23.3.07

Itämeren tytärtä tapaamassa

Keskiviikko ja torstai kului Helsingissä. Olin Opetusministeriön tiloissa, jonne oli kertynyt ympäri maata Norssien väkeä "Osallistuva oppilas - yhteisöllinen koulu" -hankkeen jatkokurssille. Oppilaskunnasta kiinnostuneiden (esim. oppilaskunnan ohjaajien obs!, obs!) kannattaa käydä katsomassa hankkeen tuottamaa materiaalia. Kyseinen opas on erinomainen tuki oppilaskunnan vetäjille, ja tarvittaessa siitä voi tilata myös painetun version.

Torstaina meille luennoi professori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopistosta. Olimme pyytäneet tulevaisuusaiheista luentoa, ja saimme todellakin mitä tilasimme. Jokinen piti innoittavan katsauksen samanikäisyyden kulttuuriin, johon olemme yhä enemmän siirtynet aiemmasta elämänkaarikulttuurista. Yritän ehtiä palaamaan myöhemmin niihin ajatuksiin, sillä luento oli tosi kiinnostava.

Siinäkin mielessä oli mukava olla Helsingissä, että vaaliväsymys on hyökännyt kimppuun todenteolla nyt, kun vaalistressi alkaa hellittää. Koulutuksessa oli mukavan leppoisaa hektiseen kouluelämään verrattuna, ja illan sain olla kaikessa rauhassa Helsingin kodissamme.

Löhötessä ehdin lueskella uusinta Glorian Koti -lehteä. Kai Kalinista on tullut suosikkikolumnistejani. Tällä kertaa hän oli vieraillut Kööpenhaminassa ja sen uhanlaisessa Christianiassa muotoilu- ja ympäristökurssilla. Etäisyyden ottaminen on vanha keino nähdä asiat selvemmin, ja Kalinkin kirjoittaa palattuaan mukavan terävästi:

"Christiania järkyttää vanhoja varmuuksia. Se vahvistaa vanhan totuuden, jonka mukaan loukkaukset omaa makua vastaan sattuvat kipeämmin kuin mielipiteiden arvostelu. Käynti Christianiassa saa design-sanan tuntumaan hattaramaiselta ja vaikeasti suussa kääntyvältä. Syy siihen on se, että vielä toistaiseksi länsimainen design saa voimansa ylivertaisuuden ja paremmuuden statuksesta.
Loppujen lopuksi designissa on kuitenkin kyse vain hyväksi määritellystä ja sellaiseksi uskotusta… mausta! Designtuotteista voisi yhtä hyvin käyttää rennosti nimitystä makutuotteet.
Shoppaillessani designia, keräilen siis makua enkä käyttötavaraa. Ja mitä sitten onkaan hyvä maku ellei muuta kuin vertaisikseni kokemieni ihmisten miellyttämistä? Designin voi siis määritellä myös tavarasta kyhätyksi itsetunnoksi
."

Vaan löytyi GK:sta muutakin Ha-haa, Turun kaupunki! Tämäkin on siis mahdollista:

"…uusi koti on rakennettu perinteikkään Arabian posliinitehtaan taakse paikalle, joka vielä muutama vuosi siiten oli pelkkää jättömaata ja tehtaan kaatopaikkaa. Nopeasti keittyvällä alueella on satsattu taiteeseen: Helsingin kaupunki on velvoittanut kaikkia rakennuttajia käyttämään osan rakennusinvestoinneistaan taiteelliseen yhteistyöhön. Nykyisin taloissa ja niiden pihoilla on kymmeniä taideteoksia."

Eli ei siis vain julkisessa rakentamisessa vaan myös yksityisen rakentamisen sääntelyssä! Arvatkaapa vain, aionko mennä katsomaan...

Ei kommentteja: