17.8.09

Oulussa koulussa tai jotain sen tapaista

Turun kaupungin Normal.dot malli

Viikonlopuksi matkasin Ouluun Vihreiden kuntapäiville. Oli mukava mennä tapaamaan tuttuja ja hakemaan eväitä kuntapolitiikan tekemiseen yleisesti ja erityisesti täällä Turussa.


Millaisia ajatuksia Oulusta sitten tarttui matkaan? Pitääkö kuntapäättäjän tässä taloustilanteessa vain tuntea epätoivoa, mennä peiton alle ja itkeä, kuten Oulussa vitsailtiin? No ei nyt sentään. Kuntien tilanne on toki vaikea valtakunnallisesti ja meillä paikallisesti. Sain jo torstaina tätä kurjuutta kelpo annoksen Kuntaliiton hallituksen kokouksessa ja seminaarissa Tuusulassa. Mutta kyllä löytyy myös keinoja, joilla kunnat itse pystyvät tilannettaan auttamaan.


Jos kunnallisveroa ei kunnassa ole aivan pakko korottaa, voisi olla viisaampaa siirtää toimenpidettä hieman edemmäs vuoteen 2011 tai 2012. Vuosi 2010 tulee olemaan varsin vaikea eikä ihmisten ostovoimaa kannattaisi nipistää ellei ole aivan pakko. Turussa ehkä on, saa nähdä. Ja monessa muussakin kunnassa.


Kiinteistöveron nosto olisi sitä vastoin kaikissa kunnissa järkevä toimenpide vaikkakin poliittisesti vaikea. Kyseessä on kunnille vakaa tulopohja, ja siinä sivussa vero hieman napakoittaa maankäyttöäkin. Korottamalla kiinteistöveroa pystytään osin korvaamaan myös edesmennyttä varallisuusveroa. Toki on niin, että tasaverona kiinteistöveron korotusta maksavat kaikki kiinteistön omistajat, niin rikkaat kuin köyhätkin. Mutta rikkaat tuppaavat omistamaan suurempia maaomaisuuksia ja kookkaampia kiinteistöjä, ja tätä omistusta voisi verottaa hieman nykyistä enemmän – erityisesti kun varallisuusveroakaan ei enää ole, kiitos demareiden ja keskustan. Kiinteistöveron korotuksen pitäisikin olla kunnissa osa tulopohjan vahvistamispakettia.


Pitkäkestoinen palkkasopimus olisi kunnille hyvä, ja vielä parempi olisi, jos se osaltaan sitoutuisi ratkomaan palkkatasa-arvollisia kysymyksiä. Niiden kuntien, joilla vielä on varaa velkaantua, kannattaisi nyt rakentaa tarpeellisia investointejaan. Liiallista velkaantumista on kuitenkin varottava. Uusnuukuus kaikkinensa on terve ajattelutapa kuntatasolla. Rahaa voi säästää jonkin verran rukkaamalla palveluita uuteen malliin – jos saa kuntalaiset ymmärtämään muutoksen mukanaan tuomat edut. Ei muutos aina tarkoita pelkkää kurjuutta ja kaiken huonontamista. Myös ympäristöystävällisyys kannattaa – taloudellisestikin. Energiatehokkuutta parantavalla korjausrakentamisella, valoissa, taloudellisen ajon kursseilla ja pienikulutuksilla autoilla voi kunnissa säästää energiaa ja rahaa.


Terveys- ja sosiaalipalveluista voi säästää, jopa nostaa samalla laatua, mutta tämä on hyvin vaikeaa ja vaatii myös investointien tekemistä. Terveystaloustieteellisen ajattelun läpivieminen on kunnissa käytännössä kovin haasteellista. Pitää katsoa tarkkaan myönteiset esimerkit ennaltaehkäisyyn satsaamisesta. Esimerkiksi Vantaa on kuulemma tehnyt ratkaisuja, joissa on palkattu ihmisiä sosiaalityöhön vaikeimpiin perheisiin ja näin säästytty huostaanoton kustannuksilta. Toisaalta tämä on myös riskinottoa, sillä ei voida taata, etteikö kaikesta yrittämisestä huolimatta sittenkin päädytä huostaanottoon. Turussa merkittävää säästöpotentiaalia on huostaanottojen ennaltaehkäisyn lisäksi huostaanottojen toteuttamisessa: toiminta on meillä tällä hetkellä kovin laitospainotteista. Perhesijoituksilla huostaanotot pystyttäisiin toteuttamaan edullisemmin ja inhimillisemmin. Laitos on aina laitos, vaikka siellä olisikin osaavaa ja motivoitunutta väkeä. Mutta perhesijoituskaan ei ehkä onnistu, elleivät sijaisperheiden tukipalvelut toimi mallikkaasti.


Koulupuolella ei ole kovin suuria säästöjä saatavilla paitsi ehkä oppilashuollon kehittämisen ja kouluverkon rukkaamisen kautta. Koulupudokkaiden ja nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen on tietysti tehokkainta mahdollista kulusäästöä, mutta sen suoria talousvaikutuksia on vaikea osoittaa.


Mikael Fogelholm puhui meille suomalaisesta liikuntapolitiikasta. Miku toimii tällä hetkellä Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtajana ja Keravan vihreiden varapuheenjohtajana. Aikuisen ihmisen pitäisi harjoittaa vähintään puoli tuntia kevyempää arkiliikuntaa ja puoli tuntia sykettä nostavampaa kuntoliikuntaa päivässä, eli yhteensä toista tuntia päivässä. Suomessa maailman mittakaavassa poikkeuksellisen aktiivisia liikkujia ovat noin 50-60 -vuotiaat aikuiset. Eläkeiän lähestyminen saa pohjoismaalaisissa ihmisissä aikaan kuntospurtin.


Terveyden edistäminen pitää sisällään ihmisestä itsestään lähtevän toiminnan, fyysisen ympäristön ja sen sosiaalisen ympäristön, jossa hän elää. Motivaatio liikkumiseen, kasvisruokailuun, kierrättämiseen ym. itseä ja maailmaa parantavaan toimintaan lisääntyy, jos ympäristö on asiasta innostunut. Tämä ei tietenkään koske asiasta erityisen motivoituneita henkilöitä, mutta nämä sisäsyntyiset motivoitujat ovat aina vain pienenä vähemmistönä. Enemmistö on meitä löllyköitä, joihin ympäristön kannustuksella on suuri merkitys. Siksi ei pitäisikään sanoa ja syyllistää, että vastuu liikkumisesta on ihmisellä itsellään. Heikommat valmiudet omaavien ihmisten kannalta tämä on aika epäreilua.


Ympäristö voi olla liikkumisen suhteen rajoittava, mahdollistava, kannustava tai pakottava. Joko ympäristömme houkuttelee meitä liikkumaan tai sitten ei. Esimerkki avaa asiaa. Mikä näistä on terveysvaikutteinen vaihtoehto: porraskäytävä, jossa A) komea hissi on etualalla ja kapea ankea portaikko taka-alalla, B) komea hissi on etualalla ja vieressä kilpailee kaunis ja leveä portaikko, C) kaunis, valoisa ja leveä portaikko etualalla ja hissi huomaamattomammin hieman sivussa vai D) pelkkä kaunis ja leveä portaikko? No C tietenkin. A on rajoittava, koska valitsemme hissin. B on mahdollistava, koska osa valitsee jo portaat. C on kannustava, koska moni tulee valinneeksi portaat. D on pakottava mutta huono vaihtoehto koska se ei ole enää reilu. Esteettömyys on muistettava liikkumiseen kannustamisessakin.

Käytännön elämässä sovellus voisi olla esimerkiksi se, että vanhempien tulisi kannustaa lapsiaan liikkumiseen. Tästä seuraa, että heidän esimerkiksi pitäisi kieltäytyä viemästä lapsiaan autolla harrastuksiinsa ja kouluun, jos se oikeasti ei ole välttämätöntä.


Liikunnan edistämisessä on tietenkin olennaista myös yhdyskuntasuunnittelu, samaten kuin ympäristön turvallisuus ja esteettisyys. Autoilun suosiminen on suuri liikenne- ja terveyspoliittinen ongelma. Ihmisten ikääntyessä kohteiden saavutettavuuden merkitys nousee vielä entisestään. Mutta olennaisia ovat myös asukkaiden lähiliikunta-alueet. Esimerkiksi lähimetsät ovat lasten liikkumiselle tutkitusti tärkeitä!


Tässä muutamia Oulussa kuultuja ja kuuleman virittämiä ajatuksia. Illalla oli vuorossa pippalot. joissa esiintyi mainio pumppu Kitkerät neitsyet. Samaan aikaan kuntapäivien kanssa Oulussa järjestettiin nimittäin myös vihreät kulttuuripäivät. Sunnuntaiaamulla oli heräämisessä vähän tekemistä, sen verran mukavaa oli ilta vihreässä kuntaporukassa.

12.8.09

Kesämuistoi

Kesä toi mukanaan laiskan päivitystahdin, ehkä nyt tästä reipastun loppukesää kohden. Tilanne on siis se, että olen loman päätyttyä jäämässä vuorotteluvapaalle ja töihin palaan sitten joskus ensi vuoden puolella. Ou jee, on tätä odotettukin! Ja koska takana on jo kesän mittainen loma, en ole enää edes aivan kehäraakkikunnossa vapaata aloittaessani, vaan pää ja järki alkaa olla taas jo vireessä miettiä kaikenlaista uutta.

Politiikan syksy on alkanut, kokouskausi käynnistyi viime sunnuntaina. Mutta ennen politiikan päivityksiä pari kesän lomamuistoa. Heinäkuussa kävimme taas Pärnussa. Tällä kertaa mukana oli vanhempieni lisäksi teini-ikäinen kummityttäreni. Mukavaa oli ja saimme pari oikein hyvää rantapäivääkin. Pärnunlahden vesi oli lämmintä, aallot suuria ja aurinko mollotti kaikella lämmöllään - mikäs siinä lomaillessa. Myös ruoka oli hyvää, kaupunkiin oli avautunut lisää ihan kelvollisia ruokapaikkoja.


Kuin kaksi marjaa...? No ei nyt sentään.


Kummitytär.


Pärnusta palattuamme oli vuorossa Sugar And Spice And Everything Nice... eikun Sticky & Sweet! Kävimme Madonnan konsertissa 85 000 muun suomalaisen lailla. Täytyy nostaa hattua järjestäjille, kaikki meni uskomattoman hyvin haasteen koko huomioon ottaen!

Kuulimme konsertin mainiosti. Se, mitä nähtiin..., no se on toinen juttu. Alla kuvassa näkymäni lavalle. Olimme saaneet liput c-alueelle ja katselimme keikan aivan lähellä c-alueen etureunaa. Tältä se näytti. Matkaa lavalle on, no mitä, ehkä 150 metriä? C-katsomon takaosasta ei kukaan voinut nähdä yhtään mitään!


Kun oikein varpistin, saatoin hyvässä kohtaa nähdä lavalla pikkiriikkisen kirpun kokoisen Madonnan. Katso kuvaa, kamera suurentaa. Mutta yhtä kaikki, olen nähnyt Madonnan livenä. Rouvallekin on pakko nostaa hattua ja osoittaa ihailua, vaikka minkalainen bitch olisikin todellisuudessa. Hän pyörittää omien näkemystensä mukaisesti niin isoa viihdebisnestä, että suurempaa en ole koskaan nähnyt omin silmin. Ja tekee sen tinkimättömästi.


Onneksi on screenit. Tässä rouva screenikuvassa. Screenit oli sijoitettu harmillisen matalalle, mutta kyllä niistä silti aika paljon näkyi.

Ikääntyminen on muuten tuonut mukanaan yhden kurjan keikkoihin liittyvän jutun. Nimittäin kaksiteholasit. Minulla on nyt ensimmäiseni, ja ne ovat tosi huonosti keikkayhteensopivat. Kun tällainen keikkanäkymäasteikolla pätkän mittainen ihminen yrittää kurkotella lavalle nähdäkseen ihailunsa kohteen tai muuten vaan artistin, sitä yrittää nostaa silmiään korkeammalle yli niiden edessä seistätoljottavien hujoppien. Tämä tietenkin sillä seuraukselle, että tulee katselleeksi maailmaa nokka pystyssä, nenänvarttaan pitkin ja suoraan kakkuloiden lähilukuosiin. Eli lavalla näkyy lähinnä sumeaa. Jos sitten laskee leukaansa, suoristaa niskansa ja siirtää katseen taas prillien kauko-osiin, maisemana on edessä seisovan niskavillat. Hyvin tarkennettuina ja terävinä. Siinä sitä nytkäyttelee sitten päätään kuin paraskin harakka tervatulla katolla. Milläs tämän ratkaiset?


Politiikkaan palaan myöhemmin. Vaalirahoituskuvioiden kehittymistä on ollut viime aikoina tosi kiinnostava seurata. Kannattaa myös lukea Kannuvalimosta Esko Antolan parin päivän takainen bloggaus Kiitos, Sir Robert. Kyllä, olen täysin samaa mieltä. Kulttuuripääkaupunkikritiikkiä oli ikävä lukea, mutta Sir Robert Scott osui oikeaan kuin mikäkin tarkk'ampuja. Onneksi asia tuli esiin nyt eikä myöhemmin. Aikaa korjausliikkeeseen ei ole jäljellä enää paljoa, mutta sitä sentään vielä on. (Koska Turun Sanomat on "uudistanut" nettisivunsa, ei sieltä enää löydy mitään järkevää enkä voi valitettavasti linkata asiasta kertovaan lehtijuttuun. Kuihtukoon sanomien sivut omaan nurkkakuntaisuuteensa, kun moisen uudistuksen tekivät. Minä ainakaan en enää puffaa lehden juttuja - kun ei ole mitään mitä puffata!)

Kannussa on käyty kritiikistä hyvää kommenttikeskustelua ja itsekin otin asiaan maanantain kaupunginhallituksessa kantaa. Kulttuuripääkaupunkihankkeen parissa on tehty varmasti paljon hyvää työtä, mutta yksi puuttuu ja sen mukana kaikki: avoimuus, (läpi)näkyvyys & ihmisten innostaminen. Joten eiköhän ole aika avata kpk-konttuurissa ikkunat maailmaan ja huutaa kaupunki ja kaupunkilaiset mukaan osallistumaan, innostumaan ja luomaan toimintaa! Tuli ei pala kauaa, jos se ei saa ilmaa.

Tämänpäiväinen runomuotokuva oli oikeastaan ensimmäinen itse kokemani kulttuuripääkaupunkijuttu, joskin toki aika eksklusiivinen. Mutta se tuntui kivalta ja innostavalta, ja idean on tarkoitus kaiketikin tästä laajentua valtuuston ulkopuolelle. Jos muotokuvamahdollisuus tulee teitä vastaan jossain kulttuuripääkaupungin käänteissä, hypätkää hetimiten mukaan! Tästä se "vuosi 2011" alkaa...

Runomuotokuva!

Vähänkö olen ylpeä ja onnellinen! Minusta tehtiin tänään runomuotokuva! Kyse on projektista, joka toimii yhtenä käynnistäjänä kulttuuripääkaupunkivuoteen.

Muotokuvarunoni kirjoitti kirjoittajaryhmä Tapiirin Jasmine Westerlund meillä kotona. Tässä runo. Minusta se on näköinen, mutta arvioikaa te paremmin ulkopuolelta.

Katrille


Jos ihminen on talo

tämän silmät ovat uteliaasti auki

puutarhaan:

auringonkukkiin

valon vaihteluihin

ihmisten tarinoihin


- On taitavaa puhua suulla

ja silti haluta kuulla silmillä -


Toimeliaat käsivarret

hyvät kannattelemaan

painaviksi käyviä omenaterttuja,

tuloja, menoja

Raivaamaan päättäväisiä linjauksia

lakaisemaan pois lehdet,

ja esteet

Tarjoamaan ystävälle

viinilasin.


Ja kun nauru hyrähtää

se on

tyytyväisen kissan.