9.10.06

Valtuustotyötä

Sunnuntaina valtuustoryhmän seminaarin päätyttyä suuntasin mieheni kanssa Tuomiokirkolle. Amnesty International oli kutsunut sinne väkeä hiljaiseen kynttilämielenosoitukseen Anna Politkovskajan muistoksi. Väkeä tuli paikalle arviolta kahden-kolmensadan hiljaisen mielenosoittajan verran. Kynttilät paloivat ja Petri Rajala lauloi Vysotskia. Tilaisuus oli kaunis ja ihmiset surullisia.

Ennen muistotilaisuutta kävimme syömässä eräässä turkulaisessa ravitsemusliikkeessä. Lasten listalla näytti olevan tarjolla muumilihapullia ja muumipappaleikettä. Eikös tämä voita jo Petteri Punakuono -käristyksen ruokalautasella? Hyvästi, Muumilaakso!

Maanantainakin oli miekkari, aiheena opintotuen korotustarve. Katselin opiskelijoiden ohimarssia Aurakadulla valtuustotalon ikkunasta, kesken valtuuston seminaarin. Oli hieman todellisuudesta vieraantunut olo… Joka tapauksessa olin iloinen, että Turussakin oli liikkeelle lähtenyt parisen tuhatta opiskelijaa. Niin pitääkin lähteä, opiskelijat ovat oikealla asialla, opintotuen korotuksen vaade on täyttä asiaa. Vihreät ovat täysillä opiskelijoiden tukena.

Maanantai kului tykkänään luottamustoimien hoitamiseen, koulutyöt hoiti sijainen. Ensin oli tarkastuslautakuntaduunia, sitten kaupunginvaltuuston talousarvioseminaari. Taloustilanteemme ei ole vain haasteellinen, se on supervaativa. Mutta ei mission impossible, jos poliittista selkärankaa löytyy. Jos ei löydy, olemme syöksykierteessä. Illan päätteeksi oli vielä valtuuston kokous. Asialistalla oli rakennusjärjestyksen muuttaminen, rakennusvalvontataksan tarkistaminen ja kestävän kehityksen raportti vuodelta 2005. Varsin vähän asioita, siis.

Turun kaupunginvaltuusto on sillä tavalla metka paikka, että näinkin vähäisestä listasta saadaan aikaiseksi valtava kiista. Valtuusto heilutti rakennusjärjestyksestä sanan säilää lähes puolitoista tuntia. Demarit pitivät messua siitä, että rakennusvalvonnan palvelussa on puutteita ja valmistalorakentajille asetetaan liian tiukkoja vaatimuksia. Mikäpä siinä, sopiihan näistä keskustella. Mutta päätöksenteon kannalta ongelmallista oli, että rakennusjärjestys ei säätele näistä kumpaakaan. Mikä lie demarien vaalitaistelutemppu tämä vänkäys. Onneksi keskustelu oli rivakkaa, eloisaa ja hauskaakin, siihen turkulainen demokratia kyllä kykenee. Valitettavasti vääntö meni vain ohi kohteen, ja lopulta asia hyväksyttiin muodollisen yksimielisesti :).

Minä vänkäsin tietty asiasta muiden mukana. Korostin puheenvuorossani sitä, että toisin kuin demarit asian näkevät ("Turku on liian tiukka pakettitalorakentajille"), meidän pitää nähdä asia pidemmällä tähtäimellä: Turku on rakentajalle turvallinen valinta, koska rakennusvalvonta huolehtii rakentamisen laadusta. Rakentajalle tämä tulee pidemmän päälle halvemmaksi. Meidän rakennusjärjestyksessämme on mukana vaikkapa sellaiset asiat kuin esteettömyys ja pohjavesitilanteen suojelu. Esteettömyys on tasa-arvon lisäksi pitkän tähtäimen edullisuutta. Turkulaisten harjoittama elinkaariajattelu on pidemmän tähtäimen hyöty, koska jokainen meistä vanhenee joskus, jos saa elää. Sama ajattelumalli toimii muuallakin, esimerkiksi pykälissä, joilla suojellaan varsinaissuomalaista savikkoa kuivumiselta. Pihan painuminen, perustusten vajoamisesta puhumattakaan, ei ole halpaa korjattavaa. Jos asia pystytään ennaltaehkäisemään rakennusjärjestyksellä, ei järjestys ole rakentajan kiusaamista, vaan sellaista edun varjelua, johon naapurikuntienkin kannattaisi kyetä.

Tein rakennusjärjestykseen pienen ponsiesityksen, liikuntalautakunnan lausunnossa esiin tulleeseen ajatukseen liittyen: Polkupyörille tulee varata riittävästi pysäköintipaikkoja liityntäliikenteen kannalta merkittäviltä linja-autopysäkeiltä.

Lisäksi jätin aloitteen, jonka liitän tämän kirjoituksen loppuun. Kello on nyt yli kahdeksan, kokous päättyy kohta. On aika lähteä kotiin tekemään illan kouluhommia.

Turun kaupunginvaltuusto 9.10.2006

Valtuustoaloite ikääntyneille suunnatun palvelutuotannon kehittämiseksi Turussa ja Turun talousalueella

Turun väestö on muihin kaupunkeihin verrattuna iäkkäämpää ja ikääntyneen väestön määrä kasvaa entisestään suurten ikäluokkien eläkkeellä jäämisen ja eliniän pidentymisen myötä. Tulevaisuuden eläkeläiset ovat edeltäjiään vauraampia, ja merkittävällä osalla heistä on taloudellista kykyä käyttää paitsi kunnallisia myös yksityisiä palveluita parantamaan elämisen laatua ja helpottamaan arkielämää. Turun kaupungin talouden ja alueen elinkeinoelämän kannalta ikääntyvän väestön palveluntuotannossa ei piile ainoastaan suuri haaste vaan myös suuri mahdollisuus. Turun kaupungin tulee olla aktiivinen, jotta Turun talousalueen yrittäjät ja elinkeinoelämä ryhtyvät kehittämään ja tuottamaan ikääntyneille palveluntarjontaa, jonka tavoite on täydentää julkisia peruspalveluita. Työvoimavaltaista palveluntarjontaa kehittämällä saadaan Turun alueelle lisää työpaikkoja, verotuloja ja monenlaista hyvinvointia. Ikääntyvän Turun palvelutoimintakokonaisuutta on kehitettävä tiiviissä yhteistyössä kaupungin oman palvelutarjonnan ja alueen elinkeinoelämän kanssa.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Turun kaupunki ryhtyy yhteistoimintaan alueen yrityselämän kanssa ikäihmisille suunnattujen ja julkista peruspalvelutuotantoa täydentävien palveluiden kehittämiseksi.

Katri Sarlund
kaupunginvaltuutettu

Ei kommentteja: