29.9.08

Ampuma-aseiden lupakäytäntö tiukkenee!

No niin, voidaanhan sitä saada asioita aikaiseksi ripeästi kun tartutaan toimeen ja otetaan asiat tosissaan! Sisäasiainministeriö on tänään tiedottanut uusista ohjeista ampuma-aseiden hallussapitolupakäytännössä. Erittäin järkevää ottaen huomioon sen, millaisesta ilmiöstä koulusurmissa on kysymys.

Kaikki asiantuntijat sanovat, että koulusurmissa on kyse paitsi laajennetusta itsemurhasta myös matkimisilmiöstä, jossa toistetaan tiettyä samaa kaavaa. Lisäksi jokainen onnistunut koulusurma lisää uusien koulusurmien tapahtumisen todennäköisyyttä. On välttämätöntä, että aselupien saantikäytäntöä kiristetään nyt heti, eikä esimerkiksi työryhmän huolellisen työn lopputuloksena alkuvuodesta 2012.

Uusissa ohjeissa määrätään, että pistooleihin, pienoispistooleihin, revolvereihin ja pienoisrevolvereihin eli ns. käsiaseisiin ei lähtökohtaisesti (?) tule myöntää lupaa ensimmäisenä ampuma-aseena. Ampumaharrastus näillä aseilla on aloitettava ampumaseurojen ohjauksessa. Hankkimisluvan voi kuitenkin saada vähintään vuoden aktiivisen harrastuksen jälkeen. Luvat pitäisi (?) antaa aina määräaikaisena. Poliisilaitosten on pyydettävä hakijaa esittämään lääkärilausunto. Ensimmäistä lupaa hakevat on haastateltava erikseen ja läsnä on oltava kaksi haastattelijaa. Jos henkilö hakee lupaa ampumaurheilun tai harrastuksen perusteella, hänen on nimettävä harrastettava laji ja myös osoitettava harrastavansa tätä lajia (?). Lisäksi annettiin erinäisiä poliisin oman toiminnan valvontaa koskevia ohjeita. Kysymysmerkkejä minulle jäi määrysten tulkinnanvaraisuudesta.

Tämä on kuitenkin se alku, mitä juuri nyt tarvitaan. Ainakin Kauhajoen surmista innoituksen saaneiden mahdollisten uusien koulusurmaajien aseenhankinta kävi hieman vaikeammaksi. Tähän astihan maassa on saanut aseluvan paljon helpommin kuin vaikkapa ajokortin. Me opettajat ja te vanhemmat voimme edes sanoa huolestuneille lapsille ja nuorille, että nyt aselupia ei voi enää kuka tahansa sekopää mennä poimimaan poliisilta kuin mansikoita tienpielestä. Toivon, että tämä edes hieman palauttaa kadonnutta luottamusta oman elinympäristön turvallisuuteen. Kysymys vain kuuluu: miksi tätä ei tehty heti Jokelan jälkeen? Eikö silloin ymmärretty ottaa koulusurmailmiötä tosissaan, vaikka ulkomaiden kokemuksista hyvin tiedettiin, mistä on kyse?

Ministeri Holmlund sanoo lisäksi tiedotteessaan, että "Olen myös linjannut, että työryhmän tulee selvittää, voitaisiinko jotkut käsiasetyypit kieltää kokonaan. Tämä on vaikea tehtävä, koska uusia aseita kehitetään jatkuvasti. Kaikki mahdolliset keinot on kuitenkin käytävä läpi, jotta Jokelan ja Kauhajoen kaltaisilta murhenäytelmiltä vältytään.". Ei se niin vaikeaa ole, brititkin tekivät sen. Täältä voi lukea lisätietoa brittien tilanteesta.

Käsiaseiden kieltämisellä olisi laillisten aseiden saannin vaikeuttamisen lisäksi minun ymmärrykseni mukaan ainakin kaksi koulusurmien todennäköisyyttä vähentävää vaikutusta. Ensinnäkin aseella rehentely ja esimerkiksi omien "aseuhkailumainosvideoiden" tekeminen nettiin kävisi laittomaksi. Näin pystyttäisiin murentamaan sitä "kovan kundin sankarimyyttiä", jota riskihenkilöt tietoisesti rakentavat lataamalla nettiin toisten nähtäväksi ja ihailtavaksi omia ampumisvideoitaan ja ase-esittelyitään.

Toisekseen laittoman aseen hankinnan kynnys on koulupojalla (tai mahdollisesti myös -tytöllä) korkeampi kuin laillisen aseen. Mahdotonta se tietysti ei ole. Koulusurmia voidaan toteuttaa myös muilla välineillä kuin käsiaseilla, mutta niihin ei liity aivan samanlaista kyseenalaista glooriaa kuin käsiaseisiin. Puukolla on vaikea saada hengiltä itsensä lisäksi 10 ihmistä. Pommi on vähemmän glorifioiva, räjähdys on välitön ja kylmän teurastajan kunniaelementti jää puuttumaan.

Tuntuu karmealta kirjoittaa tällaisia pohdintoja, mutta koska tapahtuneet tosiasiat ovat mitä ovat, pakko näitä on miettiä.

Muistutan kuitenkin, että käsiaseiden kieltäminen on tärkeydestään huolimatta vain oireilun rajoittamista. Hoitaminen ja ennaltaehkäisy vaativat paljon enemmän työtä ja päätöksentekoa, mutta nekin pitää tehdä. Jokelan katastrofin jälkeen ei tehty tarpeeksi, nyt on tehtävä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen piti viikonloppuna puheen, jossa hän kehotti suomalaisia välittämään enemmän toisistaan. Välittäminen on oikeasti tärkeää, mutta ei se yksin riitä. Tarvitaan myös rahaa. Rahaa mielenterveyspalveluihin. Rahaa koulujen oppilashuoltoon. Paljon rahaa pienempiin opetusryhmiin. Rahaa vaikeuksissa olevien perheiden palveluihin. Rahaa ja tahtoa koulujen toimintakulttuurin muutokseen. Rahaa opettajien ja muiden nuorison kanssa työskentelevien täydennyskoulutukseen.

Avaimet tähän kaikkeen on kädessä Kataisella itsellään. Hänellä on valtionvarainministeriön rahasalkun avain. Hänellä on sisäministeri Holmlund (kok). Hänellä on opetusministeri Sarkomaa (kok). Hänellä on peruspalveluministeri Risikko (kok). Koko sininen värisuora. Siispä hänellä on myös vastuu.

2 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Hyvä kirjoitus Katri!

Tarvitaan paljon rahaa, mutta erityisesti aikuisia erityisiä lapsia/nuoria varten.

Anonyymi kirjoitti...

Ei itsemurhapommituksesta juuri glooriaa puutu; onhan se toistaiseksi maailmalla reippaasti yleisempi ja tappavampi "trendi" kuin itsemurha-ammuskelut, ja sen suorittajia avoimesti ihannoidaan monien ryhmien sisällä.

Mitä tulee "käsiaseiden kieltämiseen", mitä tuo käsite tässä sisältää? Englannin "handgun"-sanan mukaisesti vain pistoolit ja revolverit? Sillä puoliautomaattikiväärillä kyllä voi murhata siviilejä siinä missä pistoolillakin. Kaikkien todellisten käsiaseiden (engl "small arms") kieltäminen ei tule Suomessa lähivuosikymmeninä tapahtumaan.

Muotoseikkoihin pohjautuvat asekiellot eivät kertakaikkiaan toimi. Yritetään välttää Suomessa Assault Weapons Banin kaltaisia vitsilakeja, ne eivät rikoksia estä. Muualta on ratkaisujen löydyttävä.