21.2.09

Turkulaisten valtuutettujen blogeja

Kaupunkilehti Turkulainen näyttää löytäneen blogini, ja on pariin otteeseen poiminut sieltä sitaatin. Ok, hyvä juttu. Mutta en suinkaan ole kaupungin ainoa bloggaava valtuutettu. Käytetään siis demokratian nimissä tilaisuus hyväksi siltä varalta, että joku kaupunkilainen löytää lehtijutun perusteella näille sivuille.

Tässä tietämäni turkulaiset valtuutettublogit, valtuustoryhmien koon mukaisessa järjestyksessä. Listaan vain enemmän tai vähemmän aktiiviset blogit, ja vain varsinaisten valtuutettujen osalta. Vaalien jälkeen täysin sammuneita blogeja en listaa, vaaliblogeilla on toisenlainen tavoite. Jos täältä puuttuu jonkun valtuutetun blogi, se ei johdu pahasta tahdosta. En vain ole löytänyt sitä, eikä se siksi ole listalla. Jos saan vinkin jostain puuttuvasta valtuutettublogista, lisään sen kyllä listaan.

Kokoomus

Pentti Huovinen
Petteri Orpo
Saara-Sofia Sutela
Maria Puhakka

Sosiaalidemokraatit

Ilkka Kantola
Ari Korhonen
Henry Toivari
Piia Elo

Vihreät

Ville Niinistö
Elina Rantanen
Katri Sarlund
Mikaela Sundqvist
Mette Hyytiäinen

Vasemmistoliitto

Annika Lapintie
Pirjo Rinne
Mirka Muukonen

Rkp

Stefan Wallin
Ulla Achren

Keskusta

Jarmo Laivoranta

Kristilliset

Ville Auvinen

Perussuomalaiset

Maria Lohela

Kaikkia näistä en itse seuraa, mutta tiedän niiden olevan olemassa. Osaa seuraan aktiivisesti. Blogeihin kannattaa tietenkin suhtautua niin, että hyvän blogin kanssa on kiva elää. Jos pitää blogia huonona, niin hittojako sitä sitten seuraamaan ja nostattamaan verenpainettaan. Eli ei niin kuin se entinen mies: "Jälkiruoka ei ollut hyvää ja sitä oli sitä paitsi liian vähän.".

Ja Facebook on ihan oma lukunsa, sielläkin meitä on. Vaan mitäpä minä siitä tietäisin, minua ei Facebookista löydy.

Mukavia lukuhetkiä!

19.2.09

"Demari tuu ikkunaan, täällä huutaa kansa..."

Ylläoleva huuto on saamastani sähköpostista, näin kai mielenosoittajat olivat valtuuston akkunain alla tahtoaan ilmaisseet. Vaan eivät tulleet demarit, eivät. Eivätkä kokkaritkaan. Lehden mukaan muutamaa sataa mielenosoittajaa kävivät tervehtimässä ainoastaan vihreät ja vasemmistoliitto. Hmmm. Jaaha. Vai niin.

Valtuuston äänestyslista toriparkkiäänestyksessä löytyy täältä. Turun Radion uutisointi kokouksesta taas löytyy täältä, innokkaimmat voivat vaikkapa kuunnella Heli Venhon valtuustoraportin, jossa allekirjoittanutkin on päässyt nauhalle mukaan. Tusarin uutisointi asiasta löytyy täältä.

Sain monelta kiitosta siitä, että olin kirjannut ylös valtuustossa käytyä keskustelua. Olin, joo, mutta olisi sen voinut tehdä joku muukin. Olen tehnyt joskus aikojen alussa aloitteen, jossa ehdotin muun hyvän lisäksi, että Turunkin valtuustosta voitaiin tehdä keskustelupöytäkirjat kuten Helsingissä tehdään. Ajatukseni kohtasi, noh, sangollisen kylmää vettä. Mutta katsokaapa Helsingin kaupunginvaltuuston keskustelupöytäkirjoja: ei tämä minusta niin vallan hullua ole, jos demokratiaan haluttaisiin satsata. Maksaa toki, myönnetään, mutta tarjoaa myös jokaiselle kuntalaiselle mahdollisuuden seurata, mitä hänen valtuustoon äänestämänsä edustaja siellä tekee tai on tekemättä. Harva tulee lehterille seuraamaan kokouksia, mutta netistä niitä voi tsekata milloin huvittaa, ja minkä asian kohdalta huvittaa.

Muuta maanantain kokouksesta: Raunistulan kaava meni läpi (vihreät olivat kaavan kannalla), samoin Jokikadun kaava (maisemasyistä olisimme halunneet kaksi kerrosta pois) ja Itäinen katu 64:n kaava (esitimme palautusta, tämä on ollut koko ajan riidanalainen). Kinasimme myös Ammatti-instituutin tilaratkaisusta, mielestämme tämä ei tässa taloustilanteessa ole kaupungin kokonaisedun mukainen. Valtuutettu Mette Hyytiäinen on kirjoittanut asiasta blogissaan, hän piti asiasta hyvän puheenvuoron valtuustossa.

Ylipäätään on todettava, että KAIKKI uudet valtuutettumme esiintyivät todella vakuuttavasti. Jokainen piti ensimmäisen puheenvuoronsa, ja mitä puheenvuoroja! Reippaita, selkeitä, asiaanmeneviä ja vakuuttavia. Vau. Äänestäjät ovat hoitaneet valtuustoryhmäämme superhyvät vahvistukset, kiitos vaan kovasti! Näillä eväillä kyllä mennään eteenpäin :).

Tarkastuslautakunnan raporttia ei ehditty käsitellä, kokous päätettiin juuri sitä ennen. Mutta koska kello oli jo yli puoli kaksitoista, tilanne oli hyvin ymmärrettävä. Pari muutakin asiaa jäi odottamaan seuraavaa kokousta.

Mitäpä muuta? Lomaviikko on mennyt sukkelaan. Perjantaina olin puoluehallituksessa Helsingissä ja lauantaina jatkoin vihreää kokoustamista eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteisessä tapaamisessa eduskunnassa. Maan hallitus on tehnyt puolivälin tarkastelua, ja samassa mielessä mekin olimme itsellemme buukanneet lauantaipäivän seminaarin. Seminaari osui aika mielenkiintoiseen hetkeen, kun nyt on ollut agendalla monia sellaisia päätöksenteossa olevia asioista, jotka ovat olleet erityisesti meille vaikeita. Hyvä esimerkki tästä on Lex Nokia eli urkintalaki. Tänään taisimme saada asiassa hieman tasoitusta, kun KAIKKIEN puolueiden nuorisojärjestöt olivat ansiokkaasti ryhtyneet yhteiseen rintamaan lakiesitystä vastaan. Jep jep.

Tänään keskiviikkona Yle julkaisi tutkimuksen perussuomalaisten kannatuksen nousun syistä. Kuplahan se on siinä mielessä, että kukaan ei oikeasti tiedä, mitä perussuomalaiset ajavat tai ovat saaneet aikaan (ok, ei vielä mitään). Mutta politiikassa kuplilla voi olla merkitystä, jos vaalit sattuvat kuplan kannalta sopivalla hetkellä. Meidän kannaltamme asialla on merkitystä ehkä eniten sitä kautta, että tilanne kiristää hallituskumppaneitemme pinnaa: kaikki suuret puolueet vuotavat persuihin, mutta erityisesti keskusta.

Paikallisesti taas demarit tuntuvat olevan äreinä ja tulkitsevat tuttuun tyyliinsä yksinoikeudella ryhmien välistä sopimusta. Myös rivien välejä. En viitsi sanoa julkisesti, mitä moisesta toimintatavasta ajattelen. Mutta ymmärrän takakireyden: he ovat kaulaansa myöten itse keittämässään sopassa, joten mikä sen kätevämpää kuin lähteä etsimään syypäitä muualta. Ja ihan muihin ongelmiin. Eli haukkuja valtakunnassa ja haukkuja kotona. Vihreä karavaani taitaa olla liikkeessä ;).

Lauantaista vielä: karkasimme mieheni kanssa kokouksesta hieman kesken, sillä iltapäivästä meidät oli kutsuttu Sangen Tärkeään Tapahtumaan: ristiäisiin. Meistä tuli Kaarlo Alvarin, hyvien ystäviemme pojan kummit. Minusta jopa sylikummi. Oi onnea! Pikkumies käyttäytyi koko tapahtuman ajan vauvamaisen mainiosti: ähki, puhki ja kitisi vähän, mutta tapahtumaa häiritsemättä. Pään valelu vedellä oli sellainen yllätys, että hän vaikeni hetkeksi kokonaan. Jälkeenpäin kappelissa oli kakkukahvit ja seurustelimme siellä pitkään. Vielä jälkeemminpäin merkittävä osa kasteväestä lähti yksille ristiäisoluille, jotka johtivat seuraaviin. Kun olimme nostaneet Kaarlolle riittävästi maljoja, ehdimme nipin napin yö-yhden bussiin Turkuun. Kotona olimme puoli neljän jälkeen, niin perusteellisesti tuli poika kastettua. Ja kurkut kanssa.

Ilta oli tosi hauska: spontaania rilluttelua Ruoholahdessa kavereiden kesken iloisen perhetapahtuman jälkeen. Ja kaneja. Ne ovatkin tällä viikolla olleet uutisotsikoissa. Helsinkiläinen ystäväpariskunta kertoi, että viime kesänä Töölönlahdenrannalla kävellessä he olivat laskeneet kaneja pienen kävelymatkan varrelta. Päästyään kolmeenkymmeneen he olivat menneen laskuissa sekaisin. Ja kuinka ollakaan: tullessamme yöllä syömästä Ruoholahden Poijusta pomppi edessämme kadun poikki - kani. Hitsit niitä on paljon ja joka paikassa.

Kummipojasta odotan mukavaa tulevaisuutta, kunhan hänelle karttuu hieman enemmän ikää. Vauvat eivät ole aivan minun juttuni, ei ole paljoakaan kokemusta. Toivon, että hieman vanhempana Kaarlo saa tulla meille yökylään ja voimme mieheni kanssa rakentaa poikaan rauhallisen kahdenkeskisen suhteen. Jokaiselle lapselle on hyvä, jos heillä on vanhempien lisäksi "omia aikuisia", ja kummit ovat niitä mitä luontevimmin. Ja koska meillä on lähisuvussa niin vähän lapsia, ovat kummilapset omassa elämässä todella tärkeitä ilonlähteitä.

Mitä muuta? Tiistai meni kokouksissa: olin ensin kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan tehtäviin liittyvä palaveri, ja sen päätyttyä toinen kokous samaa sarjaa. Tällaista tämä kai sitten on: kokouksia kokousten päälle. Huh. Mutta keskiviikon lomailin kotia siivoten. Minun arjessani se on mukavaa vaihtelua.

16.2.09

Toriparkin kansanäänetysesityksen käsittely valtuustossa

Tänään kaupunginvaltuustossa oli poliittisesti kuuma asialista. Etukäteen kuohutti erityisesti kauppatorille suunniteltua toriparkkia koskeva kansanäänestysaloite. Ja huonostihan siinä kävi, kansanäänestystä vastustavat voittivat äänestyksen äänin 40-27. Tässä tarkemmat tiedot äänestyksestä:


JAA 40 valtuutettua: Kokoomus 19, Sdp kokonaan (15), Vasemmistoliitto 1 (Raimo Huhtanen), rkp 2 (Christel von Frenckell-Ramberg, Stefan Wallin), keskusta kokonaan (3)


EI 27 valtuutettua: Vihreät 11 (koko valtuustoryhmä), vasemmistoliitto 9, kristilliset 2, Suomen kansan sinivalkoiset 1, perussuomalaiset 1, rkp 2 (Ulla Achren, Carin Åminne), kokoomus 1 (Pauli Kossila) 27


TYHJIÄ 0

POISSA 0


Kirjasin kauppatorin kansanäänestystä koskevat puheenvuorot, koska kaupunkilaisia ehkä kiinnostaa tietää, mitä heidän edustajansa ovat asiasta puhuneet. Tässä kirjaamani muistiinpanot. Voi olla, että olen tehnyt kirjaamisessa virheitä, mutta parhaani yritin ja mahdollisimman neutraalisti. Pahoittelen mahdollisia virheitä.


Puheet aloitti Mirka Muukkonen ja lopetti Pauli Kossila. Keskustelu kesti yli kaksi tuntia.


Mirka Muukkonen vas: Heti vaalien jälkeen kerääntyi kansalaisliike vaatimaan kansanäänestystä, tuolloin oli kyse siitä, että asia tulisi käsittelyyn vanhaan valtuustoon. Luki osuvan pätkän valtuutetuille annetusta oppaasta, jossa vaaditaan päättäjiä kunnioittamaan kuntalaisten mielipiteitä. Kun tuhannet kaupunkilaiset ovat lähteneet liikkeelle, pitää äänestys järjestää. Jos päättäjät eivät edusta kaupunkilaisia, keitä he sitten edustavat? Demokratia maksaa, mutta se saakin maksaa. Teki esityksen: Valtuusto päättää, että kansanäänestys toimitetaan.


Olavi Mäenpää sks: Kunnallista neuvoa-antavaa kansanäänestystä voi tietyin osin verrata lakko-oikeuteen. Kun tietty määrä kuntalaisia voi vaatia kunnallista kansanäänestystä, miksi ei sitten voi äänestää. Melkein 14 000 turkulaista allekirjoitti vaatimuksen. Ihmetteli suuresti niitä valtuutettuja, jotka ovat vaihtaneet kantaansa, ja sanoin kunnioittavansa niitä, jotka ovat kantansa pitäneet joko puolesta tai vastaan. Moitti nimeltä yhtä demarivaltuutettua (Elo). Kyseli, mitä valtuutetut pelkäävät kansanäänestyksestä. Kansanäänestyksen kalleudesta sanoi, että asiasta on pidetty on huvittavia puheenvuoroja, demokratialla ei saa olla hintaa. Vaalien yhteydessä ei pidetty toriparkkikansanäänestystä, ennen vaaleja on ehdokkaiden lupaukset melkein aina se mukaisia kuin mitä kysyjä kysyy. Ihmetteli, mitä virkaa on selityksillä asemakaavatoimiston vastauksista kaavamielipiteisiin, näinkö tulee kunnallinen demokratia hoidettua. Sitten ihmetteli perussuomalaisten Lohelan lehtilausuntoa, että ei ole perehtynyt toriparkkiasiaan. Annetaan kansan päättää, pulinat pois. Kannatti Muukkosen tekemään muutosesitystä.


Annika Lapintie vas: Kyseessä on perustavaa laatua oleva kansalaisten demokratiaa koskeva asia. Ihmiset eivät ole kirjoittaneet nimeään mihin vaan listaan. Kunnallisvaalit 2008 ei perusteluna pidä paikkaansa, ihmiset eivät äänestäneet toriparkista. Sitten vaalien jälkeen esim. demarit päättivät olla toriparkin kannalla. Ihmiset ovat olleet ihmeissään, ja jopa demareiden väki on nimittänyt omiaan takinkääntäjiksi, ei silloin tämä perustelu voi pitää paikkaansa. Tässä ei kukaan ole myöskään siirtämässä mitään kaavoitusvastuuta kansalaisille, perustelu ei pidä paikkaansa. Jokaisen pitäisi pitää johtotähtenä työssään, että jos kansalaiset ovat oikeasti näin aktiivisia, on töppä ja torkeä päättäjä, joka ei näitä kansalaisia kuuntele. Sivulla 13 todetaan, että mikäli kansanäänestys järjestettäisiin, pitää ruveta arvioimaan edellytyksiä kevyenliikenteen ym. edellytysten parantamisesta, Tämä on suoranaista kiristystä. Lisäksi Lapintie puuttui siihen aivan älyttömään perusteluun, että jos kansa nyt päättää, että ei rakenneta toriparkkia, sitä on vaikea rakentaa sitten jälkikäteen.


Virpa Puisto sdp: On helppo yhtyä aiemmin pidettyihin puheenvuoroihin siitä, että demokratia on arvokas asia ja kansan mielipidettä pitää kunnioittaa. Demokratialla ei ole hintaa, mutta kansanäänestyksellä kyllä on. Siihen ei ole nyt varaa. Suree sitä välinpitämättömyyttä, millä listaa on valmisteltu. Kappale, johon jo Lapintie kiinnitti huomiota, ei pidä paikkaansa (Österbladin tontti ym). Kunnallisvaaleissa toriparkki oli keskeinen vaaliteema. Kansanäänestys toteutuu parhaiten siten, että valtuutetut äänestävät ennen vaaleja lupaamansa kannan mukaisesti. Hän tulee aikanaan äänestämään toriparkkia vastaan.


Jukka Kärkkäinen vas: Lähes 9 % äänioikeutetuista on kannattanut äänestystä. Valtava määrä turkulaisia oli meitä vastaanottamassa. Onko jotain, joka ei tukisi kansanäänestystä, vaikka niin moni sitä haluaa. Kärkkäinenkin piti perusteluja jopa virheellisinä. Ei vaaleissa otettu parkkiasiaan niin kovin selkeää kantaa. Lisäksi valtuutettujen mielipiteet ovat muuttuneet. Kävi läpi kaupunginhallituksesta tulleet perustelut: miten muka ei voitaisi kysyä kaupunkilaisten mielipiteitä yhdestä merkittävästä kaavoitusasiasta? Ei se sulje pois mitään muuta kuin yhden merkittävän vaihtoehdon. Onko muutama satatuhatta euroa merkittävä kustannus kuntademokratian toteutumisesta? Kärkkäisen mielestä se ei ole. Samassa yhteydessä voidaan laajemmin informoida kaupunkilaisia kehittämisasioista. On tärkeä aktivoida kuntalaisia tuomaan mielipiteensä esille tärkeistä asioista. Emme valtuutettuina ole mitenkään sidottuja kuntalaisten kannanottoon, viimeistään seuraava valtuusto voi tarkastella kantaa uudelleen jos olosuhteet muuttuvat. Toki itse katsoo, että äänestyksen tulos on moraalisesti sitova, jos äänestysprosentti on riittävän korkea, kuten uskoo että se tässä tapauksessa tulisi olemaan. Aihe sopii kansanäänestyksen kohteeksi, vaikka meillä ei ole ollut tapaa käyttää kansanäänestystä tämänkaltaisissa asioissa. Ei ole mitään perustetta, miksi ei voisi kysyä kuntalaisten mielipidettä kaavoitusasiassa. Voisi saada myönteistä mediajulkisuutta kaupungille. Esitti, että hylätään ja kannatti Muukkosta esitystä sekä palautetaan kh:n käsittelyyn (=tarkoitti oikeasti kannattaa Muukkosta).


Pauliina De Anna vihr: Palautti mieleen muutaman aiempien puheenvuorojen asioita: Osoitti puheensa erityisesti niille, jotka ennakkotietojen mukaan tulevat vastustamaan kansanäänestystä ja kyseli, eikö tilanne ole demokratian irvikuva. Pohti lyhyesti eri argumenttien mielekkyyttä ja korosti, miten äänestys voidaan järjestää yksinkertaisin kysymyksin ja asetelmin. Huomautti lisäksi, että eihän meillekään ole esitetty mitään muita keskustan kehittämisen vaihtoehtoja kuin yksi ainoa pysäköintilaitos. Nämäkin 13 000 asukasta ovat kaupungin veronmaksajia. Kuinka siis nämä perusteet voivat olla painavampia? Kuntalaisen tahtoa on kunnioitettava. Kannatti koko ryhmän puolesta Muukkosen tekemää esitystä.


Marjukka Karttunen kok kommentoi: ei ole kyse kansantahdon vastustamisesta, vaan siitä, että asia juuri kysyttiin vaaleissa ja niihin kysymyksiin ovat ehdokkaat vastanneet.


Elina Rantanen vihr: On käyty läpi monia argumentteja, haluaa nostaa niistä esiin vain yhden, jota vastaan on mahdotonta keksiä painavampia argumentteja: 13 000 allekirjoittajaa, niin lyhyessä ajassa. Ihmiset olivat itse hyvin aktiivisia, pyysivät tutuntuttujaan lähettämään listoja ym. Tämä ei ole mikä tahansa asemakaava, tori on Turun sydän. Tämä on perusteluista ylivoimaisin. Aloitteita ei todellakaan tule joka kokoukseen, ei edes joka valtuustokaudella. Meidän ei tarvitse miettiä kovin usein, onko meillä tähän varaa tai ei. Kannatti Muukkosta ja toivoi, että kh ottaa asian nyt valmisteltavakseen ja tuo sen seuraavaan kokoukseen.


Ulla Achren rkp: Päättäjiä syytetään siitä, että emme kuuntele kansalaisia. Osa rkp:n ryhmästä on kansanäänestyksen puolesta. Moni on toisaalta sitä mieltä, että sana sanottiin jo vaaleissa. Toriparkista puhuttiin paljon, siitä kyseltiin, mutta se ehdotus, johon valtuusto voi ottaa kantaa, ei silloin ollut esillä. Koko asiassa tulisi puhua suuremmista asioista ja laajemmin kuin vain toriparkista, eli keskustan kehittämisestä. Kannattaa torin alle rakennettavaa paikoitustilaa, mutta erilaisia edellytyksillä mm. taloutta, torikauppaa, ramppeja koskien. Kannatti kansanäänestystä JA toriparkkia. Onko meillä varaa laittaa rahaa kansanäänestykseen? On meillä huonompiinkin projekteihin pantu rahaa. Askarruttaa myös neuvoa-antavuus, jos tulos on ei, mutta kok ja sdp ovat jo nyt päättäneet kannattaa toriparkkia.


Katri Sarlund vihr: Omassa puheenvuorossani korostin sitä, että kyseessä on selkeä valintatilanne. Toisessa vaakakupissa on 13 000 kaupunkilaisen vaatimus kansanäänestyksestä. Mitä toisessa kupissa on, jotta se kerran monen valtuutetun mielestä on painavampi kuin asukkaiden vankka vaatimus ilmaista mielipiteensä? Ainakaan kuppeja ei saa tasan sillä argumentilla, että valtuusto edustaa kuntalaisten mielipiteitä, kun useampi valtuutettu on jo vaihtanut mielipidettään. Lisäksi on muistettava, että kaikki kaupunkilaiset eivät äänestäneet vaaleissa, mutta heillä silti voi olla tässä asiassa halu ilmaista kantansa. Kehuin myös Lapintien puheenvuoroa. Totesin, että kansanäänestyksestä tiedottamiseen meillä on jo kelpo väline, Turku-posti. Itse äänestys voitaisiin toteuttaa pääasiassa postiäänestyksenä. Esityslistalla toisen asian kohdalla on tietoa viime vuoden lopussa päättyneestä projektista nimeltä Demokratiatilinpäätös, jossa tavoitteena oli kehittää kuntademokratian tilaa ja toimivuutta. Vuosina 2005 -2008 hankkeen kokonaismenot olivat 107.199 €. Oliko tämä sallittu kustannus demokratia edistämiseksi ja kansalaisten osallisuuden edistämiseksi? Kuinka alas pitäisi kansanäänestyksen yksikköhinta/äänestäjä saada, jotta demokratia ja kansalaisten itsensä vaatima kuuleminen olisi perusteltavissa? Lopuksi pyysin valtuutettuja miettimään, mitä heillä todellisuudessa on siinä toisessa vaakakupissaan. Onko sen sisältö todellakin painavampi kuin 13 000 kaupunkilaisen mielipide?


Jarmo Rosenlöf sdp: Päätöksenteko ei ole ollut helppoa sosialidemokraateille. Lähestyvät asiaa siltä osin, että asia ei ole yksin toriparkki eikä torin kaava, vaan pitää hyväksyä myös koko keskikaupungin kehittäminen, eikä sitä asiaa ole tässä kansanäänestysaloitteessa tuotu esille. Muistutti myös edellisestä ryhmien välisestä sopimuksesta, siinä oli kirjaukset asiasta. Kaikki tietävät, että demarit tekevät ryhmäpäätöksiä, on asiatonta lähteä painamaan yksittäisiä valtuutettuja. Tämä asia on huomattavasti suurempi. Rosenlöfille tulevat yhteydenotot ovat koskeneet lähinnä pelkoa siitä, että asia kaatuu taloudellisesti kaupungin niskaan. Eivät välttämättä hyväksy kj:n kaikkia perusteluita mutta kylläkin esityksen.


Kommenttipuheenvuoroja:

Mika Helva vihr: ei sopimuksessa tällaista ollut.

Mette Hyytiäinen vihr: keskustaa voi kehittää myös ilman toriparkkia.

Olavi Mäenpää sks: älkää te vastatko Piian Elon suulla alkääkä kahlitko häntä, antaa valtuutettu Elon itse vastata

Jarmo Rosenlöf sdp: toteaa edelleen Helvalle, että oli selvä viittaus parkkiasian ratkaisemiseen, ja jokainen saa käyttää itse oamt puheenvuoronsa

Mika Helva vihr: sopimuksessa ei käytetty sanaa parkki ja pysäköintiasiat on ratkaistu jo silloin, kun Louhi rakennettiin, ja jos Louhi joskus käy riittämättömäksi, sitä voi laajentaa

Elina Rantanen vihr: olemme ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa esittäneet Louhen laajentamisen tutkintaa

Aleksi Randell kok: toriparkki sisältyi asiaan, vaikka sitä ei sopimuksessa suoraan lukenutkaan


Ville Niinistö vihr: piti kokoomuksen ja demareiden koplausta kummallisena menneiden sopimusten valossa. Puhui siitä, miten kansanäänestys voi auttaa demokratian kehittämisessä. Meillä äänestysaktiivisuus on laskenut ja ihmiset kokevat, että he eivät voi vaikuttaa lähiympäristöönsä. Perustuslakiuudistuksen yhteydessä tullaan harkitsemaan myös sitä, että olisi pakollinen kansanäänestys, jos riiittävän suuri määrä (ehkä noin 10 % ) sitä vaatii. Kansanäänestys vahvistaa suoraa demokratiaa eikä heikennä sitä, Sveitsissä ihmiset saavat tietoa ja poliittisten ryhmien näkemyserot tulevat selviksi. Poliitikot joutuvat näkemään vaivaa perustellakseen kantansa ihmisille. Suomessa tulee sellainen tunne, että juristerian kielellä pyritään hämäämään. Sellainen politiikka, jossa ihmisiä kuullaan, ei tietenkään ole kovin helppoa politiikkaa, mutta se lisää ihmisten osallistumista. Ja se ratkaisisi asiat siten, että tuloksen jälkeen olisi helppo sopia muista tarvittavista toimenpiteistä keskustan kehittämiseksi. Turun keskusta on Suomen arvokkaimpia kaupunkialueita ja se on kansanäänestyksen arvoinen. Suomessa ihmiset helposti kokevat, että kun he haluavat vaikuttaa, kansanliikkeet usein häviävät taistelunsa. Näkemyksiä ei huomioida, eikä tämä nosta äänestysaktiivisuutta vaalipäivänä. Tarvitsemme siis instituutiona kansanäänestyksiä.


Kommenttipuheenvuoroja:

Jarmo Rosenlöf sdp: Sosialidemokraatit ovat asettaneet omat ehtonsa, ja jos nämä ehdot eivät toteudu, he eivät kannata toriparkkia.

Olli Manni kok: aikoinaan ei kannatettu jätevedenpuhdistamoäänestystä, eivät vihreätkään.

Ilkka Kanerva kok: kommenttipuheenvuoro meni minulta ohi, sori

Katri Sarlund vihr: puhuin siitä, miksi aikoinaan en kannattanut sitä kansanäänestystä jätevedenpuhdistamosta, ja pidän sitä vieläkin oikeana ratkaisuna

Aleksi Randell kok: ei tämä ole niin yksinkertaista

Katri Sarlund vihr: kyllä tämä nyt vaan on yksinkertaista


Maija Perho kok: Jatkaa siitä, onko asia niin yksinkertaista. Toriparkkiratkaisu antaa edellytyksen muille kehittämistoimille, joita keskustan kehittäminen edellyttää. Lapintie tulkitsi uhkailuksi, Perho tulkitsee niin, että mainittujen kehittämiskohteiden toteuttaminen estyy tai vaikeutuu. Hän myös kyseli, että luovuttaako valtuusto vakaan harkintansa ja päätösvaltansa pois, jos kansa äänestää asiasta, On sitten aivan eri asia, miten kehitetään kansan osallistumismahdollisuuksia ja käytännön järjestelyitä. Ryhmä ei kannata kansanäänestystä.


Kommenttipuheenvuoroja:

Virpa Puisto sdp: ei nämä puistot liity mitenkään toriparkkiin

Mikaela Sundqvist vihr: toriparkki ei kalliilla pysäköintipaikoilla ratkaise tämän kaupungin pysäköintiongelmaa

Maija Perho kok: kytkeytyvät pysäköintijärjestelyihin torin ympäristössä, kaupungintalon puisto on yksi sellainen

Aleksi Randell kok: kyllä kytkös on olemassa, ja siksi tämä puhuu nimenomaan kansanäänestystä vastaan


Pasi Heikkilä vas: tulee muistuttamaan tulevia äänestäjiä tästä demareiden kekkuloinnista ja siitä, mihin ryhmäkuri johtaa, se on tyhmäkuria. Tämä lama ei toriparkkityömaalla hoidu. Poliittinen valta on aina ostettavissa, mitä isompi vaalibudjetti sitä enemmän ääniä. Ihmettelee, että täällä ei ole aivan reiällisiä takkeja kun niitä on niin monta kertaa käännetty. Puhui pääomittamisesta ja siirtyi sitä kautta Yhdysvaltain velkoihin. Sitten puhuttiin Olkiluodon työmaasta ja siellä työskentelevistä ulkomaalaisista. (Huono selostus minulla, putosin hieman kärryiltä). Kun pääomat on rakennusvaiheen kriittisessä vaiheessa syöty tai juotu loppuun, sitten vaaditaan kaupunkilaisten uhriverta. Kaupunkilaiset seisovat toirmontun reunalla ja päättäjät Börsin ikkunoissa konjakkilasi kädessä, tai jotain. (Oli hieman haastava puheenvuoro).


Mika Helva vihr: Turku sai aikoinaan paljon mainetta sillä, että Turku allekirjoitti Aalborgin sopimuksen. Sen ensimmäinen kohta koskee kuntalaisten osallisuuden parantamista. Tänään testataan se, allekirjoitetaanko papereita vain pilanpäiten vai ollaanko niissä tosissaan mukana. Tänään voidaan osoittaa, että kun kuntalaiset näin sankoin joukoin vaativat kansanäänestystä, se järjestetään. Sama juttu on Turku-strategiassa, se lähtee demokratiasta, osallisuudesta ja siitä, että kuntalaiset saavat sanoa sanansa. Strateginen johtaminen lähtee Turku-strategiasta, ja sen lähtökohta on kuntalaisten kuuleminen. Tänään pitää ansaita ne Aalborgin sopimuksesta saadut kiitokset.


Mikko Laaksonen vihr: Kauppatorin asemakaavan käsittelyä vaalien alla tarkoituksen mukaisesti hieman viivytettiin, esittely oli viety Joutsenettiin jo ennen vaaleja mutta sitä ei silti tuotu listalle ennen kuin vasta vaalien jälkeen. Kansanäänestystä käytetään runsaasti paikallisissa asioissa mm. Yhdysvalloissa ja Sveitsissä. Puhui liikennejärjestelmistä ja siitä, miten Turussa tullaan ydinkeskustaan asioimaan. Monet keskustassa asioivat ovat valinneet asuinpaikkansa siksi, että eivät tarvitse autoa. Piti riskialttiina sitä, että keskustan kannalta merkittävät asiat kuten pyörätieverkoston toteutuminen, kytketään toriparkkiin sillä tapaa kuten on nyt useissa puheenvuoroissa tehty. Vertasi pysäköintilaitosta siihen, että tehtäisiin terveelle ihmiselle ohitusleikkaus. Ihmisillä on paljon huolia toriparkkiin liittyen ja siksi he haluavat kansanäänestystä. Rakentaminen kestää selvitysten mukaan 4,5 vuotta, ja se on pitkä aika ihmiselämässä. Rakentamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia, mutta käsittelyssä olleen maankäyttösopimuksen mukaan kaupungilla ei ole mahdollisuutta anoa korvauksia esimerkiksi joukkoliikenteelle aiheutuneista haitoista.


Martti Wallasvaara vihr: uuden valtuutetun yksinkertainen huomio käydystä keskustelusta: ei ole kuullut miään painavaa haittaa kansanäänestyksen järjestämisestä. Näkee silmissään 3-4 euroa/äänestäjä maksavan mainoskampanjan, jossa kaupunki saisi valtavasti valtakunnallista myönteistä huomiota kansalaisten kuuntelemisesta.


Mikaela Sundqvist vihr: Se, että kaupunkilaisten mielipidettä ei nyt haluta kuunnella, ei kannusta äänestämään seuraavissa vaaleissa. Jotta usko demokratiaan säilyy, tulisi kansanäänestys suorittaa.


Jarmo Laivoranta kesk: Miten se, että ei päätetä kansanäänestystä, olisi demokratian irvikuva? Me olemme täällä demokraattisesti valittuja ja teemme demokraattisesti päätöksiä. Pitäisi enemmän irvikuvana sitä, että me muuttaisimme mielipiteitämme aina uusien vaatimusten mukaan. Tosin myöntää, että hänellä saattaa olla trauma EU-kansanäänestyksestä ja muisteli siitä asiasta menneitä. Ei myöskään halua haaskata rahaa kansanäänestykseen, virkamiehet tarvitaan tekemään nyt talouspäätöksiä. Se on myös ryhmän yksimielinen kanta.


(Saara-Sofia Sutelalle kok tuli tässä kohtaa este, hän poistui kokouksesta. (Sutela oli muuten vaalikoneessa ainoana kokoomuslaisena ollut toriparkkia vastaan).)


Piia Elo sdp: Ei käy enää läpi argumentteja, mutta ryhmä on demokraattisesti äänestämällä päättänyt olla kansanäänestystä vastaan. Kukaan ei ole häntä painostanut vaan hän noudattaa ryhmän päätöstä. Tulee kuitenkin aikanaan äänestämään toriparkkia vastaan.


Pentti Huovinen kok: kunnioittaa suuresti kansalaisten kantaa. Kaava kuitenkin sallii liiketilojen rakentamisen, mutta asiasta ei ole vielä lopullista tietoa. Eniten häneltä kysyttiin vaalien alla toriparkkikantaa. Vastasi, että kulttuuripääkaupunkivuonna pitää olla torin kunnossa ja asia ei saa kaatua taloudellisesti kaupungin syliin. On kaupunginhallituksen esityksen kannalla.


Pauli Kossila kok: Oman ryhmänsä kannasta poiketen on sitä mieltä, että kansanäänestys pitää järjestää. Kaikilla ei ole tietoa tarpeeksi, mutta jos äänestys järjestettäisiin, tietoa tulisi varmasti riittävästi.

14.2.09

Kanivaara!

Kirjoittelin muutama päivä taaksepäin Helsingin kaniongelmasta, joka on leviämässä nähtävästi koko Etelä-Suomeen. Kaneja on ainakin Vantaalla, Espoossa ja kuulemma Forssassakin. Lauantain Turun Sanomat kirjoitti Turun kaniongelmasta. Meilläkin on kaniongelma, ei vielä suuri mutta ehdottomasti kasvava.

Asia vaatii nopeita toimenpiteitä. Kaupungin ympäristönsuojelutoimiston on mietittävä nopeasti, mitä asialle voi vielä tässä vaiheessa tehdä. Kanien leviäminen Ruissaloon on kammottava ympäristökatastrofi: Suomen arvokkain luonnonsuojelualue ja sen kasvillisuuden tuhoavat kanit on äärimmäisen huonosti yhteensopiva yhdistelmä.

Ja ihmiset: älkää nyt hemmetissä ruokkiko niitä kaneja! Ne voivat olla söpöjä, mutta ne ovat söpöjä samalla tavalla kuin minkit: karvaisia ja nappisilmäisiä ympäristötuholaisia. Kukaan ei ymmärrä niitä ihmisiä, jotka käyvät vapauttamassa minkkejä luontoon. Yhtä vähän pitää ymmärtää niitä, jotka vapauttavat kaneja luontoon tai käyvät niitä siellä ruokkimassa. Kanit ovat aiheuttaneet ekokatastrofeja kautta maailman. Lukekaa ympäristöongelmien historiaa, jos ette muuten usko.

Lisätiedoista kiinnostuneille: kanifaktaa voi käydä opiskelemassa Helsingin kaupungin rakennusviraston sivulta. Ylen ympäristösivulta voi taas käydä tutkimassa, miten kanit ja kissat aiheuttivat oikein kunnon katastrofin erään kaukaisen saaren ekosysteemille. Tapaus on hyvä esimerkki luonnon monimutkaisista vuorovaikutussuhteista ja siitä, että ihmisen pitäisi varoa näihin kajoamista. Seuraukset käyvät helposti hallitsemattomiksi. Varomisen tärkein vaihe on varoa päästämästä luontoon sinne sopimattomia vieraslajeja.

13.2.09

Linja-autossa on myös tunnelmaa

Meinasin tänään myöhästyä Hesan bussista kun iltapäivän kolmekakkonen Varissuolta eteni kohti keskustaa kovin hitaasti. Ruuhka-aikaan matkaaminen Vakkelta (tai V-citystä, kuten nuoret nykyään kirjoittavat) on normaalistikin verkkaisaa, mutta tänään matkaa hidasti vielä tavallista enemmän bussissa käynnistynyt bussiparlamentti.


Kuuntelin musiikkia kuulokkeilla, joten en ensin kiinnittänyt huomiota bussin etuosassa käynnistyneeseen keskusteluun. Jossain vaiheessa havahduin, että hyvänen aika, täällähän joukko matkustajia ynnä yksi bussikuski ruotivat toriparkkia.


Harvinainen ilmiö: suomalaisessa kaupunkibussissa ei paljoa puhuta vieraiden kanssa, eikä ainakaan joukolla politiikkaa. Vaan nytpä puhuttiin. Jos kaupungin demarit tunsivat kummaa kuumotusta korvanlehdissään perjantai-iltapäivänä, voin kertoa siihen syyn. Teitä moitittiin kiivaasti. Demareiden toriparkkikantaa ei ymmärretty, ei sitten yhtään. Demareille ei kuulemma aiota sanoa enää edes päivää, jos he äänestävät parkin kaupunkiin. Kokoomuskin sai siipensä, mutta vähemmän. Keskustelussa mainittiin kaikkea sellaistakin, jota ei tänne viitsi kirjata. Joku kansan syvistä riveistä puhui mafiastakin. Toriparkin tarvetta ei ymmärretty, koska Louhessa on tilaa, ja hanketta pidettiin liian riskialttiina. Niinpä.


Vihreänä toriparkkikriitikkona myönnän, että nautin tilanteesta. Poistuin bussista tuomiokirkolla, jolloin hymyilin jo kuin mikäkin irvikissa. Kannanotot olivat käyneet niin reheviksi, että kohta olisin varmaan alkanut nauramaan ääneen.


Vakavasti puhuen aktiividemareiden olisi pitänyt kuulla se keskustelu. Heitä nimittäin pantiin oikeasti halvalla. Keskusteluun vaikutti osallistuvan useampi demarien äänestäjä – tosin nyttemmin entinen äänestäjä, sillä keskustelijat vakuuttivat kuorossa, että demareita he eivät enää tule äänestämään. Demareille ei kerta kaikkiaan osoitettu mitään armoa.


Bussiparlamentin keskustelu vahvisti entisestään käsitystäni siitä, että turkulaiset demarit ovat tekemässä poliittista itsemurhaa. Minun pitäisi kai oikeastaan riemuita asiasta. Mutta se ei vähennä hämmästykseni määrää: miten demarit voivat katsoa, että heillä on varaa tähän poliittiseen tilanteeseen? Ovatko he vapautuneet tykkänään poliittisten realiteettien tajusta? Vai mikä on se intressi, joka pakottaa ryhmän ajamaan toriparkin läpi oman poliittisen aseman menettämisen uhallakin?


Kokoomuksesta kaikki tietävät, mitä mieltä he toriparkista ovat olleet ja tulevat olemaan. Sama juttu on meidän vihreiden kanssa. Mutta demareiden tilanne on toinen. He jättivät kantansa avoimeksi ennen vaaleja, pelasivat riskillä kaksilla korteilla ja hävisivät jo vaaleissa. Nyt he ovat itse taluttamassa itseään todellisen kuilun partaalle – ja jos bussikeskustelijoita on uskominen, jo hyvää vauhtia syöksymässä kohti kuilun pohjaa.


Minkä ihmeen takia he pitävät tätä tilannetta tavoittelemisen arvoisena? Miksi he eivät kannata kuntalaisten kuulemista eli kansanäänestystä, jotta saisivat ratkaistua sisäisen ristiriitansa oman kannatuksensa ja asemansa säilyttämisen kannalta järkevällä tavalla? Jään vain ihmettelemään.


Mitäpä muuta? Olen kuluneen viikon aikana saanut viime jakson kokeet tarkastettua. Urakka oli melkoinen. Tiistaina oli maakuntaliitossa hallituksen iltakoulu maakuntakaavasta. Parainen-Nauvo –välin kaavaratkaisu puhuttaa enemmän kuin mikään muu. Myös tuulivoimasta keskusteltiin. Torstaina oli penkkaripäivä ja tänään perjantaina vanhojen tanssit sekä halipäivä. Ja tuntien päätyttyä alkoi talviloma! Lomaolo on vielä löytymättä, mutta eiköhän se tästä, nyt kun puoluehallituksen kokouskin jo päättyi. Aion olla kotosalla, levätä ja ulkoilla sekä käydä parissa kokouksessa. Siinä suunnilleen lomasuunnitelmani. Ja ehkä voisin vaikka istuttaa ensimmäiset kesäkasvien siemenet.


Mielenkiintoinen uutinen viikolla oli Googlen ”kiinteistökauppa” Haminassa. Summan tehdas päätyy uudenlaisen teollisuuden tiloiksi. Houkutuslintuna on toiminut haminalaisten kiinnostus tuulivoimaan. Niinpä. Ympäristöystävälliset ratkaisut ovat kannattavia myös imagomielessä, ei ainoastaan ympäristön tilan parantamisen kannalta. Eikös tätä ole yritetty tolkuttaa viimeiset parikymmentä vuotta? Uskooko joku, että ydinvoimala olisi kyennyt vastaavaan?


Samaa asiaa käsittelee uusin Suomen Kuvalehti. Siinä on juttu, jossa todetaan, että Yhdysvaltain energiaministeriön raportin mukaan viidennes maan sähköstä voitaisiin tuottaa tuulivoimalla vuoteen 2030 mennessä, ja ratkaisu toisi kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Oli mukava lukea lehdestä myös kolumni, jossa demaripuhis Jutta Urpilainen kirjoittaa vihreän talouskasvun ja viherkaulustyöpaikkojen puolesta. Demareiden lämpeneminen asialle kesti kauan, mutta onneksi merkitys on nyt tunnustettu ja pystymme jakamaan asiassa yhteisiä tavoitteita. Voi vain toivoa, että ympäristöherätys etenisi demareissa myös tänne länsirannikon paikallistasolle saakka.


Kuluvan vuoden joulukuussa pidetään Kööpenhaminassa YK:n suuri ilmastokokous, jossa liki 200 maan päättäjät kokoontuvat sopimaan uudesta maapallon laajuisesta ilmastosopimuksesta ja Kioton sopimuksen jatkosta. Oli mukava huomata, että mm. Kirkon ulkomaanapu on päättänyt osaltaan kantaa vastuuta tilanteesta. Jos haluat tietää asiasta lisää, kurkkaa tänne.

11.2.09

Mielenosoitus toriparkista

Toriparkista on mielenosoitus ensi maanantaina 16.2. klo 17 Kauppatorilla. Sieltä mielenosoittajat siirtyvät kaupungintalolle, Aurakatu 2. Tervemenoa sinne!

Itse en ole miekkarijoukoissa mukana vaan pitämässä vihreiden ryhmäkokousta. Vaikka asioita onkin käsiteltävänä paljon, yritämme käydä tervehtimässä mielenosoittajia jossain välissä. Toivottavasti heitä/teitä on paljon! Valtuustohan päättää maanantaina toriparkkikansanäänestyksen kohtalosta. Esitys on äänestykselle kielteinen, joten joukkovoimaa olisi hyvä saada paikalle valtuustotalon eteen muistuttamaan 13 000 allekirjoittajasta.

Mm. eilen Turun Radiossa Åbo Akademin tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund kehotti vakavasti harkitsemaan kansanäänestyksen järjestämistä. Lukekaa juttu täältä, punnittua puhetta tarjolla.

10.2.09

Kokousuutisia

Tässä illan kaupunginhallitusuutiset. Hävisimme aikas monta juttua, hoh-hoijaa. Ei sillä, että tappiot olisivat tulleet yllätyksenä, nämä ovat pitkiä tarinoita ja vanhoja kiistakohteita, joissa kannat ovat olleet lukossa jo pitkään. Mutta ketuttaahan ne huonot päätökset silti. Tässä tiivistelmä päivän kiistoista. Onneksi moni asia meni sentään eteenpäin ilman äänestyksiäkin. Olen kuitenkin niin tylsällä ja ikävällä tuulella, että jätän hehkutukset sikseen ja luettelen vain tappioni.

Kansanäänestys toriparkista: tappio tuli äänin 9-4. Vain vihreät ja vasemmistoliitto olivat kansanäänestyksen puolella. Esitin muutosesitystä päätökseen, vassareiden Artesola kannatti.

Satava-Kakskerran osayleiskaava: tappio tuli kahdesti. Ensin hävisimme palautuksen äänin 8-4 ja lopulta hylyn äänin 10-2. Tämä on niin vakava asia, että jätin eriävän mielipiteen. En pidä kaavaa lainmukaisena enkä usko sen pysyvyyteen oikeusasteissa. Tässä eriävä mielipiteeni.
  • Satava-Kakskerran osayleiskaavaehdotus ei noudata riittävässä määrin maakuntakaavaa kokonaisuutena eikä mitoitukseltaan. Osayleiskaava tulee muuttaa mitoitukseltaan vastaamaan maakuntakaavaa tai vaihtoehtoisesti on odotettava maakuntakaavan muutosta.
    Ennakoituun seudulliseen väestönkasvuun nähden kaavan mitoitus on epärealistisen suuri. Mahdollinen väestömitoituksen taso voisi osayleiskaavan alueella olla noin 3000-5000 asukasta Turun seudun ennakoitu väestönkasvu huomioiden. Kaava on joukkoliikenteeseen tukeutumattomana yhdyskuntarakennetta hajaannuttava ja siltä osin myös valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden vastainen. Hajanainen maankäyttö ei mahdollista liikenteen riittävää hoitamista joukkoliikenteellä ilman suuria kustannuksia kaupungille. Palveluiden järjestämistä ei ole selvitetty tarvittavassa määrin. Kaavasta puuttuu rakentamisalueiden suunniteltu vaiheistus.
    Uudisrakentaminen pitää keskittää kylämäisesti Satavan saaren itäosaan ja Höyttisten suntin ympäristöön olemassa olevan infrastruktuurin varaan. Loma-asutuksena jatkossakin säilytettävät alueet on määritettävä selkeästi. Ulkoilureittien yhtenäisyys tulee turvata ja edistää rantojen virkistyskäyttöä, mikä edellyttää mm. kaupungin aktiivista maanhankintaa.
Jokikadun asemakaavaa yritimme palauttaa uudelleen valmisteltavaksi siten, että uudisrakentamisen enimmäiskerrosluku pudotetaan yhdeksästä seitsemään (radanpuoleinen uudisrakennus V - VI - VII). Muilta osin kaava kelpaa. Hävisimme, olisikohan ollut äänin 10-3 (vihr + rkp). Palautuksen hävittyämme emme enää esittäneet kaavan hylkäämistä.

Samoin kävi Itäisen Pitkäkatu 64:n puutalojen kohdalla. Yritimme palautusta, hävisimme äänin 11-2 (eli jäimme yksin). Hyväksyimme sitten tämän.

Raunistulan asemakaavan annoimme mennä läpi sellaisenaan, se on nyt aika hyvä. Ei täydellinen, mutta riittävä. Tiedän kyllä, että tästä moni raunistulalainen on aivan toista mieltä. Vasemmistoliitto yritti palauttaa kaavaa uuteen valmisteluun, mutta emme ryhtyneet heitä tässä tukemaan.

Ja muun hyvän päätteeksi hävisimme vielä kinan ammatti-instituutin Pitkämäen tilat korvaavista tiloistakin. Vielä viikko sitten apulaiskaupunginjohtaja Virtanen esitti uusiksi tiloiksi Turku-konsernin omistukseen kuuluvia Elektro-Cityn tiloja, vaikka ammatti-instituutti itse hinkui vastaavankokoisiin vuokratiloihin Data-Cityyn. Tällä viikolla esitys oli muuttunut: nyt "kokonaistaloudellisesti edullisemmaksi" olikin yy kaa yllätten osoittautunut ulkoa vuokratut Data-Cityn tilat: 26718 euroa kuukaudessa, 356094 euroa vuodessa Rausanne Oy:lle. Voi hyvin olla, että tilat ovat pikkaisen paremmat toiminnan kannalta. Mutta että 356094 euroa vuodessa paremmat? Tuskin. Saimme kokouksessa listaesityksen lisäksi suullisesti omasta mielestäni kohtalaisen mielikuvitusrikkaan selostuksen siitä, miten tämän vuokrasopimuksen tekeminen kertakaikkisesti kohentaa kaupungin sijoitusten arvoa ja on siksi niin tärkeää. Olin ikävä ja epäuskoinen jääräpää, ja pitäydyin Elektro-Cityssä. Kaupungin talous on kuralla, joten juuri tällaisissa asioissa pitäisi oikeasti olla tarkka. Tyhjänä tai vajaakäytössä tiloja ei pitäisi pitää. Lisäksi ryhmien väliseen sopimukseen on kirjattu ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen ja Turun Aikuiskoulutuskeskuksen yhdistetäminen, eikä tällaisia hankkeita pitäisi jarruttaa sitomalla toiminnot juuri ennen yhdistämisestä kahdeksaksi vuodeksi tiettyihin vuokratiloihin. Vaan kuinkas sitten kävikään: kokoukselle esitelty bisneslogiikka voitti ankean maalaisjärjen ja hävisimme "yllättäen" muistaakseni äänin 11-2.

Hoh-hoijaa. No, kohti uusia seikkailuja...

9.2.09

Ilmastokonkretiaa

Viikonlopun uutisissa on ollut runsaasti todeksi tulleita tulevaisuusvisioita ilmastonmuutosmaailmasta: Australiassa 47 celsiusasteen lämpötiloja, valtavia maastopaloja, kuolleeksi palaneita ihmisiä, tuhoutuneita kyliä ja samaan aikaa tulvia maanosan toisessa kolkassa. Marokossa on satanut kuin saavista ja ihmisiä on hukkunut tulviin. Britannia taas on hukkumassa lumeen. Samoin Kanarialla satoi lunta aurinkoturistien yllätykseksi. Jäämyrskyistä selvinneessä Pohjois-Amerikassa lämpötila nousi äkisti kymmenisen astetta ja ihmisiä ajautui pulaan, kun Erie-järvellä irtosi valtava jäälautta.

Vieläkö todellakin on niin, että ilmastomuutosta torjuvat toimet ovat aivan liian kalliita, vaivalloisia ja tärkeysjärjestyksen hännillä?

Musta käsi, kanijuttuja ja päivitystä

Taas on kalenteri vienyt mennessään ja blogi on päivittämättä. Tässä lyhyesti parin viime viikon tapahtumat. Musta käsi vieressä on muistuttamassa huomenna maanantaina päätöksentekoon tulevasta toriparkkikansanäänestyksestä. Miksi minulla on sellainen olo, että Turun yllä häilyvä musta käsi hamuaa kaupunkimme sydäntä?

Sitten viime bloggauksen on tapahtunut mm. seuraavaa. Vietin viikonlopun Helsingissä: ensin puoluehallituksen kokouksessa ja sitten kaksi päivää valtuutettujen koulutuspäivillä. Olin paikalla enempi konkarina, pidin n. 150 vihreälle valtuutetulle puolentoista tunnin luennon valtuutettuna vaikuttamisesta. Maanantaina 2.2. oli vuorossa ensimmäisen kaupunginhallituksen (jatkossa kh) kokous. Pöytäkirjan voipi tsekata täältä. Oli jokseenkin sellaista kuin olin odottanutkin, paitsi että listalle oli onnistuttu kasaamaan heti alkuun monia isoja asioita kuten kaavoja (Satava-Kakskerta, Jokikatu, Raunistula, Itäinenkatu 64...) . Mukana oli myös arkkitehtuuripoliittinen ohjelma, jonka "katoamista" hiljattain valittelin :). Eka kerralla jäi paljon asioita pöydälle. Oletan, että huomenna saamme jo nuijittua läpi monta valtuustoon menevää asiaa. Kirjoittelen niistä enempi jos ehdin. Työt kyllä painavat pahasti päälle.

Viime viikolla jatkoimme vielä yhden palaverin verran luottamuspaikkajakoja. Lauantaina olin taas kouluttamassa vihreitä luottamushenkilöitä, tosin tällä kertaa täällä Turussa omia ja varsinaissuomalaisia. Torstai kului Kuntaliiton hallituksessa. Kokouksen suurin uutinen taisi tulla sen ilmoitusosassa, toimitusjohtaja Risto Parjanne on jäämässä eläkkeelle vuoden 2010 huhtikuussa. Ilmoitus sai heti aikaan poliittista kähinää. Vieressä on kuva päivän bussilipusta, tai oikeammin Turku-Helsinki menopaluun paluuosasta. Tällaisen saa aina silloin tällöin, kun nousee expressbussiin kotipysäkiltämme. Helsinki-hautausmaa, voih miten kannustavaa. Vaan ei ehkä sittenkään liian kaukana totuudesta?

Huomenna koittaa siis se suuri päivä, jolloin Turun kaupunginhallitus (eli 12 muuta ja mä ;) ottaa kantaa kansanäänestysaloitteeseen toriparkista. Kaupunginhallituksen esityslistat löydät täältä, täältä, täältä ja täältä. Toriparkkiasia löytyy toisen täältä-sanan kohdalta. Kaupunginjohtaja Pukkisen esitys on tyly: ei mitään syytä antaa turkulaisten sanoa mielipidettään äänestyksellä. Huono idea, kalliskin, ei kuulu kuntalaisille, väärä aihe, johan se päätettiin vaaleissa ja miten toriparkin sitten enää kansanäänestyksen jälkeen saisi kaivettua haudasta ylös agendalle, kuuluvat Pukkisen perustelut tiivistettyinä. Ennustan, että häviämme huomenna aloitteen äänin 9-4, ellei demareiden Piia Elo yllätä iloisesti ja liity kanssamme Turun elävän sydämen puolustajiin. Demarit olivat lehtien mukaan perjantaina päättäneet äänin 10-4 olla kansanäänestystä vastaan. Mahtoiko olla kuinka viisasta? Tässä ollaan nyt kaivamassa muutakin kuoppaa kuin perustuksia toriparkille, jos kuntalaispalautteeseen on yhtään uskominen.

Fakta on, että jos kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston enemmistö pyyhkii häveliäästi sanottuna nenänsä 13 000 turkulaisen omin kätösin allekirjoittamalla vaatimuksella, on usko demokratian voimaan ja merkitykseen mennyttä. Mitä mieltä on puhua juhlapuheissa kuntalaisten aktiivisuuden merkityksestä ja tehdä projektina demokratiaohjelmia, jos tavoitteet ihmisten aktivoimiseksi ja kuntalaisten kuulemisen parantamiseksi eivät kestä ensimmäistä todellisuustestiä? Toisin kuin Pukkinen väittää, toriparkki on mitä soveliain kysymys kunnalliseen kansanäänestykseen: jokseenkin helppotajuinen, yleisesti tunnettu ja kaikkia koskettava. Parempaa on vaikea keksiä.

Kaupunginvaltuustoon on tulossa toriparkin ja asemakaavojen lisäksi tarkastuslautakunnan raportti aiheesta Kehittäminen ja projektitoiminta Turussa. Löydät sen täältä. Kävimme lautakunnassa läpi Turun projektitoimintaa ja kehittämisen resursseja. Lopputulos tiivistetysti on, että projektien kokonaisuus ei ole Turussa kenenkään käsissä, peruskäsitteetkin ymmärretään eri tavoin eikä kukaan tiedä, paljonko projekteihin käytetään kaupungissa rahaa. Emme edes me, tämänkään tarkastelun jälkeen. Tietoa ei yksinkertaisesti saatu. Raportti on minusta hyvä, ainakin niille, joita kiinnostaa tai joita pitäisi kiinnostaa Turun kehittämis- ja projektitoiminta. Suurelle yleisölle raportissa ei ole mitään mielenkiintoista. Siksi emme järjesteneet siitä mitään tiedotustilaisuuttakaan. Valtuustolle tämän pitäisi kyllä olla sitä palautetta, mitä valtuustossa on monasti pyydetty. Saa sitten nähdä ja kuulla, mitä he raportista keskustelevat.

Minun osaltani raportti jää viimeisekseni. Esittelen sen valtuustolle viikon päästä maanantaina ja siihen päättyy urani tarkastuslautakunnan puheenjohtajana, ainakin tällä erää. Muodollisesti jatkan vielä kesään, kuten lautakuntakin, mutta en enää hoida tehtävääni vaan lautakuntaa ja viime vuoden arviointikertomuksen valmistelua vetää varapuheenjohtaja Heikki Talvitie. Kysyimme Kuntaliiton lakimiehiltä kantaa siihen, miten tulee toimia, kun vanhan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja valitaan uuteen kaupunginhallitukseen. Vastaus oli: puheenjohtajan on syytä jäävätä itsensä lautakunnan työskentelystä, sillä kaupunginhallituksen jäsenyys tekee vaalikelvottomaksi tarkastuslautakuntaan. Tulkinta oli, että myös vanhaan, vaikka asiasta ei kai oikeustapauksia olekaan eikä kuntalaki mainitse tämänkaltaista tilannetta. Kuntaliiton juristit olivat myös sitä mieltä, että uutta puheenjohtajaa ei enää tässä vaiheessa vanhan tarkastuslautakunnan kautta pidä hakea, vaan varapuheenjohtaja hoitakoon homman. Tätä ohjetta olen sitten ajatellut noudattaa. Vanhan lautakunnan tehtäviinhän ei enää kuulu muuta kuin vuoden 2008 arviointikertomuksen teko, uusi lautakunta alkaa hoitaa kaikki juoksevat asiat ja mm. tilintarkastajan valinnan. Onnea heille ja kiitos vanhalle lautakunnalle ja revisiotoimistolle menneestä kaudesta. Opettavaista oli, ja hauskaakin välillä. Kipeän tutuksi tuli myös vanha sanonta siitä, miten tieto lisää tuskaa...

Vielä viime viikosta: kaiken kaaoksen keskellä ehdin kokea yhden innostuksen hetkenkin. Olin koulullamme SmartBoard -koulutuksessa. Opettajat tietävät: niitä vuorovaikutteisia aktiivitauluja. Meillä on ollut muutama taulu, mutta nyt niitä on tulossa lisää ja yksi tulee meidänkin aineryhmään. On siis syytä opetella käyttöä. Innostuin kovin: tästä tulee vielä hauskaa! Opetusväline, jonka käyttöä rajoittaa vain mielikuvitus! Vau.

Lopuksi muutama kuva Helsingistä Töölönlahden rannalta. Tiedättehän Helsingin kaniongelman? Torstaiaamuna mennessäni Oopperalta Kuntaliittoon Kallioon Toiselle linjalle ennen kahdeksaa ehdin nähdä kolme kania lahden rannalla. Palatessani seitsemän, tein pienen kiepin puiston kautta. Töölönlahden rantapuisto näyttää aivan karmealta: kaikki pensaat ja pienemmät puut on syöty, kaluttu hengettomäksi parin kolmenkymmenen sentin korkeuteen. Ei niistä ole enää keväällä eläjiksi. Senkin tappajakanit!

Tilanne on oppikirjaesimerkki tulokaslajin aiheuttamasta katastrofista. Merimetsot ovat pientä kaneihin verrattuna. Ei muuta kuin saalistajat kehiin, sanon ma. Vaan ei niitä oikein ole, ainakaan kaupunkikeskustoissa.


Lopuksi rikospaikalta tavattu ympäristörikollinen, tappajakani. Onhan se söpö. Mutta sangen vahingollinen. Sopisikohan kanipata trendikkäiden stadilaisravintoloiden listoille? Lähiruokaa keskikaupungilta?