En ole yhtään hämmästynyt asiasta. Odotinkin, että nimiä kertyy varsin ripeään tahtiin kunhan tieto allekirjoitusmahdollisuudesta saadaan leviämään. On minulla useiden vaalikampanjoiden jäljiltä sen verran hyvä ns. perstuntuma turkulaisten mielipiteistä toriparkkia koskien, ja jonkilainen aiempi kokemus nimien keräämisestä asiassa, jossa turkulaisilla on selkeä mielipide :). Uskon, että tarvittava nimimäärä saadaan kokoon viikonloppuna.
Adressi aiotaan jättää ensi tiistaina, kuten tarkennettu suunnitelma kuului. Tarkennettu suunnitelmahan tähtäsi siihen aikatauluun, että toriparkki tuodaan väen väkisin vielä vanhan, poliittisesta vastuustaan jo luopuneen valtuuston päätettäväksi. Toriparkkilobbareille voisi kai sanoa, että sitä saa mitä tilaa. Te halusitte runnoa toriparkin väkisin läpi, saatte kansanäänestyskäsittelyn. Mahtoiko kannattaa?
Nyt tietysti asian käsittely on edennyt ja tiedämme, että toriparkki ei enää tule tämän valtuuston käsittelyyn. Kiinteistölautakunta otti vastuun toriparkin esisopimuksesta ja vihreiden, demareiden ja yhden vasurin äänin 7-6 totesi sopimusluonnoksen kaupungin kannalta epämääräiseksi ja riskialttiiksi, ja palautti se uuteen valmisteluun. Järjen voitto, köyhän veroeuroilla toimijan pitää varmistaa selustansa. Kun esisopimusta ei ollut, kaupunginhallitus apulaiskaupunginjohtaja Virtasen johdolla otti myös lusikan kauniisti käteen ja palautti asian. Asia siirtyy siis uuteen valtuustoon - kun ei muuta voida. Ähäkutti.
Kannattaa kuitenkin ymmärtää, että vaatimus kansanäänestyksen järjestämisestä ei ole sama asia kuin että kansanäänestys järjestetään. Jos kansanäänestysvaatimuksen allekirjoittaa 5 % kaupungin äänestysikäisistä asukkaista, valtuuston on päätettävä, järjestetäänkö kansanäänestys vai ei. Kuntalaki sanoo asiasta näin:
Valtuusto voi päättää, että kunnalle kuuluvasta asiasta toimitetaan kansanäänestys.
Kansanäänestys on neuvoa-antava.
Kansanäänestys voidaan toimittaa koko kuntaa tai jotakin kunnan osa-aluetta koskevana. Kunnan osa-alueena on tällöin yksi tai useampi kunnallisvaalilaissa tarkoitettu äänestysalue.
Kaikilla äänestysoikeutetuilla on yhtäläinen äänestysoikeus. Äänestys on salainen. Menettelystä kunnallisessa kansanäänestyksessä säädetään erikseen.
31§ Kansanäänestysaloite
Kansanäänestysaloitteen voi tehdä vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista. Valtuuston on viipymättä päätettävä, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu kansanäänestys.
Eli kun kansanäänestysaloite on jätetty, on vielä muistutettava meitä poliitikkoja siitä, että kansan ääntä olisi myös tarkoitus kuunnella.Kansanäänestyksiä on Suomessa järjestetty hyvin vähän. Syynä on usein se, että kansanäänestystä esitetään asioista, joihin äänestyksellä ei todennäköisesti saataisi kattavaa vastausta. Joko kyseessä on vain pienehkön piirin kiinnostus/vastustus, tai ihmisten on vaikea muodostaa mielipidettä hyvin monimutkaisessa asiassa. Tai pahimmillaan nämä molemmat yhdessä. Tällöin kansanäänestysaloite on aika helppo torpata, ja olen itsekin tehnyt niin kerran. Olen muuten edelleen sitä mieltä, että se oli oikea ratkaisu. (Toivottavasti puhdistamon käynnistys sujuu ilman suurempia hajuhaittoja.......)
Toriparkin kohdalla ei kumpikaan näistä argumenteista päde. Kyseessä ei ole mikään nimby-kohde (not in my backyard, ei minun takapihalleni!), vaan kohteena on meidän kaikkien yhteinen etupiha, kauppatori, kaupungin sydän. Siitä jokaisella kaupunkilaisella on mielipide. Lisäksi kysymys on selkeä ja yksinkertainen: toriparkki vai ei. Hyötyjä ja haittoja voivat ihmiset puntaroida aika pitkälle oman arkiajattelunsa varassa, ilman paksujen paperinippujen opiskelua. Tarvitaanko lisää parkkitilaa torin alle? Millaisia seurauksia parkin rakentamisella olisi torikauppaan, bussiliikenteeseen ja ydinkeskustan kauppaan? Pitääkö torin läheisyyteen tuoda lisää liikennettä? Onko toriparkki välttämätön keskikaupungin yrityselämälle (tai ainakin muutamille yrityksille, tai niiden haluille)? Parantaako toriparkki keskustan viihtyisyyttä vai lisääkö se melua, ilmansaasteita ja liikenneonnettomuuksien riskiä? Kannan muodostaminen näihin kysymyksiin ei ole laajan oppimäärän takana.
Hieman hankalampia pohdittavia ovat savipatjaan, pohjaveteen ja talousriskeihin liittyvät kysymykset, mutta ne ovat kyllä hankalia meille paperiniput lukeneille päättäjillekin. Yhdessä paperissa lukee, että riskiä ei ole. Toisessa lukee epäilevämmin, että toisaalta mutta toisaalta. Ja kun keskustelee kasvokkain ja kahdestaan asiantuntija-ammattilaisten kanssa, he lähes jokainen vuorotellen pudistavat varottavasti päätään ja sanovat, että ei kyllä kannattaisi ottaa riskiä. Ota siitä sitten selvä!
Eli jos sinä turkulainen haluat allekirjoittaa adressin, mene ja tee niin. Pian. Löydät päivystäjät kauppatorilta joka arkipäivä klo 14-18, ja mahdollisesti muulloinkin. Voit myös itse printata aloitteen täältä, kirjoittaa siihen tarvittavat tiedot OIKEIN, kerätä nimmarit ja muut tiedot turkulaisilta kavereiltasikin, ja palauttaa paperit mahdollisimman pian mutta viimeistään maanantaiaamuna kauppatorille tai Maailmankauppa Aamutähteen, Eerikinkatu 5, sisäpiha. Ei kun toimeksi!
PS. Toriparkkia vaativasta kansanäänestyksestä on kuulemma keskiviikkona ollut juttua jo peräti Hesarissa, Aamulehdessä ja Kalevassakin, ja tätä ennen jo monessa täkäläisessa tiedotusvälineessä. Mutta yksi puuttuu joukosta. Jostain syystä kotoinen Turun Sanomamme ei ole katsonut aiheelliseksi uutisoida nimien huimasta kertymisestä sanaakaan. Vielä. Auts, sattuuko?
PS2. Minuakin on sattunut. Lihaksiin, päähän ja kurkkuun. Kuumettakin on ollut. Palasi ihan lapsuuden kuumehoureet mieleen kun vietin levotonta yötä yli 38 asteen kuumeessa. Tämä on taas joku saaketin virus. Olen ollut poissa töistä ja poissa luottamustoimista tiistain ja keskiviikon. Eli jos joku ihmettelee läsnäolo/poissaolotilastoja, niin minulla on ollut "pätevä syy".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti