10.2.09

Kokousuutisia

Tässä illan kaupunginhallitusuutiset. Hävisimme aikas monta juttua, hoh-hoijaa. Ei sillä, että tappiot olisivat tulleet yllätyksenä, nämä ovat pitkiä tarinoita ja vanhoja kiistakohteita, joissa kannat ovat olleet lukossa jo pitkään. Mutta ketuttaahan ne huonot päätökset silti. Tässä tiivistelmä päivän kiistoista. Onneksi moni asia meni sentään eteenpäin ilman äänestyksiäkin. Olen kuitenkin niin tylsällä ja ikävällä tuulella, että jätän hehkutukset sikseen ja luettelen vain tappioni.

Kansanäänestys toriparkista: tappio tuli äänin 9-4. Vain vihreät ja vasemmistoliitto olivat kansanäänestyksen puolella. Esitin muutosesitystä päätökseen, vassareiden Artesola kannatti.

Satava-Kakskerran osayleiskaava: tappio tuli kahdesti. Ensin hävisimme palautuksen äänin 8-4 ja lopulta hylyn äänin 10-2. Tämä on niin vakava asia, että jätin eriävän mielipiteen. En pidä kaavaa lainmukaisena enkä usko sen pysyvyyteen oikeusasteissa. Tässä eriävä mielipiteeni.
  • Satava-Kakskerran osayleiskaavaehdotus ei noudata riittävässä määrin maakuntakaavaa kokonaisuutena eikä mitoitukseltaan. Osayleiskaava tulee muuttaa mitoitukseltaan vastaamaan maakuntakaavaa tai vaihtoehtoisesti on odotettava maakuntakaavan muutosta.
    Ennakoituun seudulliseen väestönkasvuun nähden kaavan mitoitus on epärealistisen suuri. Mahdollinen väestömitoituksen taso voisi osayleiskaavan alueella olla noin 3000-5000 asukasta Turun seudun ennakoitu väestönkasvu huomioiden. Kaava on joukkoliikenteeseen tukeutumattomana yhdyskuntarakennetta hajaannuttava ja siltä osin myös valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden vastainen. Hajanainen maankäyttö ei mahdollista liikenteen riittävää hoitamista joukkoliikenteellä ilman suuria kustannuksia kaupungille. Palveluiden järjestämistä ei ole selvitetty tarvittavassa määrin. Kaavasta puuttuu rakentamisalueiden suunniteltu vaiheistus.
    Uudisrakentaminen pitää keskittää kylämäisesti Satavan saaren itäosaan ja Höyttisten suntin ympäristöön olemassa olevan infrastruktuurin varaan. Loma-asutuksena jatkossakin säilytettävät alueet on määritettävä selkeästi. Ulkoilureittien yhtenäisyys tulee turvata ja edistää rantojen virkistyskäyttöä, mikä edellyttää mm. kaupungin aktiivista maanhankintaa.
Jokikadun asemakaavaa yritimme palauttaa uudelleen valmisteltavaksi siten, että uudisrakentamisen enimmäiskerrosluku pudotetaan yhdeksästä seitsemään (radanpuoleinen uudisrakennus V - VI - VII). Muilta osin kaava kelpaa. Hävisimme, olisikohan ollut äänin 10-3 (vihr + rkp). Palautuksen hävittyämme emme enää esittäneet kaavan hylkäämistä.

Samoin kävi Itäisen Pitkäkatu 64:n puutalojen kohdalla. Yritimme palautusta, hävisimme äänin 11-2 (eli jäimme yksin). Hyväksyimme sitten tämän.

Raunistulan asemakaavan annoimme mennä läpi sellaisenaan, se on nyt aika hyvä. Ei täydellinen, mutta riittävä. Tiedän kyllä, että tästä moni raunistulalainen on aivan toista mieltä. Vasemmistoliitto yritti palauttaa kaavaa uuteen valmisteluun, mutta emme ryhtyneet heitä tässä tukemaan.

Ja muun hyvän päätteeksi hävisimme vielä kinan ammatti-instituutin Pitkämäen tilat korvaavista tiloistakin. Vielä viikko sitten apulaiskaupunginjohtaja Virtanen esitti uusiksi tiloiksi Turku-konsernin omistukseen kuuluvia Elektro-Cityn tiloja, vaikka ammatti-instituutti itse hinkui vastaavankokoisiin vuokratiloihin Data-Cityyn. Tällä viikolla esitys oli muuttunut: nyt "kokonaistaloudellisesti edullisemmaksi" olikin yy kaa yllätten osoittautunut ulkoa vuokratut Data-Cityn tilat: 26718 euroa kuukaudessa, 356094 euroa vuodessa Rausanne Oy:lle. Voi hyvin olla, että tilat ovat pikkaisen paremmat toiminnan kannalta. Mutta että 356094 euroa vuodessa paremmat? Tuskin. Saimme kokouksessa listaesityksen lisäksi suullisesti omasta mielestäni kohtalaisen mielikuvitusrikkaan selostuksen siitä, miten tämän vuokrasopimuksen tekeminen kertakaikkisesti kohentaa kaupungin sijoitusten arvoa ja on siksi niin tärkeää. Olin ikävä ja epäuskoinen jääräpää, ja pitäydyin Elektro-Cityssä. Kaupungin talous on kuralla, joten juuri tällaisissa asioissa pitäisi oikeasti olla tarkka. Tyhjänä tai vajaakäytössä tiloja ei pitäisi pitää. Lisäksi ryhmien väliseen sopimukseen on kirjattu ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen ja Turun Aikuiskoulutuskeskuksen yhdistetäminen, eikä tällaisia hankkeita pitäisi jarruttaa sitomalla toiminnot juuri ennen yhdistämisestä kahdeksaksi vuodeksi tiettyihin vuokratiloihin. Vaan kuinkas sitten kävikään: kokoukselle esitelty bisneslogiikka voitti ankean maalaisjärjen ja hävisimme "yllättäen" muistaakseni äänin 11-2.

Hoh-hoijaa. No, kohti uusia seikkailuja...

Ei kommentteja: