkilaisia.

Kannoin huolta myös kahdesta muusta asiasta: yhdysosan läpinäkyvyydestä (Linnankadulta on talon läpi upea maisema Vartiovuorelle!) ja uudisrakennuksen liittymiskohdasta vanhaan kirjastotaloon. Huoleni takia kaavakarttaan piirrettiin jopa pieni kolo, jolla varmistettiin, että uudisosa ei liity vanhaan aivan viivasuoraan, vaan huomaavaisesti pienen sisäänvedon kautta :). Nyt on tosi hauska katsella toteutunutta kokonaisuutta!

Kulttuuripääkaupunkihankkeessa on ollut yhtenä osana ajatus siitä, että koko Sirius-korttelista muodostettaisiin yhtenäinen kulttuurikortteli. Uskon uuden kirjaston avaavan turkulaisten silmät huomaamaan, kuinka paljon voitettavaa meillä siinä olisi. Ajattelepa: uusi pääkirjasto, kunnostettu vanha kirjasto, korttelin muut rakennukset monipuolisessa kulttuurikäytössä kaikelle kansalle. Mikä voisi olla parempaa ja Turulle sopivampaa! Tällaisten asioiden kautta kulttuuripääkaupunkihankkeen tunnuslause "Turku palaa" alkaa saada ilmaa siipiensä alle!

Sori innostuneisuuteni ;), mutta kun Turussa ja Turusta on ollut niin paljon kurjia uutisia, uuden kirjaston avaamat mahdollisuudet tuntuvat raikkaalta ilmalta, jota on helppo hengittää.

Katri