15.6.06

Taas mennään...

Poliitikon näkökulmasta vaaleja on yhtenään. Juuri saimme syksyllä 2004 kunnallisvaalit käytyä, ja nyt olen taas ehdolla eduskuntavaaleissa. Vaalit ovat vasta maaliskuussa 2007, mutta kampanjan pitäisi olla kuulemma jo käynnissä.

No, minä olen päinvastoin yrittänyt keskittyä rauhoittumaan nyt kesäloman alettua. Opettajan ammatissa kesäloman aloitus voi tuntua rankalta. Kun on pitkän kevään tehnyt työtään alati kiihtyvällä vauhdilla, ja sitten toukokuussa selvinnyt vielä viimeisestä koe- ym. tarkastusrumbasta, kaikki loppuu kevätjuhlapäivänä kuin seinään. Vähän sama juttu kuin kolarissa: ei se vauhti, vaan se äkkipysäys. Itselleni ainakin tulee joka vuosi fyysisiä oireita, kun vakaalla korkealla tasolla pysyneet stressihormonipitoisuudet kääntyvät laskuun. Kokeneet opettajat ovatkin usein kehittäneet itselleen lomallelaskeutumisriittejä, kuten matkallelähdön välittömästi loman alettua.

Minun tapauksessani hitaasta lomallelaskeutumisesta huolehtii luottamustehtävien kirjava joukko. Kesäkuun alku on kokouksissa vuoden pahinta aikaa. Kaikki virkamiehet ovat jäämässä lomalle, ja jokin siivousvietti ajaa jokaisen heistä haluamaan puhtaan työpöydän ennen loman aloittamista. He siivoavat kevään mittaan kertyneitä keskeneräisiä asioita, ja luottamushenkilön pöydännurkalla paperipino kasvaa ja kasvaa. Jokseenkin jokainen luottamuselin, jossa istun, tuottaa kesäkuussa vuoden paksuimmat esityslistat. Tekemistä siis riittää. Toinen ruuhkahuippu kokouskalenterin vuodenkierrossa on joulukuu ennen joululomaa. Tämä kaikki on kai inhimillistä, sillä ilman viime hetkiä kovin moni asia maailmassa jäisi tekemättä.

Puolentoista ensimmäisen lomaviikon aikana olen näin ollen palaveerannut revisiotoimistossa, istunut Kuntaliiton hallituksen kokouksen ja puolitoista päivää Kuntaliiton valtuuston kokouksessa, viettänyt koko perjantai-illan puoluehallituksen kokouksessa, ollut maakuntahallituksen kokouksessa, puoli päivää kaupunginvaltuuston seminaarissa ja yhden illan kaupunginvaltuuston kokouksessa ynnä yhden illan tarkastuslautakunnan kokouksessa ja sen jälkeisillä päivällisillä, joihin tarkastuslautakunta aina työkautensa lopettaa. Lisäksi olin vapaaehtoisesti yhden illan Turun vihreiden naisten kaavaretkellä tutustumassa Skanssin alueen asemakaavoitukseen. Tänään olen ensimmäisen kerran loman aikana saanut olla kaikessa rauhassa kotona, koska jätin menemättä yhteen palaveriin Helsingissä. Onneksi olen kesäkuussa aina lomalla, en ymmärrä miten pystyisin tällä kokoustahdilla käymään töissä, jos olisin jossain toisessa ammatissa.

Koska elämä nyt alkaa hieman rauhoittua, on aika varata hetki tulevien vaalien pohdinnalle. Suunnitelmat olisi hyvä saada aika pitkälle kesän aikana, koska kun syksyllä työmylly lähtee taas käyntiin, ei ylimääristä aikaa enää ole. Huomisiltana, eli torstaina, on tulossa eduskuntavaalitukiryhmäni ihmisiä luokseni ideoimaan vaalikampanjaa. Tämä on ensimmäinen palaverimme, saa nähdä mitä keksimme. Nämä vanhaksi menneet nettisivutkin pitää päivittää ja uusia. Olen ensi keväänä yrittämässä eduskuntaan jo kolmatta kertaa. Oman innostukseni takia toivon, että löydämme hauskoja kampanjaideoita, joiden parissa on kiva puuhata. Tähän mennessä kampanjat ovat olleet mukavia ja hyvähenkisiä, mutta samaa kaavaa ei oikein jaksaisi toistaa. Saa nähdä, mitä uutta keksimme. Mukaan tukiryhmään saa toki tulla, jos on halukas lähtemään tukemaan kampanjaani, ja uskoo, että minusta tulisi hyvä kansanedustaja. Kaikkinaista apua otetaan suurella kiitollisuudella vastaan, esitteiden jaosta leipomiseen sekä henkiseen ja jopa taloudelliseen tukeen, jos joku siihen tuntee kutsumusta. Mukaan pääsee helpoiten ottamalla ainakin toistaiseksi yhteyttä suoraan minuun itseeni. Yhteystiedothan löytyvät näiltä sivuilta.

Nyt lähden ottamaan bataattipiirakan pois uunista, se taitaa olla jo hieman tummunut...