9.2.07

Lobby-Lipponen ja laskelmia kuntataloudesta

Tähän viikkoon mahtui työn lisäksi Maakunnan Naisten vaalikiertuetta ja Kuntaliiton hallituksen kokous sekä kuumenevaa vaalienalustunnelmaa.

Maakunnan Naisten tilaisuus Turussa ei paukkuvan pakkasen vallitessa kerännyt suurta yleisöä, mutta tunnelma sisällä Happy Housessa oli silti kotoisan lämmin ja keskustelu eteni tuttuja ratoja. Ihmisiä kiinnostaa näissä vaaleissa terveydenhuolto ja vanhustenpalvelut, se on nyt tullut selväksi.

Salossa väkeä oli Veturitallin kahvilan täydeltä. Keskustelu oli vilkasta, yleisö aktiivista ja todella mukavaa. Aiheina nousi esiin terveydenhuollon lisäksi pitkälti työelämän laatuun ja perheiden tilanteeseen liittyvät kysymykset. Salon tilaisuus päättyi samaan toiveeseen mihin useampi tilaisuus aikaisemminkin: voi kun kaikki nämä viisi naista voisivat päästä edustamaan Varsinais-Suomea seuraavaan eduskuntaan. Millainen voimavara maakunnalle se olisikaan! Tilaisuudesta on ollut juttu perjantain Salon Seudun Sanomissa, mutta en ole vielä saanut lehteä käsiini.

Kiertueemme viimeinen visiitti starttaa sunnuntaina Uuteenkaupunkiin. Toivottavasti moni ukilainen löytää tiensä Raatihuoneelle klo 13, jotta saamme hyvän keskustelun aikaiseksi. Tähän mennessä keskustelujamme on kehuttu, joten siinä mielessä kannattaa ehkä raahautua paikalle. Ja jos kalenterit sallivat, voi Maakunnan Naisten kiertueelle olla luvassa jatkoakin. Katsotaan ja sovitellaan aikatauluja.

Tätä viikkoa on leimannut vihreiden eduskuntaryhmän ja sen puheenjohtaja Heidi Hautalan sekä eduskunnan puhemiehen Paavo "Uraani" Lipposen sanailu Lipposen ydinvoimalähettiläspuhemiehen roolista. Hautala arvosteli alkuviikosta Lipposta siitä, että tämä sotkee keskenään eduskunnan puhemiehen ja ydinvoimalobbarin tehtävät. Lipponen oli esimerkiksi kuukausi takaperin Puolassa pitänyt puheen, jossa hän oli aivan suoraan lainannut pitkiä pätkiä ydinvoimateollisuuden etujärjestö Foratomin tekstejä - mainitsematta tietenkään Foratomia lähteenään. Lobby-Lipponen ärjäisi vastaukseksi, että Foratom on asiantuntijajärjestö, ja mitä ne vihreät valittaa. Katinkontit, Foratom on puhdasverinen lobbausorganisaatio, ja niin se itse tehtävänkuvansa kotisivuillaan ilmoittaa.

Minäkin olen aiemmin ainakin pari kertaa narissut näillä sivuilla Lipposen lobbaustoiminnasta, niin näkyvää se on ollut. Eikä suinkaan Vihreät ole ainoa porukka, joka on kiinnittänyt asiaan huomiota. Perjantain Vihreä Lanka -lehti tietää kertoa, että Lipponen on joutunut brittiläisen Nuclear spin -nettisivuston mustalle listalle vaikuttajista, joilla on yhteyksiä ydinvoimateollisuuteen. Lipposen nimeen törmää kuulemma sellaisilla sivustoilla kuin Euronuclear.org, NucNet News, TopNux ja Slovak Nuclear Society.

Lipponen on ottanut arvostelusta jättiherneen nenäänsä. Eduskunnan vielä-toistaiseksi-puhemies lataa Turun Sanomien kolumnipalstalla sellaisen lastillisen kohti vihreitä ja Heidi Hautalaa, että sitä voisi kutsua kaunapolitiikaksi, jos ei tietäisi sen syytöksen olevan varattu yksinomaan Lipposen itsensä käyttöön. Eduskuntavaaliehdokkaamme Mari Saario on tänään blogissaan erinomaisen herkullisella tavalla käsitellyt Lipposen menettelytapaa, sen mielekyyttä ja mielettömyyttä. Kannattaa lukea!

Yhdestä asiasta Lipposta on kyllä pakko kadehtia. Hän on aivan mestari lanseeraamaan uusia tunnuslauseita, kielikuvia ja leimoja vastustajiinsa. Joskus ne voivat olla kertakaikkisen ihastuttavia, kuten tänään oli asian laita. Lipponen nimittäin päätti sappea tihkuvan kolumninsa seuraavasti: "Nykyhallitus on pysynyt linjassa, toivottavasti seuraavakin, tarvitsematta mitään viikunanlehtipuoluetta näyttääkseen hienommalta.". Minäkin tulen siis viikunanlehtipuolueesta! Voi juku miten ihana kielikuva! Mehän olemme lähes eroottinen puolue! Eeva keikistelemässä luonnonläheisesti viikunanlehdessä... Saahan tätä käyttää muuallakin, saahan?!

Samainen perjantain Turun Sanomat uutisoi sangen näyttävästi (etusivu ja kotimaa) johtamani tarkastuslautakunnan uusimman raportin. Raportissa tosin luki, että julkaisuvapaa vasta 12.2., mutta eivät sitten malttaneet odottaa... No, julkistahan se tieto on, julkaisuvapauspyyntö on vain yksi toive tynnyrissä. Kaupungin talouden hallintaa käsittelevä raportti on maanantaina valtuuston käsittelyssä, joten kirjoitan silloin asiasta enemmän. Sen voin kyllä sanoa jo nyt, että ison työn takana raportti on ollut. Olen istunut nelisenkymmentä tuntia haastattelemassa Turun hallintokuntien, liikelaitosten, keskusjohdon ja työntekijöiden edustajia, muiden tekemästä työstä puhumattakaan. Raportti on näiden haastattelujen ja kaupungin säännöstöjen kiteytys. Lisäksi se on synkkää luettavaa. Mutta palataan asiaan, kunhan valtuusto on käynyt raportista keskustelun.

Torstaina kokoontui Helsingissä Kuntaliiton hallitus, jossa olen Otto Lehtipuun (mainio ehdokas Helsingistä, muuten...) varajäsenenä. Ryhmämme Kuntaliitossa on pieni, sen muodostaa vain Otto ja minä, joten käyn kokouksissa komppaamassa Ottoa, kun se kerran on varajäsenelle mahdollista. Esityslistan liitteistä löytyi tällä kertaa muutamia mielenkiintoisia talouslukuja. Panen ne tänne bloggauksen jatkoksi, sillä tiedän, että tätä blogia seuraa muutama muukin kansanedustajaehdokas, ja näistä saattaa olla heille hyötyä. Jos ei muuten, niin ainakin annettujen vaalilupausten kustannusvaikutusten arvioinnissa :). Kunnallinen työmarkkinalaitos on selvittänyt palkankorotusten kustannusvaikutuksia.
  • 20%:n palkankorotus terveydenhuollon hoitohenkilöstölle maksaisi 800 miljoonaa euroa vuodessa. Tämän rahoittaminen edellyttäisi, että lähes kaikki kunnat joutuisivat nostamaan kunnallisveroprosenttiaan yhdellä %-yksiköllä. Toisaalta tällä samalla rahalla voitaisiin palkata reilut 20000 uutta terveydenhuollon henkilöstöä.
  • 1%:n korotus hoitohenkilöstöllä maksaisi 40 milj. euroa vuodessa, ja samalla rahalla voisi saada 1000 uutta terveydenhuollon hoitohenkilöstöä.
  • Lisäksi terveydenhuollon hoitohenkilöstön korotuksen heijastuisivat välittömästi esim. vanhustenhuoltoon, kotipalveluun ja lasten päivähoitoon.
  • 20 % palkankorotus opetusalalle maksaisi 700 miljoonjaa euroa vuodessa. Rahalla voisi palkata myös 13000 uutta opettajaa kuntasektorille.
  • 1% palkankorotus opetusalan palkkoihin maksaisi 35 miljoonaa euroa vuodessa. Vastaavalla rahalla saisi 700 opettajaa lisää.
  • Jos kaikkia kuntasektorin palkkoja korotettaisiin 20 %, se tarkoittaisi palkkoihin lisää 3,4 miljardia euroa vuodessa. Tällä rahalla voisi vaihtoehtoisesti palkata 80000 uutta ihmistä kuntasektorille.
  • 1% korotus tekisi 170 m€ lisää vuodessa, ja se olisi vaihtoehtoisesti 4000 uutta henkilöä.

Tosin minulla ei ole käsitystä siitä, mistä edes voisimme saada 20 000 uutta sairaanhoitajaa lisää, jos päättäisimme satsata hoidon laatuun ja hoitajien jaksamiseen, joten siinä mielessä nämä ovat vain laskennallisia vaihtoehtoja.

Kuntaliittokin on laskenut kaikenlaista mielenkiintoista. Esimerkki tässä koskien koulujen aamu- ja iltapäivätoimintaa. Kokonaiskoulupäivää koskien selvitystä ei ole tehty, sillä sitä on vaikea selvittää kun yhteisöt ja järjestöt voivat periä maksutulot.

  • Yhden ikäluokan osalta aamu- ja iltapäivätoiminta maksaa nykyisellään n. 35-40 miljoonaa euroa vuodessa (1-2 -luokat yhteensä n. 78 m€), kun toimintaan osallistumisen aste kunnissa on keskimäärin 44% ensimmäisellä ja 25% toisella luokalla.
  • Toiminnan järjestäminen 4 tuntia päivässä ikäluokkaa kohti maksaa noin 75 miljoonaa € vuodessa. Yhdeksälle kouluvuodelle tämä tekisi noin 675 M€ vuodessa. Kustannukset olisivat korkeammat, jos toimintaa järjestäisivät opettajat. Jos taas eheytetty koulupäivä olisi osa perusopetusta, maksutulot poistuisivat.

Ei kommentteja: